به گزارش مجله شبانه باشگاه
خبرنگاران، امروز جمعه ۲۴ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۲۹ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۱۴ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است.
مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:صدور بیانیه ۸ مادهای «امام خمینی» (ره) به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور (۱۳۶۱ ش)
در روز بیست و چهارم آذرماه ۱۳۶۱ ش، بیانیه ۸ مادهای حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران خطاب به قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی کشور صادر شد. ایشان در این پیام، درباره لزوم اسلامی نمودن تمام سازمانهای دولتی به ویژه دستگاههای قضایی و جانشین نمودن احکام الهی در نظام جمهوری اسلامی به جای احکام طاغوتی رژیم سابق، تذکراتی به همه متصدیان امور دادند.
مهمترین بخشهای فرمان هشتمادهای حضرت امام شامل این موارد بود: تهیه قوانین شرعی و تصویب و ابلاغ آنها با دقت و سرعتِ لازم، رسیدگی به صلاحیت قضات و دادستانها و دادگاهها، صدور احکام اسلام در دادگاهها با قدرت و استقلال و بدون مسامحه و تعویق، عدم احضار یا توقیف افراد بدون حکم قاضی طبق موازین شرع، عدم ورود به محل زندگی یا کار مردم و تجسُّس در امور آنان به هر نحو ممکن، برخورد قاطع در رابطه با توطئهها و گروهکهای مخالف اسلام و نظام جمهوری اسلامی، عدم تصرف در اموال مردم مگر به حکم حاکم شرع پس از بررسی دقیق، پیگیری دقیق موارد فوق و برخورد با ماموران اجرایی متخلّف.
برگزاری چهلم دانش آموزان شهید ۱۳ آبان ۵۷ در گلزار شهدای بهشت زهرا (۱۳۵۷ ش)
درگذشت «محمد هروی» مورخ مسلمان (۹۰۳ ق)
محمد هروی در خاندانی مشهور در شهر بلخ درشمال افغانستان متولد شد، اما بیشتر عمر خود را در هرات گذراند. هروی به سبب مراتب علمیاش، مورد توجه امیرعلیشیر نوایی، وزیر دانشمند سلسلهٔ گورکانیان که به علماء احترام فراوان میگذاشت، قرار گرفت. مهمترین اثر هروی، تاریخ رُوضَةُالصَّفا است که تاریخ عمومی جهان را از ابتدای خلقت تا زمان خودش به نگارش در آورده است. وفات محمد هروی در هرات روی داد.
رحلت آیت اللَّه «سیدعلی حجت کوه کمرهای» از علما و فقهای بزرگ شیعه (۱۳۶۰ ق)
آیتاللَّه سید علی حجت کوه کمرهای از علما و دانشمندان بزرگ و از شاگردان مرحوم آیتاللَّه حاج میرزا حبیب اللَّه رشتی، فاضل ایروانی و فاضل شربیانی بود. وی پس از آنکه در نجف اشرف فارغ التحصیل شد، عازم ایران گردید. پس از ورود به تبریز مورد استقبال و اقبال عموم مردم آن مکان واقع شده و مشغول همهگونه وظایف لازم و خدمات دینی گردید. او بسیار بزرگوارانه زندگی نمود و در عظمت و شخصیت وی، گذشته از مقامات شامخ و فضایل عظیم، داشتن فرزندی چون آیتاللَّه سیدمحمد حجت کوهکمرهای (یکی از مراجع سه گانه پس از ارتحال آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی) است. سرانجام آیتاللَّه سیدعلی حجت در ۲۹ محرم الحرام ۱۳۶۰ ق در تبریز وفات نمود.
ساخت کاغذ در چین (۱۰۵ م)
چینیها نخستین مردمانی بودند که بیش از ۲ هزار سال پیش، کاغذهایی مانند کاغذهای امروزی ساختند. ایرانیان مسلمان شیوهٔ ساختن کاغذ را در سدهٔ نخست پس از اسلام از چینیها آموختند و آن را بهبود بخشیدند. شهر سمرقند برای سالها بزرگترین مرکز ساختن و خرید و فروش کاغذ بود. سپس، در شهرهای دیگر، از جمله بغداد، دمشق، قاهره، مراکش، جزیرهٔ سیسیل و شهرهای مسلمان نشین اسپانیا، کارخانههای کاغذسازی به راه افتاد. یافتههای باستانشناسی نشان میدهند که از قرن اول میلادی، در چین کاغذ وجود داشتهاست. عربها این محصول را به اروپا بردند ودر سال ۱۱۵۰ میلادی، غربیان نخستین کاغذ سازی را در اسپانیا بنا کردند. ماشین تولید انبوه کاغذ را چینیها اختراع کردند. نخستین اسکناس نیز در سال ۱۰۲۴ میلادی در چین تهیه و مبادله شد.
