به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 6 دی 1391 خورشیدی برابر با 12 صفر 1434 هجری و 26 دسامبر 2012 میلادی است.
مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
صدور پیام «امام خمینی» (ره) در تشکر از اعتصاب شرکت نفت (1357 ش)
پس از گسترده شدن اعتصاب کارکنان شرکت نفت ایران و قطع صدور نفت، حضرت امام خمینی (ره) در ششم دی ماه 1357، طی پیامی از پاریس، ضمن محکوم کردن اعمال وحشیانه دولت نظامی و غیرقانونی ازهاری در کشتار مردم، از این اعتصاب پشتیبانی کرد و از شرکت کنندگان در آن تشکر نمودند.
ایشان همچنین در این پیام، مردم را به حمایت از کارکنان شرکت نفت فراخوانده و سفارش کردند که باید جلوی صدور نفت به دولت غاصب اسراییل گرفته شود. در پی صدور این پیام، کارکنان شرکت نفت نیز از این روز کلیه صادرات نفتی کشور به خارج را قطع کرده و به مقدار مصارف داخلی، نفت و سوخت عرضه کردند.
درگذشت آیت اللَّه «میرزا احمد کفایی» فرزند «آخوند خراسانی» (1350 ش)
آیتاللَّه میرزا احمد کفایی فرزند استاد بزرگ، آخوند ملا محمد کاظم خراسانی، در نجف اشرف دیده به جهان گشود و پس از تحصیل مقدمات و سطوح عالیه، از محضر پدر ارجمندش، آخوند خراسانی و دیگر بزرگان حوزه علمیه نجف بهرهمند گردید. وی پس از فوت پدرش به مشهد مقدس عزیمت نمود و در مسجد گوهرشاد به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال ورزید. این عالم ربانی سرانجام در ششم دی ماه 1350 برابر با هشتم ذی قعده 1391 قمری بدرود حیات گفت و در آستان مقدس رضوی مدفون گردید. حاشیه بر کفایةُالاصول از آثار وی میباشد.
قطع صادرات نفت ایران در پی اعتصابات کارکنان شرکت نفت (1357 ش)
مهمترین شاخصهای بحران انقلابی در ایران در واپسین ماههای عمر رژیم پوسیده پهلوی، اعتصاب کارخانجات، ادارات و بخشهای آموزشی کشور بود. در این میان کشتار مردم توسط عوامل مزدور رژیم، به جای این که انقلاب را متوقف نماید به آن شتاب بیشتری بخشید و باعث گسترش اعتصابات شد. در این میان کارکنان صنعت نفت کشور در نوزدهم شهریور 1357 اولین اعتصاب خود را از پالایشگاه تهران آغاز کردند و این اعتصاب به تدریج مناطق نفتی جنوب و آبادان را نیز در برگرفت. در پی اعتصاب گسترده شرکتهای نفتی در ایران، سرانجام در روز ششم دی ماه 1357، صادرات نفت کشور به خارج به کلی متوقف شد و سوخت تنها در حد نیازهای داخلی عرضه گردید.
درگذشت «سلمان ساوجی» غزل گو و قصیده سرای بزرگ ایرانی (778 ق)
خواجه جمال الدین سلمان بن علاءالدین محمد ساوجی معروف به سلمان ساوجی از بزرگترین شاعران قصیدهسرا و از غزل گویان نیکو سخن قرن هشتم هجری میباشد. زندگی سلمان بیشتر در دربار امرای آل جلایر (ایلکانیان) و در بغداد که پایتخت آنان بود، سپری شده است. سلمان را میتوان آخرین قصیده سرای بزرگ ایران بعد از مغول دانست و او از همهی معاصران خود، بهتر از عهدهی تتبع قصاید شاعران قصیده سرای قرن پنجم و ششم هجری برآمده است. مجموع اشعار سلمان در حدود یازده هزار بیت است. وی در همهی زمینهها و قالبهای شعری، ذوق آزمایی کرده و به اعتقاد محققین، در زمینهی شعر، استاد مسلّم بوده است. مهارت و استادی او در شاعری تا بدان پایه بوده که حافظ شیرازی او را ستوده است.
تولد «چارلْزْ بِبیج» دانشمند برجسته انگلیسی و مخترع ماشین حساب (1792 م)
چارلْزْ
بِبیج، دانشمند انگلیسی، در 26 دسامبر 1792 م در یکی از ایالتهای جنوبی
انگلستان به دنیا آمد. وی از کودکی به فراگیری ریاضیات علاقه داشتوی در سال
1812 م انجمن تحلیلی را برای پیشبرد ریاضی تأسیس کرد و در 24 سالگی به
عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد. ببیج در سالهای بعد درصدد برآمد
دستگاهی بسازد که از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات ریاضی برآید و هزار
عدد پنجاه رقمی را در حافظه نگاه دارد.
از اینرو تلاش خود را به کار
بست تا اینکه در سال 1833 م، ماشین محاسبهای را که به نام ماشین تفاضلی
ببیج مشهور است، ساخت. وی علاوه بر آن، نخستین سرعتنما را ساخت، سپر جلوی
لوکوموتیو را طراحی کرد و وسیلهای برای دیدن شبکیه چشم را اختراع نمود.
ولی با این حال، مهمترین کار علمی او، اختراع ماشین حساب میباشد. چارلز
ببیج سرانجام در 18 اکتبر 1871 م در 79 سالگی درگذشت.
تشکیل کنفرانس همبستگی کشورهای آسیا و افریقا (1957 م)
بعد از روی کار آمدن جمال عبدالناصر در مصر در اوائل سال 1954 م، این کشور در سیاست خارجی خود از یک سو به دمیدن روح ناسیونالیستی در جهان عرب پرداخت و از سوی دیگر به تقویت جبهه ضدامریکایی مبادرت ورزید. در این راستا مصر به برپایی کنفرانسها و ایجادِ اتحادیهها روی آورد که تشکیل کنفرانس همبستگی کشورهای آسیا و افریقا در تاریخ 26 دسامبر 1957 م در قاهره از آن جمله است. در این کنفرانس که به کنفرانس آفروْآسیان شهرت یافت نمایندگان 40 کشور آسیایی و افریقایی حضور داشتند.
امضاء معاهده «مَدْرَس» بین نیروهای استعماری فرانسه و انگلیس (1754 م)
بعد از ورود استعمار فرانسه به منطقه شبه قاره هند در اواخر قرن هفدهم میلادی، اختلافات میان این کشور و استعمار انگلستان وارد مرحلهای دیگر گردید. انگلستان که منطقه جنوب شرقی آسیا را محل فرمانروایی و تحت مالکیت خود میدانست به دنبال راهی جهت پایان حضور فرانسه در این منطقه بود. با افزایش فشارهای انگلستان از یک سو و ضعف مالی و کم تجربگی فرانسه در این منطقه از طرف دیگر، سرانجام «گودهو» فرمانده سپاه فرانسه در هندوستان در 26 دسامبر 1754 م قراردادی تاریخی را به امضاء رسانید که به معاهده مَدْرَس و نیز قرارداد گودهو موسوم گردید. بر اساس این پیمان که در بندر مدرس هندوستان به امضاء رسید، دولت فرانسه از تمام ادعاها و حقوق خود در هند صرف نظر نمود. در حقیقت امضای این قرارداد، آغازی بود که به پایان نفوذ کمپانی هند شرقیِ فرانسه در سال 1769 انجامید.
تولد «مائوتِسِه تونْگْ» رهبر و بنیانگذار چین کمونیست (1945 م)
مائو تسه تونگ تئوریسین مارکسیسم لنینیسم و سیاستمدار انقلابی کمونیست بود. وی جمهوری خلق چین را در سال ۱۹۴۹ با شکست دادن نیروهای چیانگ کای شک، رئیسجمهور وقت چین بنیان گذاشت. او تا پایان عمر در راس حکومت جمهوری خلق چین قرار داشت و این کشور جهان سومی را به یکی از مهمترین کشورهای دنیا در عرصهٔ سیاست و اقتصاد تبدیل کرد گرچه روشهایی که وی در پیش گرفت مورد انتقاد برخی است. برداشت مائو از مارکسیسم که به نقش برجستهٔ دهقانان و روستائیان در انقلاب کارگری ایمان داشت و بر اهمیت فرهنگ به عنوان عنصری که میتواند بر اقتصاد سوسیالیستی تأثیر گذارد تاکید میکرد به مائوئیسم معروف است. از او به عنوان یکی از تأثیرگذارترین و مهمترین شخصیتهای سیاسی دنیا در قرن بیستم نام برده میشود.
وقوع زمین لرزه شدید موسوم به سونامی در جنوب و جنوب شرق آسیا (2004 م)
هزاره سوّم میلادی گرچه با حوادث کوچک و بزرگ آغاز شد، با این حال چهارمین سال آغازین آن با زلزلهای بزرگ به پایان رسید. در 26 دسامبر سال 2004 م زمین لرزهای وسیع، بخشهای گستردهای از منطقه آسیای جنوب شرقی را فرا گرفت. در این زلزله که قدرت آن، 8/9 در مقیاس ریشتر اعلام شد، کشورهای اندونزی، سریلانکا، تایلند، مالزی، هند، مالدیو و سنگاپور به لرزه درآمدند.
این زلزله در حالی صورت گرفت که زمین لرزههای قبل و بعد از آن بر وسعت ویرانی و تلفات میافزود. با این حال، خسارات ناشی از این حادثه که از عمق آبهای منطقه برخاسته بود، بیشتر به سبب به راه افتادن موجهای ویرانگری موسوم به سونامی بود که همه چیز را طعمه خود میساخت. شدت این امواج سهمگین در اقیانوس هند تا منتهی الیه غرب آن اثر گذاشت به نحوی که در شمال کشور افریقایی سومالی نیز تلفاتی بر جای گذاشت. شدت این زمین لرزه به اندازهای بود که محققان زمینشناسی اعلام کردند محور چرخش زمین 5 تا 6 سانتیمتر جابهجا شده است.
5 دی در هشت سال دفاع مقدس
درگیریهای محدود در فیاضیه، محمّدیه و سلمانیه و نیز اجرای آتش خودی روی بستان 59
برخی از رویدادهای 26 دسامبر
1531: مارتین لوتر بار دیگر این نظر خود را تکرار کرد که نه کلیسا جای بخشودن گناهان است و نه کشیش حق این کار را دارد.
1788: ایالت مریلند ده مایل مربع از اراضی خود را اهدا کرد تا در آن شهری به عنوان پایتخت دولت مرکزی ایالتهای متحد ساخته شود.
1877: حزب کارگران سوسیالیست شمال آمریکا نخستین کنوانسیون خود را برگزار کرد.
1938: بهرام بیضائی نویسنده، نمایشنامه نگار، فیلمساز و کارشناس بنام تئاتر و هنرهای نمایشی در تهران و در خانواده ای ادیب و شاعر به دنیا آمد. پدر او نعمت الله بیضایی در عصر خود در ردیف شعرای بزرگ ایران و پارسی سرایان بود.
1939: ( 1318) ایران دارای دادرسی نظامی شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید