به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 8 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 15 ربیع الاول 1434 هجری و 27 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
تصرف آذربایجان توسط قوای روس در جریان جنگ جهانی اول (1293 ش)
پس از شروع جنگ جهانی اول و تجاوز نیروهای عثمانی به آذربایجان ایران، دولت روسیه نیز قوای خود را وارد ایران نمود و برای تصرف شهرهای آذربایجان، بین قوای روس و عثمانی جنگ شدیدی درگرفت. در این نبرد سهمگین عده زیادی از مردم آذربایجان کشته و زخمی شدند و اموال آنان به غارت رفت تا این که قوای روس بر سپاه عثمانی پیروز گشت و عثمانیها عقب نشینی کردند. قوای قزّاق روس در حالی به ایران هجوم آورده و در شهرها به تجاوزگری مشغول بودند، که ایران از همان آغاز بیطرفی خود را اعلام کرده بود.
روسها در این میان، شهرهای آذربایجان را آتش زده و مغازهها را غارت کردند. این واقعه در حالی صورت میگرفت که دولت تزاری روسیه از سوی لنین سرنگون شده و دولت جدیدی با مرام کمونیستی قدرت را در دست گرفته بود. البته قوای قزاق روس که این زمان در ایران بودند، ارتباطی با دولت جدید نداشته و هنوز به دولت تزار وفادار بودند.
تحصن روحانیون در مسجد دانشگاه تهران در اعتراض به بستن فرودگاه های کشور (1357 ش)
در اعتراض به جلوگیری دولت بختیار از ورود امام خمینی (ره) به کشور، حدود چهل نفر از روحانیون مبارز و انقلابی، در مسجد دانشگاه تهران تحصن کردند و شرط پایان این تحصن را بازگشت حضرت امام عنوان نمودند. حضرات آیات سید محمد حسینی بهشتی، مرتضی مطهری، عطاءاللَّه اشرفی اصفهانی، سید محمود طالقانی، محمدجواد باهنر، سید علی خامنهای، اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد امامی کاشانی، محمد یزدی، علی مشکینی، محمد صدوقی و... از جمله متحصنین بودند. این تحصّن مورد حمایت و استقبال شدید مردم و مراجع تقلید واقع شد و در نهایت شرایطی را به وجود آورد که بالاخره دولت بختیار را مجبور ساخت به بستن فرودگاهها پایان بخشد و اجباراً قدمی دیگر به عقب رود.
کشتار مردم تهران به دستور «بختیار» در آخرین روزهای عمر رژیم پهلوی (1357 ش)
در این روز، در تظاهرات و برخوردهای خونین در سراسر کشور، دهها تن شهید یا مجروح شدند. مردم تهران نیز در حالی که برای پیوستن به روحانیون متحصن در مسجد دانشگاه تهران به سمت دانشگاه در حرکت بودند، از طبقات بالای ساختمان ژاندارمری مورد هجوم نیروهای انتظامی قرار گرفته و چهره شهر تهران به صورت یک شهر جنگ زده درآمد. این حرکت، انعکاس جهانی یافت و برخی از خبرگزاریها، آن را مشابه کشتار هفدهم شهریور دانستند. نکته قابل توجه در این روز، همیاری مردم بود چرا که تنها یک ساعت پس از آغاز کشتار، راهروهای بیمارستانها، مملو از لوازم بیمارستانی اهدایی از سوی مردم گردید.
وفات ادیب و دانشمند گرانمایه استاد «محمد فراهتی» (1358 ش)
استاد محمد فراهتی ادیب و دانشمند گرانمایه در سال 1293 شمسی در خانوادهای روحانی و عالم به دنیا آمد و تحت توجهات ویژه جد بزرگوارش آیت الله حاج صدرالعلما کاشانی پرورش یافت و بعد از عمری خدمت به اسلام و تبیین و ترویج قرآن در هشتم بهمن ماه سال 1358 به رحمت حق پیوست.
برگزاری نخستین مجمع عمومی جهانی اهل بیت (ع) در تهران (1372 ش)
اولین اجلاس جهانی پیروان اهلبیت (ع) با شرکت بیش از 300 نفر از فرهیختگان و دانشمندان جهان اسلام بهویژه پیروان اهلبیت (ع) 31 اردیبهشت سال 1369 در تهران تشکیل شد در خاتمه این اجلاس شرکتکنندگان در کنفرانس، ایجاد مرکزی به نام مجمع جهانی اهلبیت (ع) را از مقام ولایت حضرت آیت الله العظمی خامنهای مدظله العالی درخواست کردند که مورد موافقت قرار گرفت. بر همین اساس اولین اجلاس مجمع عمومی در 11 بهمن سال 1372 در تهران برگزار شد. در این اجلاس تصمیمات و پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی، حقوقی مسلمانان اتخاذ و ارائه شد. مجمع جهانی اهل بیت (ع) که یک تشکل جهانی و غیردولتی است در جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است.
