به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، محمد رضا کمالی در نشت خبری هفته پژوهش و فناوری، طرح مطالعاتی مرواريد خليج فارس را به لحاظ بزرگي و مقياس بی نظیر دانست و گفت: این طرح از محدوده شمال غرب خلیج فارس تا دریای عمان در منطقهاي به بزرگی 185 هزار كيلومتر مربع شامل 80 ساختار زمين شناسي، 17 ميدان و 490 چاه نفت و گاز است.
وی با بیان اینکه بر اساس پیش بینی به عمل آمده در منطقه خلیج فارس تا سال 2020 روزانه 30 میلیون بشکه نفت تولید خواهد شد، خاطر نشان کرد: منطقه خليج فارس با وجود 57 درصـد از منابع نفتي شناخته شده جهان (715 ميليارد بشكه ذخيره نفت) و 45 درصـد از كـل ذخـاير جهاني گاز (2462 تريليون فوت مکعب)، يكي از غنی ترین حوضه هاي نفت و گاز جهان به شمار می رود و كشف منابع عظيم هيدروكربني نشانگر پتانسيل بالاي این منطقه به لحاظ تجمع نفت و گاز است.
وی با اشاره به دستاوردهاي اقتصادی طرح مرواريد خليج فارس اظهار داشت: این طرح با هدف توليد و يكپارچه سازي اطلاعات زمين شناسي، ژئوفيزيك، پتروفيزيك و تهيه مدل سه بعدي توليد، مهاجرت و انباشت هيدروكربن با استفاده از نرم افزارهاي پيشرفته به منظور شناسايي و كشف ساختمان ها و مخازن بالقوه نفت و گاز در نهایت رونق اقتصادي كشور را به همراه دارد.
وی ادامه داد: در این طرح مطالعاتی بر خلاف روش های مرسوم و تا حدودی سنتی اكتشاف ميادين از تكنولوژي روز در زمينه هاي مدلسازي دو بعدي و سه بعدي در مقياس ناحيهاي بهره برداری می شود.
کمالی با بیان اینکه در این طرح 490 چاه تا اعماق 5000 متري با جديدترين روشهاي روز دنيا بررسي خواهند شد تا با مدلسازي سه بعدي نواحي با ريسك اكتشاف كمتر مورد شناسايي قرار گیرند، خاطر نشان کرد: در شيوههاي مرسوم اكتشاف با صرف هزینه های گزاف ریسک بالایی را در پی داشت چرا که در صورت عدم كشف منبع جديد تمامي اين سرمایه گذاری به هدر مي رفت ولی امروز با بهره گیری از مدل سازی سه بعدی و كاهش ميزان ريسك شناسايي ذخاير آتي بر پایه دانش روز، به لحاظ مالي صرفه جويي قابل توجهي را در پی دارد.
وی تصریح کرد: در طرح مطالعاتی خلیج فارس از آخرين روشهاي توسعه يافته در علوم زمين جهت تشخيص، تاريخچه تدفين رسوبات در پهنه خليج فارس و درياي عمان از زمان پالئوزوئيك تا عهد حاضر (بهضخامت بيش از 6000 متر)، زمان زايش مواد هيدروكربني در سنگ منشاء و همچنین تعيين ترتيب زماني وقايع زمين شناسي و تكتونيكي فعال در منطقه و در نهایت رده بندي مناطق داراي پتانسيل تجمعات هيدروكربني براي اكتشافات آتي و ... استفاده خواهد شد.
وی اين طرح را فرصتي مناسب براي توانمندسازي نيروي انساني و ارتقاي دانش پژوهشگران داخلي دانست و گفت: به رغم تمام محدویت ها، با مدیریت علمی و اجرایی و با بکارگیری نیروی بلقوه متخصصان صنعت نفت، بخش خصوصی، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، این طرح که در بازه زمانی سه ساله تعریف شده است، در مدت زمان کمتر از 15 ماه به 50 درصد پیشرفت رسیده است.
وی با بیان اینکه در شرایطی که بخشی ازخدمات توسط پيمانكار خارجي صورت مي گيرد بخش اعظمی از این طرح بر عهده متخصصان داخلی است، ادامه داد: مراحل ايجاد بانك اطلاعاتي جامع از كليه چاهها و ميادين موجود در خليج فارس و درياي عمان و نمونه برداري بيش از 1729 نمونه سنگ، نفت و گاز ازميادين و چاه هاي منتخب، اندازه گيري خواص فيزيكي نفت ميادين، بررسي اطلاعات ژئوفيزيكي 195 چاه منتخب شامل 150 هزار كيلومتر داده هاي لرزه اي 2 بعدي، تفسير لرزه اي و مطالعات لرزه اي معكوس، مدلسازي يك بعدي بر روي چاه هاي منتخب و... توسط كارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت انجام مي شود.
وی افزود: بخشي از خدمات مربوط به آناليزهاي ژئوشيميايي و مطالعات ژئوفيزيكي و مدلسازي دو و سه بعدي توسط پيمانكار خارجي و با همكاري و نظارت پژوهشگاه صنعت نفت صورت مي گيرد.