به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک گروهی از مواد غذایی حاوی آنتیاكسیدان اعم از ویتامین C و A و بالاخص بتاكاروتنها، ویتامین E و سلنیوم میتوانند بدن را در برابر دود و تاثیرات مخرب حاصل از آلایندههای سمی محافظت كنند.
در واقع، مواد غذایی حاوی آنتیاكسیدان خودشان را قربانی حفاظت از سلولهای بدن میكنند. زمانی كه آلایندهها وارد بدن میشوند، سلولهای مختلف بدن را به عنوان هدف در نظر میگیرند. طی فرآیند خاصی كه پراكسیدشدن چربی نام دارد، رادیكالهای اسید چرب تولید میشوند.
این رادیكالها بیثبات هستند و بسرعت با مولكولهای اكسیژن تركیب میشوند. واكنش شیمیایی مخرب مذكور زنجیروار ادامه پیدا میكند و اگر هرچه سریعتر خاتمه پیدا نكنند، بدون تردید غشای سلولها دستخوش مخاطرات بسیاری خواهد شد.
شروع سرطان، آسیب به سرخرگها در ابعاد گسترده، تغییر شكل پلاكتهای خونی و پیرشدن سریع سلولها از عوارض خاتمه پیدانكردن واكنشهای شیمیایی مخرب فوق است.
آنتیاكسیدانها درست در همین مرحله است كه نقش خودشان را ایفا میكنند و مانع تشكیل رادیكالهای آزاد میشوند.
تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده آنتیاكسیدانها میتوانند بخوبی از ریه موشها در برابر دود اگزوز ماشین و سایر گازهای آلاینده حفاظت كنند.
دكتر تپل از دانشگاه كالیفرنیا ثابت كرده هرچه میزان ویتامین E در بدن موشها بیشتر باشد، طول عمر آنها نیز در هوای ناسالم بیشتر است. دكتر لنست شكل نیز نشان داد ویتامینهای A و بتاكاروتنها (رنگدانههای نارنجی كه در هویج وجود دارند) میتوانند بخوبی از ششها در برابر دود محافظت كنند. دانشمندی از دانشگاه كیف ثابت كرده ویتامینهای گروه E میتوانند سطح ششها را عایقبندی كنند.
هویج و پرتقال را فراموش نكنید!
غذاهایی نظیر جگر، هویج، سیبزمینی شیرین، كره و مارگارین منبع غنی ویتامین A هستند. كدوتنبل، انبه، طالبی، هویج و زردآلو نیز حاوی بتاكاروتن هستند. بروكلی، پیاز، پرتقال، گریپفروت، انبه و توتفرنگی حاوی ویتامین C هستند.
غلات، سبزیجات برگپهن، گندم، زرده تخممرغ و كره نیز مقادیر قابل توجهی ویتامین E دارند. سلنیوم تركیبی است كه بتازگی تحقیقات گستردهای درباره آن شروع شده است، اما میتوان آن را براحتی در غذاهای دریایی، نان و سایر غلات سبوسدار جستجو كرد. در عین حال، مواد غذایی نظیر گشنیز، سیب سبز، چغندر، موز، كلم، انگور، بروكلی، هویج و مركبات حاوی پكتین یا ژلاتین گیاهی هستند.
میزان حداكثر این تركیب شیمیایی منحصربهفرد را میتوان در میوههای سبز و كمی نارس جستجو كرد. نقش پكتین، سمزدایی از بدن است و به همین مناسبت، مصرف مواد غذایی حاوی پكتین بشدت در زمان اوج آلودگی هوا توصیه میشود.
مراقبت سیر و هویج از پوست
بسیاری از افراد زمانی كه با خشكی پوست دستهایشان در فصل زمستان مواجه میشوند ، تنها كاری كه میكنند این است كه از كرمهای چربتری استفاده میكنند، اما باید توجه داشت مشكل خیلی عمیقتر از سطح پوست دستهاست. آلودگی هوا تنها یكی از دلایل این امر است.
امروزه پزشكان بر این باور هستند تغذیه نادرست میتواند بسیار در آسیبپذیری پوست نقش داشته باشد. از آنجا كه پوست بدن بشدت در برابر آلودگی حساس است، لذا خوردن آب زیاد، مصرف زیاد ویتامینهای گروه A ، B و C توصیه میشود. مصرف هویج، پرتقال و سایر میوههایی كه حاوی رنگدانههای زرد و نارنجی هستند، تاثیر بسزایی در تصفیه و بازسازی سلولهای پوست دارد.
در عین حال خوردن تخممرغ، سیر و مارچوبه ـ كه حاوی سولفور هستند ـ نیز در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.
شیر و پیاز در جنگ با سرب
سرب در آب، غذا و هوا یافت میشود، اما سرب موجود در هوا بیشتر حاصل تركیباتی است كه به بنزین اضافه میشود. سرب از طریق ششها، آب و غذا و به مقدار كمی هم از طریق پوست وارد بدن میشود. مقصد نهایی سرب در بدن استخوانهاست؛ جایی كه در آن اختلالات زیادی را به وجود میآورد.
سرب بر گلبولهای قرمز و میزان جذب كلسیم نیز تاثیر مخربی دارد. كلسیم، آهن و ویتامین C جزو بهترین مواد غذایی هستند كه میتوانند میزان جذب سرب بدن را كاهش دهند. مصرف زیاد لبنیات و پیاز میتواند تاثیر بسزایی در كاهش جذب سرب داشته باشد.
پرهیز از غذاهای چرب
مصرف چربی برای حفظ كارایی سلولهای مغز توصیه میشود، اما در عین حال باید توجه داشت مصرف مازاد آن نهتنها باعث چاقی خواهد شد، بلكه عملكرد سلولها را نیز تا حدی مختل خواهد كرد.
واكنش های زنجیروار تولید رادیكالهای آزاد با مصرف زیاد چربی عملا تشدید میشود. توصیه میشود در زمان آلودگی هوا از مصرف بیرویه غذاهای سرخكردنی پرهیز شود./س