بنای مسجد «قُبا» نخستین پایگاه عبادی در اسلام توسط پیامبر در نزدیکی مدینه (1 ق)
مسجد قُبا نخستین مسجد جهان اسلام است که در بیرون شهر مدینه قرار دارد. نخستین سنگهای بنای این مسجد توسط پیامبر اسلام پس از مهاجرت ایشان از مکه به مدینه گذاشته شد. قبا نام قریهای در نزدیکی مدینه بودهاست. مسجد در سال اول هجری، توسط پیامبر اسلام به پیشنهاد عمار یاسر و یا به تقاضای ساکنان محل در قبا بنا شد. آوردهاند که پیامبر شخصاً کار میکرد و خشتها را حمل و تعبیه میکرد. پیامبر همچنین یک مرتبه در هفته در آنجا نماز میخواند. این مسجد بارها بازسازی شده است.
آغاز غزوه «دُومةُ الجَندل» به رهبری رسول اکرم (ص) (5 ق)
دُومةُالجَندل منطقهای در حاشیهی شرقی شام است که دارای زمامداری مسیحی و فرمانبردار امپراتور روم بود. حاکم این منطقه، مسافران و رهگذران را مورد اذیت و آزار قرار میداد و تصمیم گرفته بود تا به مدینه حمله نماید. هنگامی که خبر گستاخی و ستمگری وی به مسلمانان رسید، بلافاصله عازم منطقه گردیدند ولیکن اهالی آن تسلیم شدند و جنگی میان مسلمانان و آنان روی نداد. غزوهی دومة الجندل نخستین برخورد مسلمانان با رومیان به شمار میرود.
درگذشت «اَعمَش» فقیه و محدث جلیل القدر شیعه (148 ق)
ابومحمد سلیمان بن مَهران اسدی کوفی معروف به «اَعمش» در کوفه به دنیا آمد. اصلش از ری بود. وی از فقها و محدثین کوفه محسوب میشد که در حدود 1300 حدیث از تابعین روایت کرده است. همچنین برخی از افراد مانند: سفیان ثوری و حفص بن غیاث از اعمش روایت کردهاند. پدرش از حاضرین جنگ در کربلا و شهادت امام حسین (ع) بود. خودش هم در همین روز به دنیا آمد. ابن طولون شامی کتابی در نوادر اَعمش نوشته است.
رحلت آیت اللَّه «سید روح اللَّه خاتمی» نمایندهی امام و امام جمعهی یزد (1409 ق)
آیتاللَّه سید روحاللَّه خاتمی در سال 1324 ق در اردکان یزد به دنیا آمد. در اصفهان از محضر اساتیدی چون آیات عظام علی آقا شیرازی، سید محمد و سید علی نجف آبادی و... استفاده نمود. وی پس از شهادت آیتاللَّه صدوقی، از طرف حضرت امام خمینی (ره) به عنوان نمایندهی ولی فقیه و امام جمعهی یزد انتخاب گردید. وفات ایشان در سال 1409 ق برابر با 5 آبان 1367 ش در 85 سالگی روی داد.
ساخت اولین قرص شیمیایی آسپرین (1900 م)
اولین قرص شیمیایی و دارویی مُسکِّن توسط یک داروساز با تجربه آلمانی به نام فلیکس هوفمان اختراع شد که بعدها با نام آسپرین شهرت یافت. فلیکس هوفمان که تحصیلات خود را در رشته شیمی به پایان رسانیده بود و یک کارگاه بزرگ داروسازی داشت، این قرص را در 27 ژانویه 1900 م برای تسکین دردهای کوچک و عوارض ساده درست کرد.
مصرف آسپرین در سالهای بعد به دلیل خواص ضد درد و ضد التهاب آن بسیار فراوان شد و همگان از آن استفاده میکردند. اما طی تحقیقات اخیر، اثرات سوء آن نیز مورد توجه قرار گرفته و استفاده از آن توصیه نمیشود.
برخی از رویدادهای 26 ژانویه
76: هادریانوس که از سال 117 تا 138 میلادی امپراتور روم بود به دنیا آمد.
90: ارتش روم پس از 16 سال جنگ سراسر آلمان را تصرف کرد و سنای روم تصویب کرد که نقشه جغرافیایی امپراتوری اصلاح شود و نقشه تازه، آلمان را هم شامل گردد.
1693: داسیلوا سولیس شاعر پرو که یکی از قطعاتش به عنوان هجو مقامات یک کلیسا تلقی شده بود آتش زده شد.
1833: برنهارد اردمانسدر تاریخدان آلمانی دیده به جهان گشود.
1918: (1296 هجری) انگلیسیها که ایران را در اشغال داشتند سلیمان میرزا رهبر حزب دمکرات ایران را به بهانه همکاری با آلمان دستگیر و زندانی کردند!.
1922: ( 1300 هجری) به عادت سلاطین قاجاریه، احمد شاه با بدرقه ژنرال رضاخان سردار سپه عازم دیدار از اروپا شد. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید