فرار شاه خائن «محمدرضا پهلوی» از کشور، تقسیم آلمان به دو بخش شرقی و غربی، حمله نیروهای چند ملّیتی به کشور عراق در پی اشغال کویت، وقوع زلزله مهیب در هندوستان و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 26 دی 1391 خورشیدی برابر با 3 ربیع الاول 1434 هجری و 15 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

فرار شاه خائن «محمدرضا پهلوی» از کشور در پی گسترش نهضت اسلامی ملت ایران (1357 ش)
با فراگیر شدن جرقه‌های اولیه انقلاب و فشار نیروهای مخالف رژیم و هماهنگی قیام‌های مردمی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) و پس از وقایع خونین کشتار 17 شهریور و 13 آبان 57 و برگزاری مراسم چهلم‌های مختلف در شهرهای کشور و نیز اعتصاب کارگران شرکت نفت و از همه مهم‌تر چاپ اعلامیه توهین‌آمیز روزنامه اطلاعات، کنترل امنیت کشور از دست نیروهای رژیم و حتی حکومت نظامی خارج شد و موجب گردید که در مدت زمان کوتاهی، پایه‌های اقتدار رژیم 2500 ساله شاهنشاهی سست شده و منجر به فرار شخص اول مملکت گردد.

سرانجام محمدرضا پهلوی سه روز پس از تشکیل شورای سلطنت به همراه همسر و خانواده خویش در حالی ایران را برای همیشه ترک نمود که به شدت می‌گریست. آن‌ها سوار بر هواپیمای اختصاصی (شهباز) شده و در حالی که یک جت بوئینگ 707 و ده‌ها هلیکوپتر آن را همراهی می‌کردند از کشور خارج شدند. پس از رفتن شاه از کشور، جشن و شادمانی، سراسر میهن را فرا گرفت، مجسمه‌های شاه پایین کشیده شد و ارکان رژیم شاهنشاهی متزلزل‌تر گردید.

رحلت عالم، خطیب و واعظ بزرگوار آیت اللَّه «علی محدث زاده قمی» (1354 ش)
آیت‌اللَّه علی محدث‌زاده قمی فرزند محدث بزرگ، حاج شیخ عباس قمی، در سال 1298 ش  در قم به دنیا آمد و در مشهد نشو و نما یافت. وی پس از آنکه مقدمات و ادبیات را در مشهد آموخت به همراه پدر رهسپار نجف اشرف گردید و پس از چند سال، در نوزده سالگی از شیخ آقا بزرگ تهرانی و یک سال بعد از پدرش اجازه روایت گرفت. ایشان در سال 1327، به تهران رفت و به شیوه پدرش، رشته وعظ و خطابه و تصحیح و تالیف کتب را برگزید. این محدث گرانقدر، همچنین تعداد زیادی از کتاب‌های چاپ نشده پدر را تصحیح، تحشیه، مقابله و منتشر کرد.
 آیت‌اللَّه محدث‌زاده پس از واقعه خونین 15 خرداد 42، در حمایت از امام خمینی (ره) علیه رژیم اعتراض نمود که به همراه پنجاه عالم و روحانی دیگر بازداشت شد و به زندان افتاد. از این نویسنده و عالم دینی آثار متعددی بر جای مانده که امام صادق (ع) در 4 جلد از آن جمله است. آیت‌اللَّه محدث‌زاده قمی سرانجام در 26 دی ماه 1354 ش برابر با 12 محرم 1396 ق در 56 سالگی در تهران درگذشت و پس از تشییعی با شکوه در تهران و قم، در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد.

پیام 9 ماده‌ای حضرت امام خمینی (ره) برای ملت ایران (1357 ش)
همزمان با فرار محمدرضا پهلوی از ایران، امام خمینی (ره) پیامی در 9 ماده برای ملت ایران فرستادند که اهمّ آن عبارت بود از: «به کسانی که در شورای سلطنتی غیرقانونی به عنوان عضویت داخل شده‌اند اخطار می‌کنم که بی‌درنگ از این شورا کناره‌گیری کنند و در صورت تَخلّف، مسؤول پیش آمدها هستند؛ به وکلای غیرقانونی مجلسین اخطار می‌شود که از رفتن به مجلس احتراز کنند و در صورت تخلف، مورد مؤاخذه ملت شریف قرار خواهند گرفت.» همچنین امام در این پیام، برپایی راهپیمایی روز اربعین را به مردم توصیه کردند.