تأیید توافقنامه صلح بوسنی معروف به «صلح دِیتون» در امریکا (۱۹۹۵ م)
در ۲۱ نوامبر ۱۹۹۵ م، پیمان صلح دِیتون در محلی به همین نام در امریکا با فشار مقامات این کشور به امضای رهبران مسلمانان، صربها و کرواتهای بوسنی رسید. در ۱۴ دسامبر ۱۹۹۵ م توافقنامه صلح بوسنی موسوم به پیمان دِیتون در اجلاسی در پاریس مورد تأیید قرار گرفت. تنها دستآورد این پیمان برای مسلمانان، پایان کشتار وحشیانه توسط صربها بود ولی امتیازات کرواتها و صربها بیشتر بود. بر اساس این پیمان، دولت مرکزی بوسنی، متشکل از یک شورای سه نفره ریاست جمهوری از رهبران سهنژاد ساکن در بوسنی میباشد. گر چه مسایل بازگشت آوارگان و... هنوز حل نشده است.
کشف قطب جنوب توسط «روآلْدْ آمونْدْسن» دریانورد نُروژی (۱۹۱۱ م)
از
زمانی که انسانها قطب شمال و جنوب را شناسایی کردند، درصدد فتح آن بودند
ولی کسی موفق به این کار نمیشد. تا اینکه در سال ۱۹۱۱ م دو هیأت اکتشافی
برای هدفی یکسان یعنی رسیدن به قطب جنوب عازم این منطقه یخبندان شدند. یکی
روآلْدْ آموندسن، مکتشف نروژی و دیگر رابرت اسکات، ناخدای نیروی دریایی
انگلیس بود که در این رقابت شرکت داشتند.
اما در نهایت، کاپیتان آموندسن در
این رقابت، پیروز شد و با ورود به سرزمین قطب جنوب در چهاردهم دسامبر ۱۹۱۱
م پرچم نروژ را در قطب به اهتزاز در آورد و اسکات، یک ماه بعد در ۱۷
ژانویه به قطب رسید.
کشف انرژی حرارتی زغال سنگ در انگلستان (۱۸۰۵ م)
در چهاردهم دسامبر ۱۸۰۵ م انرژی حرارتی زغال سنگ توسط ژُرژ برانْکْلون، آهنگر انگلیسی کشف شد. تا پیش از این تاریخ، از زغال سنگ، تنها به عنوان یکی از مصالح ساختمانی استفاده میشد. اما برانْکْلون، کشف کرد که این ماده هنگام سوختن، حرارت زیادی تولید میکند و به این ترتیب منبع عظیمی از انرژی در اختیار بشر قرار گرفت. اولین معدن زغال سنگ که پس از این کشف، آغاز به کار کرد، در بندر پیلموت انگلیس قرار داشت.
اخراج روسیه از جامعه ملل به علت تجاوز به فنلاند (۱۹۳۹ م)
با آغاز جنگ جهانی دوم، آلمان به همراه شوروی و ایتالیا به کشورهای همجوار حمله بردند. در یکی از این حملات، در ۳۰ نوامبر ۱۹۳۹ م شوروی به خاک فنلاند یورش برد و آن را به اشغال خویش درآورد. در نتیجه، در چهاردهم دسامبر همان سال شوروی از جامعه ملل اخراج شد.
برقراری اولین تماس بین کره زمین و سیاره زهره (۱۹۶۲ م)
اولین کاوش فضایی روبوتیک دربارهٔ سیاره زهره، و در واقع اولین کاوش فضایی سیارات در ۱۲ فوریه ۱۹۶۱ با پرواز ونرا-۱ آغاز شد. ولی زمانی که به فاصله ۲ میلیون کیلومتری زمین رسید ارتباطش با زمین قطع گردید و بعدها از فاصلهٔ صدهزارکیلومتری زهره در نیمهٔ ماه میعبور کرد. کاوشهای ایالات متحده دربارهٔ سیاره زهره با کاوشگر مارینر – ۱ دوباره با شکست روبرو شد. تا اینکه مارینر-۲ توانست به موفقیت برسد و بعد از یک سفر ۱۰۹ روزه در ۱۴ دسامبر ۱۹۶۲ اولین موفقیت بین سیارهای بشر به وقوع پیوست، و مارینر-۲ از فاصله ۳۴۹۳۳ کیلومتری سطح زهره عبور کرد.
