پنجم اسفندماه در تقویم‌ روز بزرگداشت دانشمند بزرگ ایرانی و مهندس برجسته تاریخ علم این سرزمین، خواجه نصرالدین طوسی به ثبت رسیده و روز بزرگداشت این فیلسوف بزرگ را روز مهندسی نامگذاری کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از سنندج، خواجه نصيرالدين محمد بن حسن جهرودي طوسي، مشهور به خواجه نصيرالدين طوسي در يازدهم جمادي الاول سال 597 قمری به دنیا آمد ، او به تحصیل دانش، علاقه زیادی داشت و از دوران جوانی در علوم ریاضی، نجوم و حکمت سرآمد و از دانشمندان معروف زمان خود بود که همچون ستاره درخشانی در افق تاریک مغول درخشید و در هر شهری پا گذارد آنجا را به نور حکمت، دانش و اخلاق روشن کرد.
خواجه نصرالدین طوسی از بزرگ‌ترین فلاسفه، ریاضی‌دانان و دانشمندان ایرانی است که پس از بزرگانی مانند فارابی، ابوریحان بیرونی، ابوعلی سینا و رازی ظهور کرد.
از زمان حیات این دانشمند ایرانی تا کنون بیش از هفتصد و پنجاه و چهار سال می‌گذرد اما هنوز دستاوردهای علمی و آراء این مهندس ایرانی محل رجوع است.
زندگی او بر پایه دو هدف اخلاقی و علمی بنا نهاده شده بود و خواجه نصیر در بیشتر زمینه‌های دانش و فلسفه، تألیفات و رسالاتی از خود به یادگار گذاشته که تعداد آنها در حدود یکصد و نود کتاب و رساله علمی می‌رسد که بیشتر عربی هستند، معروف‌ترین آثارش به فارسی، اساس الاقتباس و اخلاق ناصری را می‌توان نام برد.
خواجه نصرالدین طوسی در زمانی می‌زیست که دشواری‌های زیادی گریبانگیر ایران بود، از طرفی مواجه با حملات خانمانسوز مغول و از سوی دیگر مواجه با تسلط متعصبانی بود که با ظهور دانشمندانی مانند او مخالف بودند.
وی گذشته از مقامات علمی در زندگی خود خدمات بزرگی به تمدن ایرانی کرد و توانست کتب، نسخ و آثار علمی را از خطر نابودی نجات دهد و برپایه گفته برخی منابع، بالغ بر چهارصد هزار جلد کتاب در مراغه جمع آوری و کتابخانه‌ای عظیمی در این شهر تاسیس کند که یاد این مرد بزرگ عرصه علمی تاریخ ایران را گرامی می‌داریم./س
برچسب ها: مهندس ، طوسی ، الگو
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.