تصرف منطقه نوسود توسط اشغالگران بعثی در اوایل جنگ تحمیلی (1359 ش)
در یکی از حمله های نیروهای عراقی به نواحی شمالی در زمستان سال 1359، حاشیه مرزی نوسود تا مریوان، به تصرف دشمن درآمد. رزمندگان اسلام در عملیاتی به عنوان 'روح الله' در تیرماه 1360 توانستند منطقه شرق نوسود را از اشغال دشمن خارج و آزاد سازند.

حمله نیروهای چند ملّیتی به کشور عراق در پی اشغال کویت توسط رژیم بعث (1369 ش)
در یازدهم مرداد 1369 ش عراق با این بهانه که کویت متعلق به عراق است به کویت حمله کرد. به دنبال این تجاوز آشکار، دولت‌های غربی به خصوص آمریکا تلاش وسیعی را برای محکومیت عراق و بیرون راندن آن‌ها از خاک کویت آغاز کردند. در نهایت پس از اولتیماتوم آمریکا برای خروج عراق از کویت و عدم توجه عراق به این تهدید، نیروهای چند ملیتی از بامداد بیست و ششم دی ماه 1369 حمله گسترده خود را با عنوان «طوفان صحرا» آغاز کردند که پس از چند روز، با شکست و عقب نشینی نیروهای عراقی، قوای متحد در منطقه مستقر شدند.

یورش سپاهیان یزید به مکه و اهانت به ساحت مقدس مسجدالحرام (64 ق)
یزید بن معاویه سه سال و اندی خلافت کرد. در سال اول نواده‌ی عزیز رسول اللَّه و سلاله‌ی پاک زهرا (س) و علی (ع)، حضرت امام حسین (ع) را به شهادت رساند و مرتکب جنایاتی شنیع گردید. در سال دوم جنبشی را که در مدینه آغاز شده بود به قتل عام تبدیل کرد و مدینه‌ی معظمه را به خاک و خون کشید و در اواخر خلافت نکبت بار خود برای سرکوبی عبداللَّه بن زبیر، یکی از فرماندهانِ سپاه خود به نام حَصین‌بن نُمیر را به مکّه‌ی منوّره فرستاد. در این حمله، حرم امن الهی را محاصره کرده و بیت اللَّه الحرام را به منجنیق بست. این محاصره تا زمانی که خبر مرگ آن پلید به گوش حصین رسید، ادامه داشت.

درگذشت «ابوالعلاء مُعرّی» شاعر، نویسنده و ادیبِ شهیر عرب (449 ق)
احمد بن عبداللَّه بن سلیمان مُعِرِّی تَنوخی، از ادبا، شعرا، نحویین، لُغَویین بسیار متبحّر و حاذق می‌باشد. ابوالعلاء در کودکی بر اثر بیماری آبله نابینا شد و تا آخر عمر کور بود. در ده یازده سالگی قریحه‌ی شعری بسیار عالی در خود مشاهده کرد و از آن پس به سرودن اشعار ناب پرداخت. وی مدتی در مجلس سیدمرتضی عالم و دانشمند بزرگ شیعه حضور داشته و در سلک شعرای درس و مجلس او بوده است. هرچند پس از مدتی به سبب بیان عقایدی باطل، از مجلسِ درس سید مرتضی بیرون رانده شد. عقیده‌ی مذهبی ابوالعلاء در بین رجال نویسان محل اختلاف و نظر می‌باشد.

 بیشتر بزرگانِ این فن، او را به کفر و الحاد محکوم کرده و کافرش می‌دانند. همچنین با بعضی از سوره‌های قرآن معارضه و مخالفت کرده است. ابوالعلاء، تولید نسل را روا ندیده و آن را جنایت می‌دانست که والدین، فرزند را به این دنیا می‌آورند. با این همه، عده‌ای می‌گویند که ابوالعلاء در اوایل حال، طریقتی باطل داشت ولی در اواخر عمر توبه کرده است. الامالی، الحقیر النافع، الرسایل و... از جمله تألیفات وی می‌باشند.

رحلت مرجع بزرگوار آیت اللَّه «آقامحمد کبیر» عالم و فقیه (1369 ق)
آقامحمدقمی فرزند آقا حسین قمی معروف به کبیر در سال 1288 ق در قم به دنیا آمد. مقدمات و سطوح را در قم و تهران خواند. از جمله اساتید وی در این دوره، میرزا حسن آشتیانی، آقامحمود قمی و شیخ فضل اللَّه نوری می‌باشند. در 1319 ق به نجف رفته و از درس آخوند خراسانی و دیگر علما بهره می‌گیرد و در 1330 به قم مراجعت می‌نماید. وی سال‌ها به ارایه‌ی خدمات دینی مشغول بود و در یکی از مساجد اصلی شهر، اقامه‌ی جماعت می‌نمود. از ایشان آثار و تالیفاتی بر جای مانده است. آرامگاه ایشان در شیخان قم در مقبره‌ای که به نام وی است، می‌باشد. آیت اللَّه کبیر به هنگام رحلت 81 سال داشت.

وقوع زلزله مهیب در هندوستان (1934 م)
در چنین روزی در سال 1934 میلادی بر اثر یک زلزله 4/8 ریش‌تری بیش از ده هزار نفر در هند و نپال جان خود را از دست دادند.

تقسیم آلمان به دو بخش شرقی و غربی (1944 م)
در چنین روزی در سال 1944 میلادی کمیسیون مشورتی اروپایی تصمیم گرفت که آلمان را تقسیم کند و البته این تصمیم بعدها رنگ عملی‌تری به خود گرفت. پس از جنگ جهانی دوم کشور های مختلف جهان که عامل دو جنگ جهانی را کشور آلمان می‌دانستند تصمیم گرفتند که این کشور را به دو بخش شرقی و غربی تجزیه کنند تا دیگر احتمال جنگ سومی نرود. در فوریه 1945 میلادی و در کنفرانس یالتا؛ روزولت، چرچیل و استالین سران کشور های آمریکا، انگلستان و شوروی تصمیم گرفتند که علاوه بر محاکمه سران آلمان و ژاپن به عنوان جنایتکاران جنگی برخی از کشور های شرق و غرب را جزء بلوک اقماری خود کنند؛ لذا در این دوره شاهد بروز و حضور جنگ سرد هستیم که در یک سوی آن شوروی سابق و سوی دیگر آن انگلستان و آمریکا قرار دارند. تفکیک آلمان نیز بر این مبنا شکل گرفت.

درگذشت «جورج سیمون اُهْمْ» فیزیک‌دان معروف آلمانی (1854 م)
جورج سیمون اُهْمْ دانشمند و فیزیک‌دان معروف آلمانی در 28 ژوئن سال 1787 م در باواریا در آلمان متولد شد و در دوران تحصیل به فیزیک علاقه‌مند گردید. سیمون اُهم در پی مطالعات و تحقیقات بسیار در علم فیزیک، قوانینی را در زمینه الکتریسیته کشف کرد که علی‌رغم ایجاد دگرگونی بسیار در فیزیک، برای کاشف آن فایده‌ای جز مخالفت‌های شدید و ترک شغل دبیری از دبیرستان نداشت و او مدت شش سال با فقر دست به گریبان بود.

با این حال اُهم به تلاش خود ادامه داد و رفته رفته کشف او در زمینه الکتریسته مورد توجه و استفاده علمی و عملی واقع گشت به طوری که در سال 1841 م مدال انجمن سلطنتی و در سال 1842 م عضویت این انجمن به او اعطا و پیشنهاد گردید. اُهم پس از چندی مورد توجه همگان قرار گرفت و به استادی دانشگاه مونیخ رسید. به پاس خدمات این فیزیک‌دان برجسته، واحد مقاومت الکتریکی، اُهم، نام‌گذاری شده است. سیمون اهم سرانجام در پانزدهم ژانویه سال 1854 م در 67 سالگی درگذشت.

26 دی در 8 سال دفاع مقدس
جلب حمایت جامعه اقتصادی اروپا از دولت ریگان برای ارائه طرحی به منظور پایان دادن به جنگ ایران و عراق. این طرح شامل پیشنهاد آتش بس میان دو کشور عراق و ایران و توقف حمله به نفتکشها در خلیج فارس می‌باشد و هرکدام از طرفین که طرح مزبور را نپذیرند با تحریم اقتصادی این جامعه روبرو خواهد شد.

برخی از رویدادهای 15 ژانویه
1953: (دی ماه سال 1332 ) برغم مخالفت مردم و یک رشته تظاهرات خونین، سفارت ایران در لندن و سفارت انگلستان در تهران باز گشوده شدند و دو روز بعد راجر استیونسون سفیر انگلستان در تهران و علی سهیلی سفیر ایران لندن شد.
  1955: سنای امریکا بدون رای مخالف تصویب کرد که کار بازرسی کارمندان سازمانهای عمومی از نظر وفاداریشان به دولت آغاز شود.
1965: وینستون چرچیل دولتمرد محافظه کار انگلیسی دچار سکته مغزی شد و 15 روز بعد (سی‌ام ژانویه) در 91 سالگی در گذشت.
1973: نیکسون رئیس جمهوری وقت آمریکا دستور قطع هر گونه حمله نظامی به شمال ویتنام را صادر کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار