به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران به نقل از دفتر روابط عمومی و همکاری های بین الملل ثبت احوال، علیاکبر محزون مدیرکل دفتر آمار ، اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به اینکه بیش از 70 درصد جمعیت کشور را سنین بین 15تا 64 سال تشکیل می دهد اظهار داشت: این قشر از نظر اقتصادی جمعیت فعال نامیده شده و در هرکشوری یک فرصت محسوب می شود.
وی در ادامه افزود: ما هم اکنون از این لحاظ در حداکثر میزان این گروه جمعیتی قرار داریم و نسبت جمعیت مولد نسبت به جمعیت صرفا مصرف کننده بیشتر است و این می تواند سبب رشد و توسعه اقتصادی شود به شرط اینکه از این دوران بهره برداری مناسب صورت گیرد.
محزون با تاکید بر موارد فوق اظهار داشت: ادامه روند فعلی رشد کاهش جمعیت و میزان باروری تحولات جمعیتی آینده را دچار دو چالش خواهد کرد که باید آن ها را جدی گرفت.
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور افزود: هم اکنون میزان باروری در کشور حدود یک و هفت دهم بوده یعنی به ازای هر مادر کمتر از دو فرزند که باید در سطح جانشینی که دو و یک دهم است قرار گیرد.
وی ادامه داد: وقتی این میزان به زیر سطح جانشینی می رسد یعنی اگر هر زوج جوان با کمتر از فرزند 2جایگزین شود ، کاهش رشد جمعیت و منفی شدن رشد جمعیت را در آینده خواهیم داشت که متاثر از تحولات سبک زندگی در خانواده ها است.
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: بر اساس پیش بینیهای صورت گرفته، با ادامه این روند تا 30 سال آینده و با فرض خوش بینانه ثابت بودن میزان باروری فعلی در کشور، جمعیت به رقم حدودا بین 88 تا 90 میلیون برسیم و بعد رشد جمعیت صفر شده و سپس رشد منفی خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه یکی از چالش های پیش رو با ادامه این روند در آینده کاهش نیروی کار خواهد بود ، اظهار داشت: چالش دیگر این است که پیش بینی می شود بین 18 تا 20 درصد کشور سالمند بشود .
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور افزود:هم اکنون به طور متوسط به ازای هر 10 خانوار، دو سالمند در کشور داریم.
وی ادامه داد:با احتساب 21 میلیون خانوار در کشور، حدود چهار میلیون و 200 هزارنفر سالمند بالای 65 سال داریم که در آینده با ادامه روند کاهش رشد جمعیت و کوچک شدن خانواده ها با افزایش خانوارهای 3 نفره پیش بینی می شود به ازای هر 10 خانوار، هفت سالمند در کشور داشته باشیم.
وی در پایان تاکید کرد: با ادامه روند فعلی کاهش عرضه نیروی کار و افزایش سالمندان جامعه، چالش های مهم پیش روی ما خواهد بود و امیدواریم با اتخاذ سیاست های مناسب بر بازگشت به تعادل جمعیتی با نرخ جانشینی دو و یک دهم و حتی بالاتر از آن یعنی بین دو تا سه فرزند از وقوع این چالش پیشگیری شود.
علی اکبر محزون همچنین با اشاره به اینکه سن بیشتر ازدواجهای ثبت شده مردان بین 20 تا 34 سال و در زنان بین 15 تا 29 سال است، اظهار داشت: جمعیت این گروه سنی حدود 12 میلیون نفر برای مردان و 11 میلیون و 800 هزار نفر در زنان در این سن است که معادل 32 درصد کل جمعیت کشور می باشد.
محزون گفت:حدود 5 میلیون و ششصد هزار نفر از آقایان در این گروه سنی و 5 میلیون و پانصد هزار نفر از خانم ها در گروه سنی مذکور جمعاً معادل 11 میلیون و 200 هزار نفر جوان در شرف ازدواج در کشور داریم.
مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور در پایان تصریح کرد:بر این اساس بیش از 11 میلیون جوان ازدواج نکرده در کشور داریم و این یعنی به طور متوسط به ازای هر دو خانوار یک جوان ازدواج نکرده در کشور وجود دارد که با توجه به وقوع حدودا 890 هزار ازدواج در سال، امیدواریم با تسهیل امر ازدواج در خانوادهها، از تاخیر هرچه بیشتر در این امر مقدس و خطر افزایش تجرد قطعی در بین جوانان پیشگیری شود./ز