وی راداری را بسوی ناهید نشانهروی کرد که سیگنالهای آن از ابرهای این سیاره عبور کرده و پس از برخورد با سطح جامد سیاره، منعکس گردید. برای اولین بار دانشمندان اطلاع جالبی را درباره سطح ناهید بهدست مارینر ۲ آوردند، که نشان میداد ناهید دارای حرکت چرخشی در جهت معکوس است. چرخش آن از شرق به غرب است و آفتاب از مغرب طلوع و در مشرق غروب میکند. از طرف دیگر دمای سطجی زهره حداقل ۴۲۵ درجه سانتیگراد میباشد. این باعث شد که هر گونه امید برای وجود حیات بر سطح این سیاره به یأس تبدیل شود.
اشغال بلندیهای جولان سوریه از سوی رژیم صهیونیستی (۱۹۸۱ م)
به دنبال تصویب پارلمان رژیم صهیونیستی موسوم به کِنِست، در ۱۴ دسامبر ۱۹۸۱ م بلندیهای جولان، در کشور سوریه ضمیمه این رژیم غاصب اعلام شد. بلندیهای جولان از زمان جنگ ۱۹۶۷ م اعراب و اسرائیل در اشغال این رژیم بود و این تصمیمْ خشم اعراب و مسلمانان را برانگیخت. از نظر حقوقی از سوی اعراب و جامعه جهانی مردود اعلام شده و در مذاکرات به اصطلاح صلح خاورمیانه نیز، بازگشت این منطقه مهم به سوریه، از مهمترین موانع دستیابی به توافق است.
حمله با لنگه کفش به بوش در سالروز دستگیرشدن صدام حسین
جورج دبلیو بوش رئیس جمهور وقت آمریکا که سرزده وارد عراق شده بود ۱۴ دسامبر ۲۰۰۸ در یک مصاحبه مطبوعاتی مشترک با نوری المالکی نخست وزیر این کشور اعلام کرد که جنگ عراق پایان نیافته است و هنوز خیلی ازکارها باقی مانده است که باید انجام شوند!.
در جریان همین جلسه مطبوعاتی «منتظرالزیدی» خبرنگار ۲۸ ساله تلویزیون غیردولتی «البغدادیه» کفشهایش را از پایش درآورد و درحالیکه خطاب به بوش میگفت: سگ؛ این لنگه کفش بوسه خداحافظیات باشد و این لنگه کفش (لنگه کفش دیگر) هم هدیه بیوه زنان و یتیمان عراقی که شوهران و پدران آنان را تو کشتهای، و سپس لنگه کفشهارا به سوی بوش پرتاب کرد که وی خودرا به کنار کشید و تصاویر این منظره از شبکههای تلویزیونی سراسر جهان پخش شد.
۲۴ آذر در هشت سال دفاع مقدس
تخریب پل تدارکاتی جدیدالاحداث دشمن روی کرخه در اطراف سوسنگرد توسط نیروهای نفوذی خودی. ۵۹
برخی از رویدادهای ۱۴ دسامبر
۵۵۷: یک زمین لرزه شدید قسطنطنیه Constantinople (استانبول) را ویران و تلفات سنگین وارد ساخت.
۱۸۶۰: جورج ابردین نخست وزیر پیشین انگلستان که به دلیل رقابت با روسیه جنگهای کریمه را بر ضد این دولت به راه انداخته بود در ۷۶ سالگی در گذشت.
۱۹۲۷: دولت لندن به عراق استقلال داد. عراق قبلا به صورت سه ایالت وابسته به عثمانی و پیش از عثمانی در دست ایران بود. انگلستان در جریان جنگ جهانی اول و عمدتا به خاطر نفت به عراق نیرو فرستاده بود تا با عثمانی متحد آلمان بجنگد. کشور عراق که قبلا به این صورت وجود نداشت دست ساخت انگلستان است.
۱۹۳۹: جامعه ملل روسیه را به دلیل حمله نظامی به فنلاند از عضویت خود برکنار کرد. این امر نشان میدهد که آنجامعه نیرومند تراز سازمال ملل فعلی بود.
۱۹۴۶: مجمع عمومی سازمان ملل رای به تاسیس مقرّ این سازمان در شهر نیویورک داد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید