تولد حضرت عبدالعظیم حَسنی، محاکمه و صدور حکم تعدادی از جنایتکاران رژیم پهلوی در دادگاه انقلاب اسلامی، نطق تاریخی «سید حسن مدرس» علیه رضاخان، آغاز عملیات پیروزی بخش والفجر ۵ و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 27 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 4 ربیع الثانی
1434 هجری و 15 فوریه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است: تولد حضرت عبدالعظیم حَسنی (ع) (173 ق) یکی از چهرههای شاخص اصحاب ائمه، حضرت عبدالعظیم حسنی است که در شمار اصحاب امام رضا، جواد و هادی علیهم السلام بوده و مورد تمجید فراوان قرار گرفته است. حضرت عبدالعظیم از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) بود که در شهر مدینه به دنیا آمد. آن حضرت فردی پرهیزگار و اندیشمند بود و از ائمهٔ بزرگوار و هم عصر خویش به طور مستقیم، نقل حدیث کرده است.
ایشان در زمان امامت امام هادی (ع) به پیشنهاد آن حضرت برای هدایت مردم به ایران مهاجرت کرد و در شهر ری در نزدیکی تهران کنونی مسکن گزید. آمدن حضرت عبدالعظیم به ری، هم نشانهٔ وجود تشیع در این شهر بوده و هم خود زمینهای برای رشد دعوت شیعی شده است. حضرت عبدالعظیم احتمالاً در حدود سال 250 هجری به درجهٔ رفیع شهادت نایل شد.
رحلت فیلسوف بزرگ آیتاللَّه «شیخ عبدالحسین رشتی» (1332 ش) آیتاللَّه شیخ عبدالحسین رشتی در سال 1253 ش در کربلا به دنیا آمد. وی در کودکی به همراه پدر به رشت رفت و مقدمات و سطوح را در این شهر خواند و در بیست سالگی راهی تهران گردید و از محضر عالم بزرگ، شیخ محمد حسن آشتیانی، در اصول و فقه بهره برد. آیتاللَّه رشتی پس از اقامت ده ساله در تهران، رهسپار نجف اشرف گردید و در حلقه درس فقیهان زمان همچون حضرات آیات: آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، شیخ الشریعه اصفهانی و سید محمدکاظم یزدی، فقه، اصول، حدیث، رجال، فلسفه و اخلاق را به نهایت رسانید تا اینکه به دریافت اجازه اجتهاد از استادان خود مفتخر شد. وی از آن پس، حلقه درس خارج خود را تشکیل داد و بسیاری از افاضل را از محضر خویش بهرهمند ساخت. ایشان همچنین آثار گوناگونی به رشته تحریر درآورد که شرح کفایةُالاصول، الثّمرات، حاشیه الاسفار و حاشیه بر جواهر الکلام و مکاسب ازآن جملهاند. این عالم دینی و فقیه و فیلسوف عالی مقام سرانجام در بیست و هفتم بهمن 1332 ش برابر با دوازدهم جمادیالثانی 1373 ق در هفتاد و نه سالگی بدرود حیات گفت و در وادی السلام نجف اشرف به خاک سپرده شد.
محاکمه و صدور حکم تعدادی از جنایتکاران رژیم پهلوی در دادگاه انقلاب اسلامی (1357 ش) در آغازین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، دادگاه فوق العاده انقلابی تشکیل جلسه داد و گروهی از سردمداران رژیم پهلوی را به محاکمه کشاند. اینان از جنایتکاران نظام طاغوتی بودند که در سرکوبی مردم انقلابی ایران نقش بسزایی داشتند و دستشان به خون انسانهای بیگناهِ بیشماری آلوده بود. در جریان محاکمه، این تعداد به جرم شکنجه و کشتار مردم و خیانت به کشور و به عنوان مفسد فیالارض شناخته شده و تیرباران شدند. برخی از این افراد عبارت بودند از: ارتشبد نعمتاللَّه نصیری، (رییس ساواک) سرلشکر رضا ناجی، (اولین فرماندار نظامی در جریان مبارزات مردم) سرلشکر منوچهر خسروداد، (فرمانده هوانیروز) و سپهبد مهدی رحیمی (فرماندار نظامی تهران و عامل کشتار مردم بیدفاع تهران پس از فرار شاه).
تیرباران ارتشبد «نعمت اللَّه نصیری» رییس سابق ساواک (1357 ش) ارتشبد نعمتاللَّه نصیری در مرداد 1289 ش در سمنان به دنیا آمد. پس از گذراندن دوره دانشکده افسری، در 1313 به درجه افسری نائل شد و از آن پس مدارج نظامی را طی کرد. بعدها به فرماندهی گارد شاهنشاهی رسید و در 1337 به درجه سرلشکری نائل آمد. نصیری در 1339 به ریاست شهربانی کل کشور منصوب شد و در مرداد 1341 درجه سپهبدی گرفت. وی در جریان قیام خونین 15 خرداد 42 که رییس کل شهربانی بود، فرمانداری نظامی تهران نیز به او محول شد و در نهایت شدت و خشونت با روحانیان و اصناف عمل کرد. نصیری سرانجام در بهمن 1343 در دولت جدیدالتأسیس هویدا به سمت معاونت نخستوزیری و رییس سازمان اطلاعات و امنیت کشور دست یافت و این سمت را تا نزدیکی پیروزی انقلاب اسلامی به مدت بیش از 13 سال حفظ کرد.
با اوجگیری انقلاب اسلامی، نعمتاللَّه نصیری به علت نفرت شدید مردم از وی در اقدامی عوام فریبانه، توسط محمدرضا پهلوی در تیرماه 1357 از ریاست ساواک برکنار و به عنوان سفیر به پاکستان اعزام گردید. رژیم پهلوی در عقبنشینی گام به گام خود در برابر انقلاب، نصیری را به تهران فراخواند و در شانزدهم آبان 1357 او را محترمانه بازداشت کرد. نعمتاللَّه نصیری، این جنایتکار سفاک رژیم پهلوی، سرانجام همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، در 22 بهمن 1357 توسط مردم اسیر شد و پنج روز بعد به حکم دادگاه انقلاب اسلامی، تیرباران گردید.
به توصیه اشرف پهلوی، شاه به پرویز راجی کارمند نخست وزیری با سابقه 7 سال خدمت مقام سفیرکبیری داد (1349 ش)
تولد «ابوبکر محمد انباری» فقیه و نحوی (513 ق) ابوبکر محمد انباری فقیه، محدّث، نحوی و لغت شناس بغدادی از نوجوانی به آموختن علوم دینی پرداخت و فراگیری نحو و لغت رانزد پدرش آغازکرد. ابن انباری پس از فراگیری دیگر علوم و دانشها بر کرسی تدریس نشست و شاگردان زیادی در محضر او کسب علم کردند. وی فقیهی برجسته بود و به ویژه درنحو استادی زبردست و کم نظیر به شمار میرفت. او همچنین در این مقام ازکلامی گرم وجذاب بهرهمند بود. منشور الفواید از جمله تالیفات اوست.
درگذشت «کاتبی قزوینی» دانشمند، حکیم و منجم (675 ق) ابوعمربن علی شافعی ملقب به نجمالدین و معروف به کاتبی قزوینی از علمای رصد و ریاضیات بود. وی از اساتید علامه حلی و قطب الدین شیرازی و از شاگردان خواجه نصیر طوسی است. وی به همراه دیگر عالمان، به فرمان هلاکو خان برای شرکت در عمل رصدخانهٔ مراغه، احضار شده بود. کاتبی قزوینی به تشیع رغبتی وافر داشت و در حوزهٔ درس قزوین تدریس میکرد. برخی از کتب وی عبارت است از: بحرالفوائد، جامع الدقایق در منطق و ...
رحلت «تاج العلماء» عالم مسلمان هندی (1312 ق) سیدعلی محمد بن سلطان العلماء، مشهور به تاج العلماء ازمشاهیر علمای هند بود. او فقیهی عالم، حکیمی متکلم و محدثی آگاه محسوب میشد. وی همچنین از ادیان گوناگون آگاهی و اطلاع وسیعی داشت به طوری که با صاحب نظران و بزرگان هر دین به مباحثه مینشست. از تاج العلما تالیفات بیشماری بر جای مانده که از میان آنها میتوان به احسن القصص در تفسیر سورهٔ یوسف و گوهرشب چراغ در فضیلت نماز اشاره کرد.
