پوست بزرگترین اندام بدن می باشد وتقریبا 15% وزن کل بدن را شامل می شود، ضخامت پوست بین 1 تا 4 میلیمتر می باشد.که در نواحی مختلف بدن این ضخامت متفاوت است.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز، پوست بخشي از دستگاه پوششي بدن است بخش هاي ديگر اين دستگاه شامل مو، ناخن و غشائ محاطي هستند.

وظایف پوست:

ـ محافظت از اعضای درونی

ـ انتقال حواس

ـ کمک به تنظیم حرارت بدن

تولید ویتامین دي

-ترشح و تنفس

- ترمیم و بازسازی

ـ جلوگیری از تبخیر آب بدن

ـ تاثیر در روابط اجتماعی

ساختار پوست :

پوست از سه لایه تشکیل شده است :

 اپیدرم (لایه خارجی ) : اپیدرم خارجی ترین لایه پوست است ، این لایه از 15 تا 20 لایه به هم فشرده سلولی تشکیل شده که بیشتر سلول های آن کراتینوسیت ها هستند. علاوه بر کراتینویست ها، سلول های لانگرهانس و ملانوسیت ها نیز در اپیدرم وجود دارند.

در این لایه سلول ها دائما در حال تقسیم وایجاد سلول های جدید هستند. به تدریج سلول های جدید تر به سطح پوست رانده می شوند و به لایه کراتینی (سطحی ترین لایه پوست ) می رسند . سپس خارجی ترین سلول های پوست فرو می ریزد .

کراتین: این پروتئین جزء اصلی لایه کراتینی پوست است ودر مو وناخن نیز وجود دارد. کراتین به پوست استحکام بخشیده وآن را از عوامل آزار دهنده بیرونی محافظت میکند.

لانگرهانس: سلولهای لانگرهانس سلولهای وابسته به سیستم ایمنی بدن در پوست هستند.

ملانوسیت: سلولهای تولید کننده ملانین

ملانین:رنگدانه ای توسط ملانوسیت ها ساخته می شود، موجب تیرگی پوست شده ودر محافظت پوست در برابر نورخورشید هم نقش دارد.

درم : لایه زیر اپیدرم که از آن ضخیم تر است ( حدود 20 برابر ) ، سلولهای اصلی درم فیبروبلاستها هستند که تولید فیبرهای الاستین و کلاژن را به عهده دارند و همچنین حاوی رگ های خونی ، اعصاب ، اعضای حسی ، غدد عرق وسباسه و ریشه های مو وگلبولهای سفید است .

کلاژن: باعث استحکام پوست میشود.

الاستین :خاصیت ارتجاعی پوست را تامین می کند.

غدد سباسه:غده هایی که به فولیکول مو چسبیده وترشحات (سبوم) خود را از طریق مجرای کوچکی در فولیکول مو تخلیه میکند.

سبوم: ماده چربی که توسط غدد سباسه ترشح میشود ویک لایه چربی روی پوست ومو ایجاد میکند که اثر محافظتی داشته وآنها را از اثرات محیطی و خشکی محافظت می کند.

لایه هیپودرم ( ساب کوتیس ) : این لایه زیر درم قرار گرفته واز سلول های چربی تشکیل شده است که این لایه چربی مثل بالشتکی برای حفاظت از اعضای درونی در برابر ضربه های مکانیکی و همچون عایقی در برابر سرما عمل می کند وبعلاوه این چربی منبع مهم ذخیره انرژی برای بدن است.

انواع پوست:

ــ پوست خشک

پوست خشک فاقد درخشش است ومنافذ آن به ندرت مشاهده می شوند.افراد با پوست خشک معمولا پوستهای روشنی دارند، آرایش بروی این نوع پوست به سختی می نشیند ومعولا نسبت به عوامل محیطی ومحرکها حساس تر هستند.

