تشریح مواضع آینده نظام اسلامی توسط حضرت امام خمینی (ره)، درگذشت «دیمیتری مَنَدلیُف»، انتشار اولین کتاب درباره انقلاب ایران و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 14 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 21 ربیع الاول 1434 هجری و 2 فوریه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تشریح مواضع آینده نظام اسلامی توسط حضرت امام خمینی (ره) (1357 ش)

در حالی که جشن و سرور مردم به مناسبت ورود حضرت امام خمینی (ره) به ایران، همچنان در سراسر کشور ادامه داشت، آن حضرت در یک مصاحبه مطبوعاتی که نزدیک به سیصد خبرنگار ایرانی و خارجی از کشورهای آمریکای لاتین، آفریقا، اروپا و کشورهای عربی و آسیا حضور داشتند، به تشریح مواضع آینده نظام اسلامی ایران پرداختند و اعلام کردند که به زودی دولت موقت انقلاب را تشکیل خواهند داد.

ایشان اظهار داشتند که دولت موقت موظف است مقدمات همه‌پرسی را فراهم کند تا پس از تدوین قانون اساسی، آن را به همه‌پرسی بگذارد. امام خمینی همچنین به دولت بختیار، نخست‌وزیر دست نشانده شاه، هشدار دادند که در صورت ادامه سرکوب مردم، ایشان حکم جهاد خواهند داد. امام همچنین از ارتش خواست تا به مردم بپیوندند. از طرف دیگر اعلام شد که تا آن زمان، 35 هزار آمریکایی، خاک ایران را ترک کرده‌اند و ده‌هزار نفر دیگر نیز به زودی از ایران خارج می‌شوند.

امضای قرارداد نفتی گس - گلشاییان بین ایران و انگلستان (1327 ش)

محیطی که پس از سرکوبی مخالفان دولت محمد ساعد نخست وزیر محمد رضا پهلوی در کشور فراهم شده بود، به نظر عوامل انگلیس، برای حل مسأله نفت و تحکیم نیروی استعماری آن دولت مناسب بود، زیرا اکثریت مجلس از نظر دولت وقت حمایت می‌کردند، بسیاری از مخالفین مرعوب شده بودند و رهبر روحانی مردم، آیت‌اللَّه کاشانی، در تبعید بود. بنابراین، مجلس پانزدهم درصدد بود که خدمت خود را در جهت تثبیت غارتگری انگلیس انجام دهد. به همین مناسبت، هیئت نمایندگی شرکت نفت انگلیس و ایران به ریاست گس وارد تهران شد و قرارداد الحاقی گس - گلشاییان با مذاکراتی تنظیم گردید که ادامه حضور انگلستان را توجیه می‌کرد.

این لایحه با شتابزدگی تمام در حالی‌که بیش از چند روز از عمر مجلس پانزدهم باقی نمانده بود، به امید این‌که هیچ نیروی مخالفی وجود نخواهد داشت با قید دوفوریت تقدیم مجلس گردید. اما با وجود اصرار دربار و دولت، اقلیت مجلس با پشتیبانی افکار عمومی و با نطق‌های مفصّل، وقت مجلس را گرفتند و مانع تصویب آن شدند. این قرارداد در جریان دولت‌های بعد، محل اختلاف بود تا این که در جریان ملی شدن صنعت نفت ایران در 29 اسفند 1329 ش، ملغی گردید.

سپهبد بازنشسته مرتضی یزدان رئیس شورای عالی بانک سپه درگذشت (1351 ش)

سپهبد بازنشسته مرتضی یزدان پناه سناتور و رئیس بازرسی شاهنشاهی و رئیس شورای عالی بانک سپه در پشت میز کار خود در شورای عالی بانک سپه بر اثر سکته درگذشت. وی متجاوز از نیم قرن مصدر خدمات نظامی و سیاسی بود.

درگذشت دکتر عبدالعلی فرمانفرمائیان (1351 ش)

دکتر عبدالعلی فرمانفرمائیان کوچک‌ترین فرزند عبدالحسین میرزا فرمانفرما در حال اسکی در شمشک بر اثر سقوط بهمن درگذشت.

انتشار اولین کتاب درباره انقلاب ایران باعنوان (ایران بر ضد شاه) در پاریس (1357 ش)

نویسنده این کتاب احمد ناروقی از نویسندگان روزنامه لوموند است و از طرفی نوه سلطان احمد شاه قاجار می‌باشد

شاپور بختیار اعلام کرد حاضر به همکاری با طرفداران آیت الله خمینی است (1357 ش)

او روشن ساخت که او نه تنها وزرای طرفدار خمینی را در رابطه با حل و فصل مسائل خواهد پذیرفت بلکه نقش آیت الله را در رابطه با حل و فصل مسائل اجتماعی و مذهبی نیز می‌پذیرد.

بختیار گفت در 50 سال گذشته ارتش هرگز تا این حد از یک نخست وزیر اطاعت نداشته است. ولی من نمی‌خواهم از ارتش علیه مردم استفاده کنم زیرا این عمل نه دموکراتیک خواهد بود نه عاقلانه

قتل «مُنتصر» آخرین فرمانروای سلسله‌ سامانی (395 ق)

اواخر دوران حکومت سلسله سامانیان به هرج و مرج و آشفتگی گذشت. خبر اوضاع نابسامان حکومت، ایلَک خان ترک از سرداران سلطان محمد غزنوی را به بخارا کشاند و او، شاه سامانی و شاهزداگان را دستگیر کرده و به فرمانروایی آن سلسله پایان داد. آخرین شاهزاده‌ی این خاندان، ابوابراهیم ملقب به منتصر بود که چندبار با ایلک خان و دیگر مدعیان نبرد کرد ولی سرانجام شکست خورد و در مرو به دست یکی از روسای قبایل عرب کشته شد. با قتل منتصر، سلسله‌ی سامانیان پس از روی کار آمدن نُه پادشاه و حکومتی 110 ساله پایان پذیرفت و زمینه‌ی تشکیل سلسله «زَیّاریان» فراهم آمد.

