پس از راي سازمان ملل در خصوص به رسميت شناختن فلسطين به عنوان ناظر غير عضو تصميم دولت اسرائيل در خصوص از سرگيري شهرک سازي موجب انتقاد شديد جامعه بين المللي شد. چندين پايتخت اروپايي از جمله پاريس و لندن و استکهلم و کپنهاگ سفيران اسرائيل را به نشان اعتراض به احداث سه هزار واحد مسکوني جديد در کرانه باختري و شرق بيت المقدس فراخواندند. اما هنوز اين کشورها در نظر ندارند سفراي خود را از اسرائيل فراخوانند.
اين در حالي است که روز دوشنبه روزنامه اسرائيلي هاآرتص به نقل از منابع ديپلماتيک نوشت پاريس و لندن در نظر دارند سفراي خود را از اسرائيل فراخوانند که اين مسئله در تاريخ روابط اسرائيل و اروپا امري بي سابقه تلقي مي شود.
سخنگوي وزارت خارجه فرانسه اين احتمال را تکذيب کرد و يادآور شد فرانسه از روشهاي ديگر براي ابراز نارضايتي خود استفاده خواهد کرد.
فرانسوا اولاند رئيس جمهور فرانسه که براي شرکت در اجلاس فرانسه- ايتاليا به شهر ليون رفته بود، ابراز اميدواري کرد تصميماتي که مسئولان اسرائيلي گرفته اند، اجرا نشود. اولاند گفت :« نمي خواهيم وارد منطق مجازاتها شويم.» راههاي مقابله فرانسه با اين اقدام در دست بررسي است اما وزارت خارجه از اعلام آنها خودداري مي کند.
لوران فابيوس وزير امور خارجه فرانسه روز شنبه، از مسئولان اسرائيلي خواست، طرح احداث واحدهاي جديد مسکوني را عملي نکند. وزارت امور خارجه در بيانيه اي از اسرائيليها خواست اراده خود را براي ازسرگيري مذاکرات با فلسطينيان در خصوص توافق صلح نشان دهند.
مسئولان انگليسي نيز احتمال واکنشي جدي را در صورت تحقق اين طرح مطرح کرده اند. با وجود اين ، فراخواني سفير انگليس از اسرائيل منتفي به نظر مي رسد. به گفته يکي از منابع نزديک به اين پرونده در پاريس مشورتهايي بين وزارتخانه هاي خارجه انگليس و فرانسه و آمريکا در حال صورت گرفتن است.
به جاي اقدامي برجسته، هدف غربيها، تلاش براي موفقيت اقدامات مشورتي به ويژه درون اتحاديه اروپا است تا به دولت بنيامين نتانياهو فهمانده شود تنها راه از سرگيري مسير گفتگو است. با وجود اين، علائم جديدي از اختلافها بين ديدگاههاي اروپاييها بر سر مسائل خاورميانه بروز کرده است چرا که برلين مي گويد از اين تصميم نگران شده اما سفير اسرائيل را احضار نکرده است.
شهرکهاي جديد قرار است بين قدس و شهرک معالي آدوميم احداث شود. اين تصميم کرانه باختري را به دو بخش تقسيم خواهد کرد. پيشتر اسرائيل به آمريکا تعهد داده بود در اين مناطق ساخت و ساز نخواهد کرد.
اگر اين ساختمانها احداث شود، معالي آدوميم ضميمه محله هاي شهرک نشين بيت المقدس شرقي خواهد شد . علت انتقادهاي شديد بين المللي به خصوص آمريکا نيز همين است. آمريکا که متحد هميشگي اسرائيل به شمار مي رود عقيده دارد اين طرح راه را براي صلح با فلسطينيان نامساعد خواهد ساخت.
اسرائيل همچنين از تعليق پرداخت ماليات ويژه تشکيلات خودگردان فلسطين در ماه دسامبر به رام الله خبر داده است. اين درحالي است که تشکيلات خودگردان با بحران بي سابقه اقتصادي دست و پنجه نرم مي کند.
بارون گامبورگ سخنگوي سفارت اسرائيل در فرانسه گفت:« اسرائيل نمي توانست پس از اقدام يکجانبه فلسطينيان دست به سينه بنشيند و طي هفته هاي قبل از راي گيري در سازمان ملل، فلسطينيان را از اين تصميمات خود مطلع کرده بود. ما حق داريم بدون هيچ محدوديتي در بيت المقدس که پايتخت اسرائيل است، ساخت و ساز کنيم به خصوص آنکه اين ساخت و سازها در شهرها و روستاهايي صورت مي گيرد که وجود دارند و ساکنان آنها يهودي و عرب هستند.»
امانوئل ناوون استاد روابط بين المللي در دانشگاه تل آويو گفت بسياري در اسرائيل عقيده دارند اين تصميم اسرائيل به اندازه کافي قاطع نبوده است.
اين کارشناس اسرائيلي گفت :« اقدام يکجانبه فلسطين در سازمان ملل ، نقض توافقهاي اسلو به شمار مي رود که مانع هرگونه اقدام يک جانبه اي مي شود که منجر به تغيير جايگاه حقوق سرزمينها در طول مذاکرات مي شود. به جاي پاسخ با ساخت و ساز به فلسطينيان بهتر بود اعلام شود توافقنامه اسلو باطل و مردود است. »
بر اساس موافقتنامه اسلو که در سال 1993 امضا شد ، قرار بود طي پنج سال کشور فلسطين تشکيل شود. نوزده سال پس از امضاي آن، اجراي آن بازهم عملي نشده و مذاکرات دوجانبه بين اسرائيل و فلسطينيان از دو سال پيش در بن بست کامل قرار گرفته است. شهرک سازي اسرائيل در کرانه باختري رود اردن، با ناديده گرفتن قوانين بين المللي همچنان ادامه دارد. بر اساس ارقام سازمان ملل در حال حاضر بيش از پانصد هزار فلسطيني در شهرکهاي يهودي نشين در سرزمينهاي اشغالي زندگي مي کنند.
بان کي مون دبيرکل سازمان ملل متحد، در واکنشي شديد يادآور شد شهرک سازي از لحاظ حقوق بين الملل ،غيرقانوني است و ضربه اي مهلک به آخرين فرصت براي يافتن راه حل دو کشور وارد خواهد ساخت.
اما شگفت آور ترين واکنش به عکس العمل نزديکترين متحد اسرائيل يعني آمريکا مربوط مي شود. وزير امور خارجه آمريکا ضمن محکوم کردن از سرگيري شهرک سازي گفت اين مسئله موجب پس رفت در مسير صلح مي شود.
امانوئل ناوون تحليلگر سياسي اسرائيلي گفت اين واکنشهاي بيمار گونه را درک نمي کند. وي گفت امروز به وضوح شاهد رفتار يک بام و دو هواي جامعه بين الملل هستيم. نمي توان از يک سو چک سفيد امضا به تشکيلات خودگردان فلسطين داد و به آن اجازه داد توافق اسلو را نقض کند و سپس اين طور عليه تصميم اسرائيل واکنش نشان داد. وي يادآوري شد موافقت فرانسه با قطعنامه سازمان ملل ، دهن کجي واقعي پاريس به تل آويو به شمار مي رود.
ايلان گريلسامر استاد علوم سياسي در دانشگاه بار ايلان تل آويو گفت نتانياهو با اين اقدام تلافي جويانه حد اقل کاري را که مي توانست به افکار عمومي رضايت بدهد انجام داده است تا ثابت کند در برابر اقدام فلسطينيان دست به سينه ننشسته است.
وي ادامه داد راي دهندگان طرفدار نتانياهو، يک سوم از راي دهندگان اسرائيلي را تشکيل مي دهند، و تا زماني که باراک اوباما در اين زمينه سکوت کند، نتانياهو هر کاري که دلش بخواهد مي کند.