ــ پوست چرب

پوست چرب براق است، به ویژه در نواحی پیشانی ، بینی وچانه. به هنگام لمس ،چربی آن احساس می شود. منافذ آن بزرک وآشکاراست. افراد با پوست چرب تمایل زیادی به سمت ایجاد آکنه دارند. آرایش روی این پوست به خوبی می نشیند ولی سریعتر در چربی پوست حل شده ومحو می شود ، معمولا این پوستها کمتر حساسند.

ــ پوست طبیعی

حالتی است بین پوست چرب وخشک ، پوست نه برق است و نه در لمس چرب ، با وجود این صاف ودارای رطوبت کافی به نظر می رسد ومنافذ آن بزرگ نیست.

ـ پوست مختلط

این نوع پوست تقریبا مشابه پوست طبیعی است ولی در ناحیه T که شامل پیشانی ، پل بینی ومرکز چانه می شود ، دارای میزان بالایی از فعالیت غدد سباسه است. پوست دراین نواحی به سمت چربی متمایل است.

خطوطی که با افزایش سن شما بر چهره‌تان نقش می‌بندد نه پاک شدنی‌اند و نه صاف شدنی و اولین علات مشهود افزایش سن شما هستند. در مردان غالباً خطوط چهره دیرتر از زنان ظاهر می‌شود چرا که معمولاً پوست آنها ضخیم‌تر بوده و به علاوه با اصلاح کردن صورت، مرتباً سلول‌های مرده را از پوست برمی‌دارند.

آناتومی پایه پوست

پوست یک‌چهارم حجم گردش خون بدن را به خود اختصاص داده و همه حجم خون بدن هر ۱۱ دقیقه یک‌بار از پوست عبور می‌کند. پوست به تنظیم حرارت و حذف مواد زائد و سموم بدن کمک می‌کند همچنین از هجوم میکروب‌ها و شرایط محیطی نامناسب جلوگیری می‌کند. از هنگام تولد تا مرگ هر ۲۷ روز بدن، یک پوست جدید می‌سازد.

پوست دارای ۳ لایه اصلی است. پوست زیرین دارای عروق خونی، پایانه‌های عصبی، سلول‌های چربی، فولیکول‌های مو و بافت پیوندی است که مواد غذایی را به پوست خارجی (اپیدرم) انتقال می‌دهد.

با افزایش سن چربی زیر پوست از بین می‌رود، کلاژن که در لایه دوم پوست قرار دارد و الیاف پروتئینی است که باعث قوام پوست می‌شود، به تدریج قدرت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد و در نتیجه پوست حالت‌پذیری خود را از دست می‌دهد. رطوبت پوست و قدرت عمل غدد عرقی کاهش می‌یابد و سد دفاعی طبیعی بدن در مقابل نور خورشید تضعیف می‌شود.

علل پیر شدن پوست

ژنتیک، الگوی پیری چهره را از پیش تعیین می‌کند. خطوط چهره در افرادی با پوست تیره‌تر، ضخیم‌تر و چرب‌تر نسبت به افرادی با پوست روشن، کمتر است نحوه زندگی و نگهداری پوست نیز بر پیر شدن پوست تاثیر دارد.

وضعیت پوست شما به‌گونه‌ای جادویی منطبق با نحوه زندگی شماست و به تغییرات مثبت زندگی سریع‌تر از سایر اندام‌ها پاسخ می‌دهد در صورتی که تحت فشارهای روحی هستید، نشانه آن بر چهره‌تان آشکار می‌شود.

سلامت پوست

مراقبت از پوست به رژیم غذایی خوب، آب زیاد، هوای تازه، ورزش، خواب خوب و دور بودن از ناراحتی‌های عصبی نیاز دارد. استفاده از مواد چربی زیاد و مواد قندی فراوان و نیز نوشیدن مواد محرک مانند قهوه‌ و چای پررنگ برای پوست مضر است.