تصرف شهر «ایروان» توسط قوای روسی در جریان دومین جنگ ایران و روس (1243 ق)

در جریان دومین جنگ ایران و روسیه در زمان فتحعلی شاه قاجار، عباس میرزای ولیعهد، در ابتدا پیروزی‌هایی به دست آورد ولی بر اثر خیانت برخی از نیروهایش، قلعه‌ی استراتژیک عباس آباد در ایروان که دژی محکم بود، به دست روس‌ها افتاد. پس از مدتی جنگ، عباس میرزا شکست خورد و تبریز و اردبیل به دست قوای روسیه سقوط کرد. این حادثه زمینه‌ی عقد قرارداد ننگین ترکمانچای گردید و مناطق پهناوری از ایران را به خاک روسیه‌ی تزاری ملحق کرد.

امضای معاهده تاریخی برلَن برای سرکوبی انقلابیون فرانسه (1793 م)

در دوم فوریه 1793 م، معاهده تاریخی برلین میان امپراتور اتریش و پادشاه پروس به امضا رسید. این معاهده، نتیجه توافقی بود که میان این دو زمام‌دار اروپایی در اوت 1791 م برای مقابله با انقلاب فرانسه حاصل شده بود. زیرا که سلاطین اروپایی از برخی نظرات آزادی‌خواهانه انقلاب فرانسه به وحشت افتاده بودند. با وجود انعقاد این معاهده و حمله اتریش، پروس و هم‌چنین انگلیس به فرانسه و حمایت از سلطنت طلبانِ این کشور، این تحرکات به نتیجه نرسید و انقلابیون فرانسه به پیروزی دست یافتند.

درگذشت «دیمیتری مَنَدلیُف» مکتشف نامی روسی و مبتکر جدول تناوبی عناصر (1907 م)

دیمیتری ایوانوویچ مَندَلْیُف شیمی‌دان روسی در هفتم فوریه 1834 م در نواحی شرقی سیبری در روسیه به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات مقدماتی در زادگاهش راهی دانشگاه مسکو شد اما در امتحان ورودی موفق نشد. با این حال تحصیلات خود را در مؤسسه تربیت معلم ادامه داد و به ریاضیات، فیزیک و شیمی علاقه فراوانی نشان داد. دیمیتری جوان ضعیف و بیماری بود و همیشه از بیماری ریه رنج می‌برد به طوری که در 21 سالگی امیدی به زنده ماندنش نبود. وی پس از چندی برای ادامه تحصیل به فرانسه و آلمان سفر کرد و در آن جا تحقیقات و مطالعاتی درباره نور به انجام رساند. مندلیف سپس به پترزبورگ بازگشت و با نگارش مقاله الکل با آب، موفق به اخذ درجه دکترای شیمی گردید. او در 1869 م، بعد از چند سال کار و کوشش و گردآوری دانستنی‌های شیمی، آماده تدوین جدول عناصر شد.

تا آن تاریخ، نزدیک به 63 عنصر شیمیایی شناخته شده بود. مندلیف در جستجوی کشف راه حلی بود که بتواند به نحوی این عناصر را به یک‌دیگر ارتباط دهد. او 63 عنصر را به ترتیب افزایش وزن اتمی درجدول مرتب کرد که هیدروژن در اول و عنصر اورانیوم در آخر بود. مندلیف پی برد که با قرار دادن این عناصر در هفت گروه، بر حسب خواص فیزیکی و شیمیایی، نظم و ترتیب جالبی به وجود می‌آید، چرا که بعد از هر هفت عنصر، دوباره همان خواص تکرار می‌شود. این جدول می‌توانست تغییر حالت خواص شیمیایی عناصر را با در نظر گرفتن وضع آن‌ها در جدول به آسانی پیش‌بینی کند.

برخی از رویدادهای 2 فوریه

404: مسابقات غیر انسانی گلادیاتورها در رم پس از پنج قرن متوقف و ممنوع شد. گلادیاتورها که در این مسابقات باید یکدیگر را می‌کشتند تا سران امپراتوری و اعضای خانواده‌هایشان در جایگاههای ویژه لذت ببرند عمدتا از میان افسران اسیر در جنگ‌ها انتخاب می‌شدند.

1901: بوئرها (مهاجران سفیدپوست هلندی نژاد افریقای جنوبی) به فرمانده ییان سموتس در منطقه ترانسوال نیروهای انگلیس را شکست دادند. دولت آلمان رقیب انگلستان به بوئرها اسلحه می‌رسانید.

1933: هیتلر در سومین روز صدر اعظمی خود پارلمان آلمان را منحل کرد و اعلام داشت که اعضای پارلمان به جای خدمت، تنها حرف می‌زنند و با هم رقابت و مشاجره دارند و وقت ملت را می‌گیرند و از پیشرفت باز می‌دارند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
بي نام
۱۳:۳۳ ۳۰ مهر ۱۳۹۲
عالي.
آخرین اخبار