نطق تاریخی «سید حسن مدرس» علیه رضاخان (1343 ق) قرار بود که گروه اقلیت مجلس ششم، رضاخان را به خاطر سوء سیاست داخلی و خارجی، قیام و اقدام علیه قانون اساسی و حکومت مشروطه و توهین به مجلس شورای ملی و نیز تحویل ندادن اموال توقیف شده از محکومان به خزانهٔ دولت استیضاح کند. در صبح روز استیضاح، شهید سید حسن مدرس و اعضای اقلیّت مجلس، بیرون از ساختمان مجلس، مورد ضرب و شتم اوباش طرفدار سردار سپه قرار گرفتند. استیضاحکنندگان در اعتراض به این اقدام، در جلسهٔ بعد از ظهر که طرح استیضاح بررسی شد، شرکت نکردند و در نتیجه، دولت سردار سپه، رأی اعتماد گرفت. از طرفی سردار سپه نیز برای همسو نگاه داشتن گروههای درون مجلس، با سران هر یک به طور محرمانه زد و بند کرده و برای اجرای برنامهٔ آنان، قول مساعد داده بود.
مدرس که این جریان را مشاهده میکرد، قصد داشت، رابطهٔ ننگین مجلسیان و سردار سپه را به هم بزند و رضاخان را از اکثریت بیاندازد. بنابراین در روز دهم آبان 1303 ش نطق مفصَّل و تاریخی خود را بیان میکند. مدرس در این نطق، از وضع ناگوار کشور صبحت میکند. از حکومت مشروطه و استفادهای که ملت باید از آن ببرد سخن میگوید. از حکومت سردار سپه و فشارهای غیرقانونی او مینالد و به نمایندگان تذکّر میدهد که اگر بیش از این بخواهند از چنین حکومتی طرفداری و دفاع نمایند، نه تنها به کشور صدماتی وارد میشود، بلکه خودِ آنها، زودتر در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
برگزاری اولین جلسه نمایندگان اروپا برای ایجاد دیوان داوری بینالمللی در لاهه (1922 م) اولین جلسه نمایندگان دول اروپایی برای ایجاد یک دیوان داوری بینالمللی در شهر لاهه در هلند، تشکیل شد. این جلسه به ابتکار تزار امپراتور روسیه در جریان جنگ اول جهانی پیشنهاد شده بو. مقر این دیوان بینالمللی در شهر لاهه قرار دارد و قضات امروزه آن توسط نمایندگان مجمع عمومی سازمان ملل متحد و از میان قضات ملل مختلف انتخاب میشوند.
آغاز جنگ استعمارگران فرانسه و انگلیس بر سر استثمار سرزمین هند (1782 م) جنگ دریایی میان فرانسه و انگلیس در سواحل هند که هفت ماه به طول انجامید، از سری جنگهای این دو کشور برای تسلط استعماری بر هندوستان و چپاول منابع آن بود. قبل از این جنگ، فرانسه در پی شکست از انگلیس در جنگ سیزده ماهه مَدرَس با امضاء قرارداد پاریس، از هند چشمپوشی کرده بود اما آغاز مجدد جنگ در روز پانزدهم فوریه 1782 م نشان داد که فرانسویها به آسانی نمیتوانند از مطامع استعماری خود در هند بگذرند. با وجود آن که جنگ دریایی هفت ماهه به نفع فرانسه تمام شد، اما این کشور نتوانست عملاً بار دیگر به هند بازگردد و انگلیس همچنان به عنوان استعمارگر اصلی شبهقاره هند در این سرزمین باقی ماند.
آغاز قیام انقلابی «سانْتاماریا» علیه رژیم استبدادی «سالازار» دیکتاتور پرتغال (1960 م) حکومت پرتغال از سال 1932 م تحت حاکمیت آنتونیو سالازار دیکتاتور پرتغال قرار داشت که به عنوان نخستوزیر در حدود 40 سال این مقام را حفظ کرد. دکترین «سالازاریسم» مبتنی بر دیکتاتوری سیاسی و اجتماعی و اصلاحات اقتصادی و تأمین رفاه عمومی بود. ایجاد نظام تک حزبی و اعمال دیکتاتوری مطلق باعث شد تا گالوائو که از نویسندگان و نظامیانِ این کشور بود در جریان یک شورش، در 15 فوریه 1960 م، کشتی سانتاماریا که متعلق به پرتغال بود را تصرف نماید. این عملیات که به عنوان یک شورش تلقی گردید با پس دادن کشتی به پرتغال و پناهنده شدن گالوائو به برزیل خاتمه یافت. دو سال بعد در جریان یک قیام داخلی، سربازخانههای این کشور به تصرف طرفداران گالوائو درآمد که آنهم ناکام ماند. سالازار تا اواخر سال 1968 م به حاکمیت خود ادامه داد و سرانجام در سال 1970 م درگذشت.
آغاز عملیات پیروزی بخش والفجر ۵ (1362 ش) عملیات غرورآفرین والفجر ۵، ساعت ۲۴ روز بیست و هفتم بهمنماه سال ۱۳۶۶ هجری شمسی با رمز مبارک «یا زهرا (س)» در منطقه کوهستانی چنگوله، حد فاصل شهرهای مهران و دهلران به اجرا درآمد و نیروهای عملکننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی دو مرحله با هدف آزادسازی بلندیهای منطقه چنگوله، وارد عمل شدند. در همان ساعات نخست عملیات، بلندیهای پیزولی، آزادخانکشته، تنگه چنگوله و دهها کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی ایران آزاد و جاده بدر- طیب عراق به تسلط نیروهای ایرانی درآمد. همچنین به ۴ تیپ از گارد مرزی عراق خساراتی وارد شد.
در مجموع دو مرحله عملیات، منطقهای به گستردگی ۱۱۰ کیلومتر مربع شامل بلندیهای پیزولی، تنگه چنگوله، تونل، چغاعسکر، عباسعظیم، پاسگاههای شمالی عینعبد، طارق، الرباغی، شهرکهای یکسایه، آلیاسین و روستای شیخاحمد آزاد گردید و ۴۰ دستگاه تانک و نفربر، مقداری سلاح سبک و نیمهسنگین، ۲ فروند چرخبال، دهها دستگاه خودروی نظامی و ۱۰ انبار مهمات دشمن منهدم و دهها دستگاه تانک و نفربر، شماری خودروی نظامی و انواع سلاحهای سبک و نیمهسنگین به غنیمت رزمندگان جانبرکف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد.
برخی از رخدادهای امروز 1936: در این روز در سال 1936 هیتلر دستور ساخت انبوه فولکس واگن قورباغه ای را به مهندس پورشه طراح آن صادر کرد و نام این خودرو را به امید این که هر آلمانی یک دستگاه از آن را داشته باشد «اتومبیل مردم» گذارد. 1942: کیم چونگ ایل به دنیا آمد که از 1994 زمام امور جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی) را به دست گرفته است. 1942: سنگاپور که در آن زمان مستعمره انگلستان بود در پی حمله نیروهای ژاپنی، تسلیم آنان شد. 1944: شهر برلن پایتخت رایش سوم (حکومت هیتلر) توسط 891 بمب افکن انگلیسی آمریکایی بمباران شد که از لحاظ تعداد هواپیما در طول تاریخ بی سابقه است. 1946: بانک انگلستان دولتی شد. 1948: (بهمن 1326) دولت وقت ایران اعلام کرد که تصمیم گرفته است معادل ده میلیون دلار اسلحه از آمریکا برای ارتش خریداری کند. 1948: (بهمن 1326 ) علی سهیلی نخست وزیر پیشین تحت تعقیب قضائی قرار گرفت. وی پس از رسیدگی از اتهامات وارده تبرئه شد. 1966: (بهمن 1344) :مجلس شورای ملی لایحه دولت مربوط به ایجاد کارخانه پولاد سازی اصفهان با کمک شوروی را تصویب کرد. 1968: (1346 هجری) پرویز خسروانی (سپهبد) بنیاد گذار باشگاههای ورزشی تاج (استقلال) رئیس تربیت بدنی و ورزش ایران شد. وی که بعدا به مناسبت این سمت، معاون نخست وزیر شد قبلا معاون ژاندارمری کل کشور و سالها رئیس ژاندارمری تهران بود که رقابت و دشمنی او با سپهبد نعمت الله نصیری معروف است.