در روز ۳ وعده غذای کامل لازم است و از کم کردن یا زیاد کردن وزن باید پرهیز کرد چون این عمل مانند آفتاب، باعث چروک پوست می‌شود. حداقل روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات دیگر بنوشید. این مایعات اگر به صورت آبمیوه یا شیر باشد نیز مفید است.

هرچه مایعات زیادتر بنوشید پوست باطراوت‌تر می‌شود و باعث می‌شود سموم بدن توسط کلیه‌ها دفع شود. با قرار دادن روغن‌های مایع در رژیم غذایی روزانه نیز پوست را می‌توان با نشاط و براق نمود، روغن‌های مایع مثل روغن زیتون و روغن‌ ماهی بسیار مفید و لازم هستند.

از مصرف صابون‌های شدیداً معطر و کرم‌پودر و آرایش غلیظ پرهیز کنید زیرا از رطوبت طبیعی پوست می‌کاهد. با مشکلات زندگی کنار بیایید و استرس و هیجانات زندگیتان را کمتر کنید زیرا استرس موجب می‌شود عمل هضم غذا به خوبی انجام نشود و نیاز به مصرف مواد غذایی افزایش یابد و از طرفی تمام اندام‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

اثرات کمبود خواب،کار زیاد و مشکلات در پوست و چشمان ما هویدا می‌شود.اخم کردن، خندیدن، ابرو بالا انداختن، جمع کردن گوشه چشم و بسیاری از حالات چهره می‌توانند آثار همیشگی برجای بگذارند.نور خورشید و تشعشعات ماورای بنفش آن فیبرهای پیدایش پوست را تخریب نموده و منجر به ضخیم شدن پوست و کاهش میزان کلاژن آن و در نتیجه چین و چروک پوست و همچنین لک‌های تیره می‌شود بهتر است در ساعات یک الی ۳ بعدازظهر در معرض مستقیم نور خورشید قرار نگیرید و هر موقع از روز که بیشتر از نیم ساعت خارج از منزل هستید از کرم‌های ضدآفتاب استفاده کنید.

می‌توان با استفاده از آب تازه میوه‌جات به صورت ماسک روی پوست، به‌طور طبیعی از اثرات اسیدهای میوه بهره برد علاوه بر این شیر ترش شده کنبع خوب اسید لاکتیک بوده و مالیدن آن روی پوست صورت و تجدید آن هر ۵ دقیقه به مدت ۳۰ دقیقه توصیه می‌شود.

بخور و ماسک

اگر هفته‌ای یک‌بار از بخور گیاهی استفاده کنید مزایای فراوانی دارد، بخور با هر نوع پوستی سازگاری و هماهنگی دارد برای پوست‌های خشک و حساس، به طراوت و شادابی سلول‌های خشک و بی‌آب آن کمک می‌کند و برای پوست‌های چرب و مرکب، موجب نرم شدن جوش‌های سرسیاه یا توده‌های سخت شده چربی پوست می‌شود.

مواد مورد نیاز بخور

▪ مخلوط گیاهان خشک شده زیر ۲ قاشق بزرگ و یک کاسه آب

ـ برای پوست عادی: اسطوخودوس، مریم گلی

ـ برای پوست خشک: بابونه و ریحان

ـ برای پوست چرب یا مرکب: نعناع و پوست لیموترش

طرز تهیه

کاسه را از آب داغ پر کرده و گیاهان نامبرده را درون آن بریزید و هم بزنید، چند دقیقه صبر کنید تا دم بکشد حوله بزرگی را روی سر و گردن خود قرار دهید و روی کاسه خم شوید، چشمان خود را ببندید و بگذارید بخور به مدت یک الی ۳ دقیقه روی پوست شما اثر کند. سپس دستمال پاکیزه و خنکی را با پوست صورت تماس دهید تا خشک شود و سپس از مرطوب‌کننده استفاده کنید./س

 

برچسب ها: درباره ، پوست ، بیشتر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.