به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز سه شنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۲۶ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۱۱ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
پیام امام خمینی به مناسبت راهپیمایی مردم در تاسوعا و عاشورای حسینی (۱۳۵۷ ش)
به مناسبت راهپیماییهای بزرگ تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۹۹ ق که در روزهای ۱۹ و ۲۰ آذر ماه ۱۳۵۷ ش صورت گرفت، امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، پیامی بسیار مهم صادر کردند و در آن پیام، راهپیماییهای اخیر را همهپرسی بزرگ ملت ایران بر ضد رژیم شاه نامیدند.
محاصرهٔ مکّه و سنگ باران کعبه از سوی سپاهیان یزیدبن معاویه (۶۴ ق)
در سال ۶۳ ق شورشها و جنبشهایی بر ضد یزید در حجاز به وجود آمد. سرانجام اهالی مکه و مدینه اقدام به مخالفتهای علنی و درگیری مسلحانه با سپاهیان و عاملان یزید نمودند. در مکه، عبدالله بن زبیر با پرداختن به عبادت و مخالفت با یزیدبن معاویه، مردم را به گرد خود جمع کرد وبه تدریج قوت یافته بود و توانست شهر مکه را از دست عامل یزید بیرون آورد و خود بر آن استیلا یابد. سپاهیان شام به مکه هجوم آورده و آن را در محاصره خویش قرار دادند و بر اهالی آن بسیار سخت گرفتند. آنان بر بلندیهای اطراف مکه، منجنیقها و سنگاندازهای بزرگی نصب کرده و به وسیلهٔ آنها شهر را سنگباران کردند.
عبدالله بن زبیر و بسیاری از مردم به مسجدالحرام پناه آورده تا از شدت سنگباران دشمن در امان باشند، ولی حصین بن نمیر دستور داد که مسجدالحرام و کعبه را نیز نشانه گرفته و زیر ضربات خویش قرار دهند. سپاهیان یزید با این اعمال ننگین خودکاری از پیش نبرده و متقابلاً موجب تقویت عبدالله بن زبیر و قیام او گردیدند. سرانجام یزید در ۱۴ ربیعالاول همان سال به هلاکت رسید و نیروهای شامی به شام بازگشت نمودند و عبدالله بن زبیر، زمام امور حجاز را به دست گرفت.
بروز تشنج و درگیری در مسجد بازار تهران در جریان نهضت مشروطه (۱۲۸۴ ش)
پس از واقعه فلک شدن تجار تهران به دست حاکم شهر در بیستم آذر ۱۲۸۴ ش، قرار بر این شد که مردم در روز بعد برای حل مشکل در مسجد بازار تهران جمع شوند. حضرات آیات: سید عبداللَّه بهبهانی و سیدمحمد طباطبایی و عده بسیاری از افراد سرشناس و مردم درمسجد شاه اجتماع کردند. سید جمال الدین واعظ، که خطیبی متبحر و سخنوری نامدار بود به منظور آگاه ساختن مردم از واقعه روز قبل برفراز منبر رفت و هنوز لحظاتی از سخنرانی او نگذشته بود که امام جمعه، داماد شاه با بهانه کردن قسمتی از سخنان وی، سر به فریاد گذاشت و به اشاره او، تعدادی از گماشتگان با پایین کشیدن سید جمال از منبر، با چوب و چماق بر سر مردم ریختند و جلسه را بر هم زدند. حادثه مسجد بازار، تاثیری شگرف در حرکات انقلابی مردم در آینده گذارد و پس از ناکامی عین الدوله، صدر اعظم برای نزدیکی به بهبهانی و طباطبایی، مهاجرت صغری و هجرت به ری در فردای آن روز روی داد و مسیر نهضت را به نقطهای حساس رساند.
تشکیل حکومت خودمختار فرقه دموکرات در آذربایجان با حمایت ارتش بیگانه (۱۳۲۴ ش)
در گیر و دار حضور نیروهای بیگانه در ایران در جریان جنگ جهانی دوم و در زمان نخست وزیری محسن صدر معروف به صدرالاشراف، در نقاط مختلف کشور اغتشاشاتی بروز کرد که غائله آذربایجان از مهمترین آنها بود. این غائله اینگونه آغاز شد که سید جعفر پیشهوری نماینده اول تبریز پس از رد شدن اعتبارنامهاش در مجلس، به آذربایجان رفت و بیانیهای صادر کرد که در آن، خود مختاری آذربایجان و زبان ترکی جزو اصول مسلَّم مرام وی در آذربایجان قید شده بود. وی سپس درتبریز فرقه دموکرات را تاسیس کرد و به ریاست آن برگزیده شد و در همان روز حزب توده آذربایجان، الحاق خود را به فرقه دموکرات اعلام کرد و این دو با هم اعلان خود مختاری نمودند. سرانجام حزب دموکرات آذربایجان، پس از یک سال درگیری با دولت، در آذرماه ۱۳۲۵ ش، پس از شکست از قوای دولتی، منحل گردید.
درگذشت «علی اصغر سروش» ادیب و مترجم ایرانی (۱۳۶۱ ش)
دکتر علی اصغر سروش در سال ۱۲۸۷ ش به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات، به کار تحقیق و ترجمه پرداخت. سروش علاوه بر ترجمه کتب از زبان فرانسه به فارسی، به زبانهای انگلیسی و عربی نیز تسلط کامل داشت. از آثار این مترجم گرانقدر میتوان به فرهنگ متشابهات زبان فرانسه، امپراتوری روم و آغاز مسیحیت و نیز تمدنهای باستانی خاور نزدیک اشاره کرد. این نویسنده و مترجم معاصر به هنگام فوت، ۷۴ سال داشت.
ورود اولین اتومبیل به ایران در زمان مظفرالدین شاه قاجار (۱۲۷۹ ش)
اولین اتومبیل وارد شده به ایران در سال ۱۲۷۹/۱۹۰۰ م که مظفرالدین شاه نخستین جفت اتومبیلهای رنوی فرانسوی خریداری شده را در پاریس بوسیله راه آهن و کشتی و از طریق روسیه و دریای خزر به ایران فرستاد.
گویا این دو رنو خریداری شده یکی در میانه راه به علت نقص فنی و مشکلات حمل آن برای همیشه میماند و دیگری و در هنگام ترور نافرجام محمد علی شاه (که در دوشان تپه برای دیدن با وحش میرود) با نارنجک منفجر میشود ودر پایان بدون اینکه این اتفاق خسارت جانی بردارد محمد علی شاه با گالسکه به دربار بر میگردد. بعد از مظفرالدین شاه احمد شاه قاجار دومین شاه ایران میباشد که اتومبیلی خریداری میکند وسومین شاه ایران است که سوار شدن بر آن را تجربه نموداست.
درگذشت عالم جلیل القدر «ملا عبداللَّه تُسْتَری» دانشمند عهد صفوی (۱۰۲۳ ق)
ملا عبداللَّه بن حسین تُستَری از علماء، فقها و محدثین نامی امامیه و از پرورش یافتگان حوزهٔ درس مقدس اردبیلی میباشد. وی بسیار عابد و زاهد بود؛ نمازهای نافلهٔ شبِ وی هرگز ترک نمیشد و بیشتر ایام را به روزهداری صرف مینمود. در خوراک و پوشاک بسیار قانع بود و از لذایذ دنیوی دوری میکرد. مجلسی اول که از شاگردان وی میباشد درباره مولی میگوید: «او نسبت به من و تمامی مؤمنین به منزلهٔ پدری مهربان بود و از ایشان کرامات بسیاری مشاهده گشته است.» مولی بر خلاف سایر علما فقط به تدریس اشتغال داشت و شاگردان برجستهای را به جامعهٔ شیعه عرضه نمود. از جملهٔ این شاگردان: علامه مجلسی اول، شیخ بهایی و میرزا محمد نایینی میباشند. کتاب التَتْمیم لشرحِ الشّیخ نورالدین عَلی قواعد الحلی در هفت جلد و کتاب خَواص القرآن و نیز جامع الفواید از آثار اوست. مولی در ۲۶ محرم سال ۱۰۲۱ یا ۱۰۲۳ قمری وفات یافت و میرداماد بر جنازهاش نماز خواند و در کربلا مدفون شد.
تولد «میرزا محمدحسین ادیب آزاد» شاعر ایرانی (۱۲۹۸ ق)
میرزا محمد حسین ادیب آزاد، شاعر ایرانی در شهر تبریز به دنیا آمد. وی پس از آموختن علوم رسمی عصر خود به فراگیری زبان و ادبیات عرب پرداخت و پس از چندی به سرودن شعر روی آورد. دیوان اشعار ادیب آزاد، شامل اشعار و غزلیاتی است که از او بر جای مانده است. همچنین اثر دیگر او گنجینهٔ ادب نام دارد که شامل منتخب اشعار شاعران قبل و معاصر او میباشد.
روز جهانی کودک و تلویزیون
امروزه وسایل ارتباط جمعی، نقش مهم و تعیین کنندهای در روابط بین جوامع و گروههای موجود در آنها دارند و به میزان زیادی در هدایت و جهتدهی افکار عمومی سهیم هستند. در این میان، تلویزیون به عنوان رسانهای دیداری و شنیداری، با حضور بلامنازع خود در خانهها، بیشترین تاثیر را روی خانوادهها به ویژه کودکان و نوجوانان میگذارد. با ورود تلویزیون به خانه، خانواده بُعد جدیدی یافته، آن را از محلی صرفاً برای استراحت، صرف غذا و... خارج کرده و به سازمانی تبدیل نموده که میتوان در آن آموخت، جهان را تماشا کرد و نیازهای فرهنگی را برآورده ساخت. در این میان، کودکان تأثیر بیشتری از تلویزیون میگیرند و این رسانه مهم و با نفوذ میتواند آگاهیهای متنوعی را به کودکان منتقل سازد.
روز جهانی کوهستان
بیستم آذر، برابر با ۱۱ دسامبر، از سال ۲۰۰۳ روز جهانی کوهستان نامیده شده است. سازمان جهانی خواربار (FAO) که از سوی سازمان ملل، نهاد مسوول اعلام و پی گیری برنامههای این روز است، برای هر سال یک شعار به منظور جلب توجه همگان به یکی از موضوعهای مربوط به کوهستان، اعلام میکند. شعار سال (۲۰۱۰)، «اقلیتهای کوهنشین و مردمان بومی» است.
تأسیس صندوق حمایت از کودکان ملل متحد موسوم به «یونیسف» (۱۹۴۶ م)
عنوان صندوق کمکهای اضطراری بینالمللی سازمان ملل متحد برای کودکان یا صندوق حمایت از کودکان ملل متحد موسوم به «یونیسف» در یازدهم دسامبر ۱۹۴۶ م اعلام موجودیت نمود و در ابتدا وظیفه کمکرسانی به کودکان صدمه دیده از جنگ را، بر عهده داشت. ولی از سال ۱۹۵۰ وظایف آن گسترش پیدا کرد و تأمین وسایل زندگی، تغذیه، رفاه، بهداشت، آموزش حرفهای و تحصیل و تربیت کودکان محروم جهان را نیز در برگرفت.
صندوق کودکان ملل متحد در طی سالهای بعد گسترش فراوانی یافت به طوری که در ۱۵۰ کشور جهان به فعالیت پرداخت. کمکهای این صندوق تنها به درخواست دولتها انجام میگیرد و اعتبارات آن از طریق کمکهای داوطلبانه دولتها و افراد خیّر تأمین میگردد. مقر این صندوق در نیویورک واقع است؛ و کادر یونیسف و هیأت اجرایی آنکه متشکل از ۳۰ عضو میباشد در فواصل معینی برای تعیین سیاستهای صندوق و کمک به طرحها تشکیل جلسه میدهد.
۲۱ آذر در هشت سال دفاع مقدس
تحرکات و درگیرهای جزیی در جبهههای جنوب، گلوله باران دزفول و وارد آمدن خسارت جانی زیاد به دلیل اصابت توپ دشمن به نقطه پر رفت و آمد دزفول. استفاده نظامی عراق از فرودگاههای اردن.
موضعگیری امام جمعه تهران (آیت ا … خامنهای) علیه تشنج در مدارس و علیه کسانی که بین ارتش و سپاه و ارتش و روحانیون و سیاستمداران تفرقه افکنی میکنند.
برخی از رویدادهای ۱۱ دسامبر
۱۷۹۲: محاکمه لوئی ۱۶ پادشاه فرانسه به اتهام خیانت در دادگاه انقلاب پاریس آغاز شد که در ماه ژانویه با گیوتین گردن زده شد.
۱۸۱۲: نخستین روزنامه که اعلام کرده بود میزان چاپ اگهی در آن نامحدود است به نام «گازت» در آمریکا انتشار خود را آغاز کرد.
۱۹۳۷: ایتالیا از عضویت جامعه ملل کناره گیری کرد تا دستش برای تصرف کشورهای افریقایی و حوزه مدیترانه که در زمان امپراتوری روم در قلمرو این کشور بودند باز باشد.
۱۹۶۱: آدولف آیشمن از افسران ویژه هیتلر در دوران جنگ جهانی دوم که پس از جنگ به امریکای لاتین فرار کرده بود و از آنجا به اسراییل ربوده شده بود پس از محاکمه به اتهام کشتن یهودیان اروپا، مجرم شناخته شد و بعدا اعدام گردید.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید