هلاکت یزید بن معاویه «لعنة اللَّه علیه» در شام پس از سه سال و نه ماه حکومت (64 ق)
در سال اول حکومت جور یزید بن معاویه، به
دستور او، حضرت امام حسین (ع) و یارانش در واقعهی کربلا به شهادت رسیدند. در سال دوم
خلافت وی، مردم مدینه قتل عام شدند و در سال پایانی دولت یزید، مکه به محاصره درآمد
و خانه خدا تخریب شد. در این میان خبر مرگ او، سپاهیانش را از ادامهی محاصرهی مکه
باز داشت.
یزید بن معاویة بن ابی سفیان بیش از حکومت داری، در اندیشهی راحتطلبی و خوشگذرانیهای گناه آلود بود و به اصول و تعالیم اسلام، پایبندی نداشت. یزید به سبب ظلم و ستم فراوان در حق خاندان پاک پیامبر اسلام و دوستداران اهل بیت و نیز جنایات متعدد او، در نزد همگان فردی منفور و ظالم به شمار میآید.
الحاق ایران به قرارداد جهانی آزادی تبادل افکار یونسکو (1344 ش)در چنین روزی در سال 1344 ه ش ایران به قرار داد جهانی آزادی تبادل افکار یونسکو ملحق شد. قرن بیستم عصر آزادی اطلاعات نام گرفت و با از هم پاشیدگی موانع و ایجاد امکان ارتباط فرامرزی افراد با یکدیگر و جهانی شدن اقتصاد، فرهنگ، سیاست، افراد در معرض ارتباطات بیشتری قرار گرفتند که پیش از این چنین امری تا این اندازه سابقه نداشته است. یونسکو به عنوان نهاد بین المللی، تا کنون عهده دار چنین مسوولیتی بوده است. ایران نیز در در سال 1344 با پیوستن به این قرار داد سعی کرد خود را در مسیر های مختلف اطلاعاتی پدید آمده، قرار دهد. در دوره سلطنت پهلویها در ایران هیچ نشانه ای از آزادی نبود زیرا نه آزادی مطبوعات وجود داشت و نه آزادی بیان و نه آزادی احزاب و تجمعات برای بیان افکار. پیوستن رژیم به این قرارداد فقط برای ظاهر سازی بود.
آیتاللَّه سید محمدباقر بارفروشی معروف
به حجَّتی در حدود سال 1248 ش در توابع بابل در استان مازندران در حالی که پدرش قبل
از تولد وی از دنیا رفته بود، چشم به جهان گشود. وی پس از کسب علوم مقدمات و سطح، راهی
نجف اشرف گردید و از محفل درس استادان نامداری همچون آخوند ملامحمدکاظم خراسانی، علامه
سیدمحمدکاظم یزدی و ملاعبداللَّه مازندرانی استفاده برد تا به اجتهاد نائل آمد. آیتاللَّه
حجتی سپس به زادگاه خود بازگشت و به تالیف، تحقیق، تدریس و ارشاد مردم و مبارزه علیه
انحرافات مذهبی همت گماشت.
ایشان از عالمان برجسته مازندران در عصر خود بود و در مسائل اجتماعی و سیاسی زمان خود فعالیت داشت. آیت اللَّه حجتی به ویژه در مبارزه با بابیها و بهاییها زبانزد مردم بود و به همین دلیل شایع است که در نهایت یک پزشک بهایی با تزریق آمپول ایشان را در هفتم بهمن 1311 ش در 63 سالگی از بین برده است. برخی از آثار این عالم بزرگوار عبارتند از: تقریرات درس اصول آخوند خراسانی، تقریرات درس فقه علامه یزدی در 2 جلد و حاشیه بر عروةُ الوثقی.
درگذشت نویسنده، محقق و مترجم شهیر ایرانی استاد «مجتبی مینَوی» (1355 ش)
استاد مجتبی مینَوی در سال 1282 ش در تهران
به دنیا آمد و در کودکی به همراه پدر به سامرا رفت. تحصیلات ابتدایی را در سامرا و
سپس در تهران، و تحصیلات عالی را در دارالفنون، دارالمعلّمین مرکزی تهران، کالج سلطنتی
و مدرسه مطالعات آسیایی و آفریقایی لندن گذراند. او در حدود سال 1305 ش، در مجلس شورای
ملی، سمت تندنویسی داشت و از آن پس به ریاست کتابخانه ملی رسید. مینوی پس از مدتی راهی
پاریس شد و همراه با سیدحسن تقیزاده، سیاستمدار دوران مشروطه، به لندن رفت.
استاد مینوی، بیشتر عمر خود را به تحقیق در متون قدیمِ ادبی و تاریخی زبان فارسی گذراند و در اواخر عمر، سرپرستی بنیاد شاهنامه را بر عهده داشت. از این استاد برجسته زبان و ادب فارسی، نزدیک به چهل کتاب از تألیف و ترجمه و تصحیح و حدود یکصد و شصت مقاله ادبی و انتقادی در مجلات ایرانی و خارجی منتشر شده است. پانزده گفتار، شیر و خورشید، داستان هزار دستان و شاهنشاهی ساسانیان از جمله تألیفات و ترجمههای استاد مینوی میباشند. استاد مجتبی مینوی در 73 سالگی درگذشت.
رحلت دانشمند فرزانه آیت اللَّه «سیدعبدالعزیز طباطبایی یزدی» (1374 ش)
آیت اللَّه سیدعبدالعزیز طباطبایی یزدی
در سال 1308 ش (1348 ق) در نجف اشرف در خاندان علامه محمد کاظم یزدی صاحب کتاب عروة
الوثقی به دنیا آمد. در اوان جوانی پدر عالم خود را از دست داد، اما به طلب علم روی
آورد و نزد اساتید آن شهر به تحصیل دانش پرداخت. از جمله اساتید وی حضرات آیات سید
عبدالاعلی موسوی سبزواری، شیخ صدرا بادکوبهای، سید عبدالهادی شیرازی و سیدابوالقاسم
خویی بودند. آیتاللَّه طباطبایی همچنین در خدمت شیخ آقابزرگ تهرانی، صاحب الذّریعه
و علامه امینی مؤلف الغدیر شاگردی کرد و اجازه روایت گرفت. وی در سال 1354 ش نجف را
به قصد ایران ترک کرد و در قم به تألیف و تحقیق ادامه داد.
ایشان یکی از خبرگان سرشناس شیعه در کتابشناسی، نسخهشناسی، تاریخ، تراجم، حدیث و رجال بود و در تهیه فهرستهای گوناگون برای کتابخانه آستان قدس رضوی، فهرست نویسی کتابهای خطی کتابخانه امیرالمومنین(ع) در نجف و نیز همکاری در تألیف کتاب عظیم الذَّریعه اثر شیخ آقابزرگ تهرانی همکاری مؤثری داشت. ایشان در کنار این فعالیتها، خود به ایجاد آثار ارزشمند همت گماشت که اضواءٌ علی الذَّریعه، المَهدی فی السُّنّةِ النَّبویه، تَعلیقاتٌ علی طبقات اعلام الشیعه و دهها اثر دیگر از آن جملهاند. آیتاللَّه طباطبایی سرانجام پس از 66 سال عمر با برکت در هفتم بهمن سال 1374 ش به سبب مشکل قلبی و ریوی دار فانی را وداع گفت و در حرم حضرت معصومه، دفن شد.
هوای برفی از مدیترانه و اروپا با سرعت 100 کیلومتر در ساعت به ایران رسید (1352 ش)
و به دنبال آن سیل در فارس و استان ساحلی و سیستان و بلوچستان به راه افتاد بسیاری از خانهها را ویران کرد و احشام را کشت. در خوزستان نیز سیل بیداد کرد
تولد «ابن فارس رازی» دانشمند بزرگ ایرانی (325 ق)
احمد بن فارس بن زکریای رازی، ادیب و نحوی و شاعر لغوی بود و در ادبیات و بسیاری از علوم متداوله تبحر داشت. صاحب بن عباد دانشمند شهیر از شاگردان وی محسوب میشود. الاِتباع و المُزاوجه، اَخلاقُ النبی وسیرةُالنَّبی از جمله تالیفات وی میباشند. ابن فارس در سال 395 ق در شهر ری درگذشت.
قتل کعب بن اشرف شاعر مفسد به امر پیامبر اسلام (ص) (3 ق)
کعْب بن اشرف یهودی با سرودن اشعار بیادبانه علیه پیامبر اسلام (ص) و مسلمانان، به ویژه زنان مسلمان، مشرکان مکه را علیه مسلمین تحریک میکرد. کعب از سوی پیامبر اکرم (ص)، مفسد فی الارض شناخته شد و دستور به قتل او داد. برای این کار محمد بن مِسْلَمَه داوطلب شد و او را در یک عملیات غافلگیرانه به قتل رساند. پس از قتل کعب بن اشرف، یهودیان مجبور به نوشتن قرارداد صلح با مسلمین شدند.
رحلت آیت اللَّه «محمد کوهستانی بهشهری» از زُهّاد و علمای مازندران (1392 ق)
آیتاللَّه شیخ محمد کوهستانی بهشهری پس از تحصیل دروس مقدماتی در زادگاه خود، به نجف اشرف عزیمت کرد و در حلقهی درس حضرات آیات: میرزای نایینی و سید ابوالحسن اصفهانی جای گرفت. ایشان پس از اخذ درجهی اجتهاد به زادگاه خود، کوهستان، بازگشت و به دور از هیاهوی شهر به تدریس و ارشاد مردم پرداخت. آیتاللَّه کوهستانی در همان محل کوچک، چندین مدرسه بنا کرد و به تربیت طلاب علوم دینی پرداخت که شهید سید عبدالکریم هاشمینژاد از آن جملهاند. این عالم ربانی سرانجام بر اثر بیماری، دار فانی را وداع گفت و پس از تشییعی با شکوه، در حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.
تولد «آتیلا» رهبر خونخوار قوم «هون» (405 م)
آتیلا پادشاه خونریز قوم هون در 26 ژانویه
سال 405 م به دنیا آمد. وی پس از مرگ داییاش در سال 423 م در 18 سالگی به پادشاهی
رسید. آتیلا قبایل معروف هون را که از نژاد تاتار بودند و در کناره دریای خزر میزیستند،
تحت رهبری خود متحد کرد و به اروپا یورش برد. آتیلا در این حملات، بر امپراتوریهای
روم شرقی و غربی چیره شد و تا سرزمینی که امروز، فرانسه نامیده میشود، پیش رفت.
اما از برخی از دولتهای اروپایی که علیه وی متحد شده بودند، شکست خورد و سرانجام در حالی که در تدارک حمله دیگری به «روم» بود، پس از 30 سال سلطنت در 15 اوت سال 453 م در 48 سالگی درگذشت. آتیلا فردی بسیار خشن و سنگدل بود و در حملههای خود، شهرهای بسیاری را ویران و مردم آنها را قتل عام کرد. وی در جریان حملههای ویرانگر خود، نشانهای از حیات باقی نمیگذاشت و چنان ویرانی به بار میآورد که درباره او گفتهاند: هر جا سُم اسب آتیلا پا گذاشت، دیگر علف در آنجا سبز نخواهد شد.
برخی از رویدادهای 26 ژانویه
76: هادریانوس که از سال 117 تا 138 میلادی امپراتور روم بود به دنیا آمد.
90: ارتش روم پس از 16 سال جنگ سراسر آلمان را تصرف کرد و سنای روم تصویب کرد که نقشه جغرافیایی امپراتوری اصلاح شود و نقشه تازه، آلمان را هم شامل گردد.
1693: داسیلوا سولیس شاعر پرو که یکی از قطعاتش به عنوان هجو مقامات یک کلیسا تلقی شده بود آتش زده شد.
1833: برنهارد اردمانسدر تاریخدان آلمانی دیده به جهان گشود.
1918: (1296 هجری) انگلیسیها که ایران را در اشغال داشتند سلیمان میرزا رهبر حزب دمکرات ایران را به بهانه همکاری با آلمان دستگیر و زندانی کردند!.
1922: ( 1300 هجری) به عادت سلاطین قاجاریه، احمد شاه با بدرقه ژنرال رضاخان سردار سپه عازم دیدار از اروپا شد.