به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه ۱۰ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۱۵ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۳۰ نوامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز
از این قرار است:
شهادت آیتاللَّه «سید حسن مدرس» به دستور «رضاخان» (۱۳۱۶ ش)
آیتاللَّه سیدحسن مدرس در حدود سال ۱۲۴۹ ش دیده به جهان گشود. وی در سال ۱۲۷۲ ش به نجف هجرت نمود و به مدت هفت سال از محضر حضرات آیات علامه سیدمحمدکاظم یزدی، آخوند خراسانی استفاده نمود و پس از اخذ اجازه اجتهاد، به اصفهان باز گشت و به تدریس مشغول گردید. وی از طرف مراجع شیعه به عنوان مجتهد طراز اول کشور برای نظارت بر قوانین مجلس شورای ملی انتخاب گردید. مدرس در سال ۱۲۹۰ ش، امور رسیدگی به مدرسه عالی سپهسالار (شهید مطهری) را به عهده گرفت و بارها با در نظر گرفتن منافع ملت با صاحبان قدرت، مخالفت ورزید که تحصن درحرم حضرت عبدالعظیم (ع) در اعتراض به دولت صمصامالسلطنه بختیاری، اعتراض به کودتای انگلیسی رضاخان و نیز جمهوریت رضاخانی از آن جملهاند.
با به قدرت رسیدن رضاخان، سیدحسن مدرس به عنوان دشمن شماره یک وی در مجلس، نسبت به زورمداریها و قدرتورزیهای رضاخان مطرح شد و بر اثر سوء تدبیر سردار سپه، طرح استیضاح رضاخان را به تصویب رساند. در این میان رضاخان مترصد فرصتی بود که بتواند این روحانی آگاه و عالم را از سر راه خود بردارد. رضاخان پس از به دست گرفتن سلطنت و پس از آنکه نقشه ترور مدرس را ناکام دید، او را در شانزدهم مهر ۱۳۰۷ دستگیر و به خواف و پس از مدتی به کاشمر از توابع خراسان تبعید نمود و پس از ده سال تبعید، ماموران شاه، وی را مسموم و سپس در دهم آذر ۱۳۱۶ ش در ۶۷ سالگی، در حال نماز خفه کردند.
لغو قرارداد دارسی مربوط به نفت جنوب توسط ایران (۱۳۱۱ ش)
در سال ۱۲۸۰ ش ویلیام دارسی، سرمایهدار انگلیسی، موفق به کسب امتیاز بهرهبرداری و لولهکشی نفت و قیر در سراسر ایران، به غیر از شمال و شرق کشور، به مدت شصت سال گردید. صاحب امتیاز، در تمام مدت قرارداد، از پرداخت مالیات، عوارض و حقوق گمرکی برای کلیه اراضی، ماشین آلات و وسایل و مواد لازمی که وارد کشور میکرد معاف شده بود. فعالیتهای دارسی سرانجام پس از هفت سال منجر به دسترسی به چاه نفت عظیم مسجد سلیمان گردید و سود فراوانی نصیب صاحب امتیاز شد. پس از گذشت بیش از سی سال از انعقاد قرارداد، دولت ایران که مکرّراً این امتیاز هنگفت را به ضرر مصالح منافع ایران اعلام کرده بود، آن را لغو کرد و خشم شرکت دارسی را برانگیخت. پس از لغو قرارداد دارسی، انگلستان شکایتی علیه ایران به جامعه ملل ارسال کرد و پس از منازعات بسیار، سرانجام قرارداد ۱۹۳۳ به جای دارسی به امضا رسید.
اعلام لغو مصوبه انجمنهای ایالتی و ولایتی در روزنامهها (۱۳۴۱ ش)
با اعلام تصویب لایحه انجمن ایالتی و ولایتی، علما و مراجع که پی به ماهیت اصلی این طرح برده بودند، دست به افشای آن زدند. حضرت امام خمینی (ره) نیز با تعطیل درسهای خود، خواستار لغو این مصوبه شدند. سرانجام علما تهدید کردند که اگر دولت، تصویب نامه جدید را لغو نکند، مردم اقدامات شدیدتری خواهند کرد. به دنبال این تهدید، هیئت دولت در یک نشست طولانی، تصویب نامه مورخ ۱۶ مهرماه ۱۳۴۱، مبنی بر حذف قسم به قرآن برای نمایندگان، حذف قید اسلام برای انتخاب شوندگان و حق رای برای بانوان در انجمنهای ایالتی و ولایتی را لغو کرد و نتیجه در هشتم آذرماه به اطلاع علما رسید. اما حضرت امام، خواستار اعلام همگانی آن توسط رسانههای گروهی شدند. سرانجام با فشار پیگیر روحانیت، دولت، تسلیم شد و لغو این مصوبه را در ۱۰ آذرماه ۱۳۴۱ ش در روزنامهها اعلام کرد.
اعلامیه حوزه علمیه قم درباره چگونگی واکنش دولت در برابر اعتراضات مردمی (۱۳۵۶ ش)
به مناسبت فرا رسیدن چهلمین روز شهادت آیتاللَّه سید مصطفی خمینی فرزند بزرگوار حضرت امام، تظاهراتی از طرف دانشجویان در داخل و خارج از کشور در اعتراض به رژیم برپا شد. در پی این وقایع، از سوی حوزه علمیه قم اعلامیهای منتشر گردید که در آن ضمن تصریح حمایت حرکتهای دانشجویی از نهضت اسلامی مردم به رهبری امام خمینی (ره)، از وحشیگری دستگاه حاکم به شدت انتقاد شده بود.
مرگ «ادوارد جِنِر» کاشف واکسن آبله (۱۸۲۲ م)
ادوارد
آنتونی جنر یک پزشک انگلیسی بود که کاربرد واقعی واکسیناسیون را کشف کرد.
او را همچنین پدر ایمنیشناسی میدانند. به علت موقعیت پدرش توانست از
تحصیلات ابتدایی خوبی برخوردار شود و از سن چهارده سالگی به مدت هشت سال
تحت تعالیم یکی از جراحان بود.
در سال ۱۷۷۰ وی به بیمارستان سنت جورج رفت.
وی پسری را در برابر بیماری آبلهٔ گاوی واکسینه کرد. پس از آن جنر میکروب
بیماری آبله را به آن پسر تزریق کرد؛ اما چون واکسن آبلهٔ گاوی در وی
مصونیت ایجاد نموده بود، به بیماری آبله مبتلا نگردید.
رحلت آیتاللَّه «میرزاجواد سلطان القُرّائی تبریزی» (۱۳۷۶ ش)
میرزا جواد سلطان القُرّائی تبریزی در سال ۱۲۸۰ ش در تبریز به دنیا آمد. وی به واسطه هوش سرشار و حافظه قوی و پشتکار فراوان، در حدود ۲۵ سالگی به اجتهاد دست یافت. ایشان علاوه بر آگاهی کامل از علوم فقه، اصول، ادب فارسی و عربی، حدیث و رجال، در تاریخ، جغرافیا، هیئت و نجوم و ریاضی نیز متبحر بود. ایشان همچنین به مدت بیش از نیم قرن، نماز جمعه را در یکی ازمساجد تبریز اقامه میکرد. حاشیه بر عروة الوثقی، کتاب الطهاره و دیوان اشعار از جمله آثار ایشان میباشند. آن فقیه والامقام سرانجام در دهم آذر ۱۳۷۶ ش در ۹۶ سالگی چشم از جهان فرو بست.
رحلت «ابن سکن» محدث و دانشمند مسلمان (۳۵۳ ق)
ابن سکن، دانشمند و محدث مشهور قرن چهارم هجری قمری در سال ۲۹۴ ق در بغداد به دنیا آمد و برای کسب علم و دانش به سرزمینهای بسیاری سفرکرد. او در شهرهای مختلف ماوراءالنهر، خراسان، عراق، شام و مصر، استماع حدیث کرد و سرانجام در مصر اقامت گزید. از میان آثار این دانشمند مسلمان، کتاب الحروف فی الصحابه در شرح حال یاران پیامبر اکرم، قابل اشاره است.
ولادت عالم بزرگ شیعه «سید بن طاووس» (۵۸۹ ق)
علی بن موسی بن جعفر معروف به سیدبن طاووس، نوهٔ دختری شیخ طوسی، از اعاظم شیعهٔ امامیه و عالمی فقیه و جلیل القدر، ادیب، شاعر، خطیب، عابد، زاهد و جامع کمالات عالیهٔ اخلاقی میباشد. وی در نزد اساتید بزرگ زمان تحصیل کرد و به مدارج بالای علمی دست یافت. وی شاگردان فراوان و تالیفات متعددی دارد. علامهٔ حلی و پدرش و نیز دو فرزند وی از جمله شاگردان بارز او و اللهوف، المزار، فرج المهموم و... از کتب آن عالم فرزانه میباشند.
درگذشت «ژوزف کونیو» صنعتگر فرانسوی و پدر اتومبیل (۱۸۰۴ م)
ژوزف کونیو، صنعت گر فرانسوی در ۳ سپتامبر ۱۷۲۵ م در خانوادهای فقیر متولد گردید و بنابراین همواره در تلاش برای معاش بود. وی که به کارهای صنعتی و فنی علاقه داشت بعد از ۱۰ سال تلاش و کوشش موفق شد در ۳۰ اکتبر ۱۷۶۹ م اولین وسیله نقلیه بخاری را که به صورت خودرو ارائه شده بود، اختراع نماید. اتومبیلی که کونیو اختراع کرد سه چرخ داشت و با نیروی بخار کار میکرد. دیگ بخار این اتومبیل در جلو قرار داشت و سرعت آن پنج کیلومتر در ساعت بود. ژوزف کونیو مخترع بزرگ فرانسوی که پدر اتومبیل نامیده میشود، در ۳۰ نوامبر ۱۸۰۴ م در ۷۹ سالگی درگذشت.
رحلت استاد «عبدالباسط محمد عبدالصّمد» استاد برجسته قرآن (۱۹۸۸ م)
استاد عبدالباسط محمد عبدالصمد از استادان برجسته قرائت و ترتیل قرآن مجید در سال ۱۳۰۸ ش در روستای ارمنت در هفتصد کیلومتری جنوب قاهره به دنیا آمد. وی از کودکی به فراگیری قرآن روی آورد و با اشتیاق تمام، کل قرآن را از حفظ نمود. استاد عبدالباسط از ۱۹ سالگی به قرائت در پایتخت مصر، رادیو دولتی این کشور و مناطق دیگر پرداخت و به کشورهای زیادی سفر کرد.
استاد عبدالباسط همچنین رتبههای مهمی در مسابقات بینالمللی قرآن مجید در کشورهای اسلامی کسب نموده است. از این استاد برجسته قرآن، تلاوتهای زیبا و دلنشین زیادی از قرآن بر جای مانده است. استاد عبدالباسط سرانجام در سی نوامبر ۱۹۸۸ م برابر نهم آذر ۱۳۶۷ ش در ۶۹ سالگی دار فانی را وداع گفت.
۱۰ آذر در هشت سال دفاع مقدس
تقویت نیرو در سوسنگرد. ۵۹
درگیری محدود خودی و دشمن در دارخوین.
رها ساختن آب و اجرای آتش خودی علیه مواضع عراقیها در دب حردان.
گسترش حملات نیروی هوایی عراق به تاسیسات نفتی ایران. ۶۵
برخی از رویدادهای
۳۰ نوامبر
۱۸۷۴: وینستون چرچیل سیاستمدار و دولتمرد معروف
انگلستان (از حزب محافظه کار) به دنیا آمد. وی که ۲۴ ژانویه ۱۹۶۵ درگذشت دو دوره از
۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵ و از ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۵ نخست وزیر انگلستان شده بود.
۱۸۸۶: نخستین نیروگاه برق (جریان AC) در شهر بافالو
ایالت نیوریورک آغاز بکار کرد. روز گشایش این نیروگاه مصادف بود با آتش زده شدن شهر
بافالو به دست ارتش انگلستان در نوامبر سال ۱۸۱۳.
۱۹۱۳: نخستین جایگاه بنزین که با تلمبه (پمپ)
کار میکرد درشهر پیتسبورگ ایالت پنسیلوانیای آمریکا آغاز بکار کرد. قبلا بنزین درحلبهای
فلزی فروخته میشد.
۱۹۱۸: نیروهای دولت شکست خورده عثمانی در جنگ
اول خاک ایران را ترک گفتند.
۱۹۴۷: یک روز پس از صدور مصوبه مجمع عمومی سازمان
ملل دایر برتقسیم فلسطین به دو کشور عرب و اسرائیلی که دولتهای عربی آن را نپذیرفته
بودند، مناطق یهودی نشین فلسطین مورد حمله مسلحانه اعراب قرارگرفت که سرآغاز یک مناقشه
خونین و طولانی بوده است.
۱۹۶۷: دولت انگلستان جزایر «کوریا - موریا» در
دریای عرب را به دولت عُمان داد.
۱۹۶۷: یمن جنوبی (به پایتختی عدن) استقلال خود
را از انگلستان به دست آورد.
۱۹۸۸: یک توفان دریایی ۳۱۸ تن را در بنگلادش کشت و زیان مالی سنگین
ببار آورد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید