به گزارش
گروه بازار باشگاه خبرنگاران ،با اینکه قیمت طلا در بعد از ظهر جمعه به زیر 1630 دلار هم سقوط کرده بود با شروع بازار نیویورک تغییر جهت داد و در بامداد شنبه در پایان معاملات هفتگی در سطح 1657 دلار بسته شد که از نقطه عطف قیمت حداقل 27 دلار افزایش ثبت کرد.
با وجود توافق حداقلی بین جمهوری خواهان و دولت اوباما بر سر کسری بودجه مالیاتها، یادداشتها و پیشنویسهای اعضای کمیته بازار باز فدرال رزرو آمریکا در مورد تردید در فروش اوراق قرضه در طول سال 2013 موجب شد تا قیمت طلا به شدت در بازار لندن سقوط کند و به زیر 1630 دلار برسد. درعین حال گفته شده نگرانی از کاهش فروش اوراق قرضه و توقف سیاستهای انبساطی پولی در آمریکا در حالی است که بانک مرکزی ژاپن و بانک مرکزی اروپا به این سیاستها ادامه خواهند داد.
قیمت طلا به هر روی دوباره در مسیر بازگشت قرار گرفته و تعداد بیشتری از شرکتکنندگان در نظرسنجی تازه به افزایش قیمت آن در هفته آینده رای دادهاند. در نظرسنجی این هفته از میان 20 نفر شرکتکننده، 12 نفر به افزایش قیمت جهانی طلا رای دادهاند.7 نفر کاهش قیمت را برای آن پیش بینی کرده و یک نفر نوسان زیادی را برای آن قائل نبوده است. همانند همیشه شرکتکنندگان در نظرسنجی این هفته هم شامل دلالان شمش طلا، بانکهای سرمایهگذاری، معاملهگران بازارهای آتی، مدیران پولی و تحلیلگران نمودارهای تکنیکال بودهاند.
با اینکه در زمان تصویب برنامه تسهیل مقداری دور سوم مقرر شده بود ماهانه 45 میلیارد دلار صرف خرید اوراق قرضه با محوریت افزایش اوراق قرضه بلند مدت شود، اما در نشست ماه دسامبر رقم پیشنهادی برای آن بهعلاوه هزینه خرید اوراق بهادار پشتوانه وامهای مسکن تا 85 میلیارد دلار در هر ماه افزایش یافته بود. بحث بر سر تداوم روند فروش این اوراق با توجه به عقب نشینی محسوس دولت از ارقام بودجه در برابر جمهوری خواهان کمیته بازار باز فدرال رزرو را به شک انداخته است. با این حال از آنجایی که احتمال میرود بانکهای مرکزی ژاپن و اروپا سیاستهای انبساطی خود را دنبال کنند، بازارهای طلا شاهد افزایش قیمت دوباره بودهاند. روز گذشته بازار داخلی ارز و سکه نیمه تعطیل بود. تقریبا به جز تعداد انگشت شماری، بقیه صرافیها و سکه فروشان تعطیل بودند و همزمان با تعطیلی گسترده شعب بانکها تقریبا راسته خیابان فردوسی و چهارراه استانبول در تعطیلی کامل به سر میبرد. دلار به نرخ 3250 تومان و سکه بهار آزادی به نرخ 1 میلیون و280 هزار تومان بر همین اندک تابلوها خود نمایی میکرد که با قیمتهای روز چهارشنبه تقریبا تفاوت چندانی نداشت. مرکز مبادلات نیز تعطیل بود و همراستا با تعطیلی بانک مرکزی و سایر بانکها قیمت ارز جدید تعیین نشد.
دامنه نوسانات ارزی در صرافیها محدود میشود
در عین حال صمد کریمی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در مورد روند قیمتی ارز، اظهار کرد: رفتارهای سینوسی نرخ ارز در شبکه صرافیهای مجاز ادامه خواهد داشت، ولی دامنه آن با توجه به پوشش بیشتر تقاضاهای بخش تولید و خدمات توسط بانک مرکزی محدود خواهد شد. وی افزود: در جایی که قیمت بازار به قیمتهای مرکز مبادلات ارزی کشور نزدیک میشود مطلوبیت تهیه ارز از مرکز مبادلات کاهش مییابد، زیرا واردکننده برای دریافت ارز از مرکز مبادلات باید ثبت سفارش را به بانک عامل ارائه و درخواست گواهی ثبت آماری کند؛ بانک مرکزی کد را تایید و واریز ریال پس از ارائه کد تخصیص ارز صورت میگیرد.
سخنگوی مرکزی مبادلات ارزی ادامه داد: پس از دریافت کد تخصیصی ارز، وثایق تودیع و بانک عامل از بانک مرکزی خرید میکند و در نهایت نسبت به انتقال ارز به کارگزار خارجی اقدام شود؛ این پروسه زمانبر است و با توجه به دیدگاه اقتصادی واردکننده، هنگامی که نرخ بازار و مرکز به هم نزدیک میشوند، سعی میکند تقاضای خود را به سمت شبکه صرافیهای مجاز ببرد. وی تصریح کرد: در این حالت تقاضای سفتهبازی و احتیاطی افزایش مییابد که موجب افزایش دوباره قیمت ارز میشود. کریمی در پاسخ به این سوال که چه زمانی دامنه این رفتار سینوسی کم میشود، گفت: مرکز مبادلات، هم اکنون ارز مورد نیاز گروههای کالایی 3 تا 7 را پوشش داده و به تازگی گروه کالایی 8 هم افزوده شده، نوسان بازار ارز کاهش خواهد یافت، زیرا ارزش کالاهای گروه 8 که از سایر گروهها بالاتر است از بازار آزاد خارج شده و نوسان ارز در بازار آزاد کاهش خواهد یافت.
وی در مورد شرایط متغیرهای غیراقتصادی که بیشتر شامل تحریمها و مشکلات نقلوانتقالات ارزی است، گفت: در مدت فعالیت مرکز مبادلات ارزی شرایط تحریمها تفاوت چندانی نداشته است؛ تحریمها در سه گروه شدت پایین با فراوانی بالا، شدت متوسط با فراوانی متوسط و شدت بالا با فراوانی کم طبقهبندی میشوند و در گروهی که شدت بالا و فراوانی پایین است تحریم بیشتری وجود نخواهد داشت و این حداکثر قدرت تحریمی غرب است و نوسانات بازار به هیچ عنوان ناشی از آثار شوکهای خارجی نیست.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی در پاسخ به این سوال که با وجود افزایش گروههای کالایی چرا تعداد ثبت سفارشهای پذیرفته شده در آمارهای روزانه تغییر نمیکند، اظهار کرد: بر اساس تحلیل آماری حداقل و حداکثر ثبت سفارشها، مانده ثبت سفارشهای پذیرفته شده رشد ملایمی داشته است؛ زیرا این به دلیل «پندینگ»ها است؛ یعنی ثبت سفارشهایی که به بانک رفته و از طریق سیستم به نمایندگان بانکها در مرکز ارسال شده است؛ بنابراین تاخیر از مرکز مبادلات نیست.
وی ادامه داد: روزانه بر اساس عرضه شرکت نفت و صندوق توسعه ملی، میزان منابع قابل عرضه در مرکز مبادلات ارزی تعیین میشود و ارز را بر اساس گواهی ثبت آماری بانکها اختصاص میدهیم؛ ثبت سفارشها بر اساس نوع کالا ارقام متفاوتی دارند و روزهایی که میزان ثبت سفارشهای پذیرفته شده زیاد است به دلیل این بوده که ارزیهای با متقاضی زیاد مانند یورو، بیشتر عرضه شدهاند یا در بانکهایی که واردکنندگان تقاضای زیادی دارند عرضه خوبی صورت گرفته است.
کریمی در خصوص میزان تحقق اهداف مرکز مبادلات ارزی، گفت: مبلغ تخصیصیافته موجود است و براساس برنامهریزیها میتوان گفت به 50 درصد اهداف نزدیک شدهایم.