به گزارش
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، لیقوان در دامنه های شمالی سهند در 20 کیلومتری باسمنج و 30 کیلومتری جنوب شرقی تبریز در جوار رودخانه ای خروشان به نام لیقوان چای قرار دارد و دارای اراضی وسیع کوهپایه ای و سبزه زار است.
این دهکده توریستی پر از چشمه های سرد و گرم و معدنی است و آب و هوای آن کاملا کوهستانی، سرد و در تابستان دمای آن حتی به 30 درجه بالای صفر نمی رسد. لیقوان 1500 خانواده و بیش از 5300 نفر جمعیت دارد و یکی از ثروتمندترین و پردرآمدترین روستاهای بزرگ ایران است .
هر زحمتکش لیقوانی حدود 30 راس گوسفند دارد؛ لیقوان بخش قابل توجه لبنیات و گوشت شهر بزرگ تبریز را تولید می کند و هم اکنون دهها مرکز عرضه لبنیات در ورودی این روستا دایر شده و شهروندان تبریزی با طی مسیر 30 کیلومتری پنیر، ماست و خامه و شیر تازه لیقوان را برای مصرف هفتگی خود تهیه می کنند.
اکثر پنیرهای دامنه های سهند در کارگاههای پنیرپزی بهداشتی زیر نظر وزارت بهداشت تولید می شود و به طور کلی در تمام کشورها متخصصان صنایع غذایی سعی می کنند که با حفظ اصالت محصولات سنتی و با استفاده از مبانی علمی ، محصولات سنتی مثل لبنیات را به روش بهینه و بهداشتی تولید و عرضه کنند.
آب نمک در فرآیند تولید پنیر لیقوان نقش زیادی دارد که هم باعث آبگیری بهتر از لخته پنیر می شود و هم طعم پنیر را بهتر می کند و هم آنرا از میکروب های احتمالی عاری نگه می دارد . همچنین شیر تولیدی در دامنه های سهند بدلیل وجود چمنزارها و لاله زارهای وسیع و همچنین به برکت زمین حاصلخیز و همچنین چشمه های معدنی بسیار پربرکت است بطوریکه از هر 3 کیلو شیر بدست آمده از این مناطق یک کیلو پنیر حاصل می شود .
نتیجه تحقیقی با عنوان "مطالعه ویژگی های شیمیایی پنیر لیقوان در طول مراحل تولید و دوره رسیدن "این بود که پنیر لیقوان از نظر روند تغییرات و ویژگی های شیمیایی خصوصیات منحصر به فردی در بین پنیرهای سنتی تولیدی جهان دارد. پنیر لیقوان در آب نمک دارای چربی قابل توجه و طعم ملایم نمکی و اسیدی و عطر و بوی بسیار مطبوع است.
یکی از ویژگی های خاص پنیر لیقوان در مقایسه با سایر پنیرهای موجود سنتی بازار ایران این است که در فرایند تبدیل شیر به پنیر از باکتریهایی استفاده می شود که پروبیوتیک هستند که باعث بهبود هضم مواد غذایی می شوند و برای دستگاه گوارش بسیار مفیدند به همین دلیل مصرف پنیر لیقوان به افرادی که مبتلا به ناراحتی های گوارشی هستند یا حتی سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه می شود .
علاوه بر آن نتایج تحقیقات درباره پنیر لیقوان نشان داد که پنیر لیقوان پرچرب طبیعی ، یکی از غنی ترین منابع کلسیم ، فسفر و منیزیم است و مصرف آن با گردو و نان تازه می تواند ارزش غذایی بسیار خوبی برای کودکان و نوجوانان باشد .
اشتهار داخلی و خارجی پنیر لیقوان موجب شده که عده ای از تولیدکنندگان نقاط مختلف آذربایجان و استانهای شمالغرب برند موسوم به "لیقوان " را برای پنیر تولیدی خود استفاده کنند بطوریکه روزانه چند محموله پنیر از این استانها به لیقوان حمل می شود تا بنام لیقوان صادر شود .
صدور چمدانی پنیر لیقوان به کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس نیز از سالها پیش تاکنون ادامه دارد .
تهیه پنیر لیقوان قدمت چند صد ساله دارد و جا دارد میراث فرهنگی نسبت به ثبت آن در فهرست اقلام غذایی با کیفیت خالص سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد اقدام کند .
در حال حاضر سرمایه گذاری مهمی در 750 هکتار از اراضی دیمی لیقوان در دامنه های سهند در حال انجام است و 12 طرح کوچک و بزرگ در آن احداث خواهد شد ؛ برنامه ریزی برای تبدیل لیقوان به یک منطقه علمی - گردشگری در حوزه اکوتوریسم ، توریسم ورزشی ، توریسم درمانی و توریسم تاریخی و توریسم خرید سوغات کوهستان انجام شده است .
در طول سال گروه های گردشگری از کشورهای ایتالیا، اسپانیا، یونان، ترکیه، روسیه و جمهوری آذربایجان به لیقوان سفر می کنند. سالانه گروه های زیادی از اروپا ، آمریکا و آسیا با سفر به لیقوان ضمن بهره گیری از آب و هوا و طبیعت بکر و کوهستان منحصر به فرد آن ، پنیر آن را نیز به عنوان سوغاتی خریداری می کنند .
خوشبختانه در سالهای اخیر تولید و عرضه پنیر لیقوان با توجه به استانداردهای جهانی و با نشان استاندار کشورمان در بسته بندی های کاملا بهداشتی آغاز شده است و کمتر فروشگاهی را می توان یافت که پنیر لیقوان را بصورت خرده و عمده به مشتریان پر و پا قرص خود نفروشد.
نوروز فرصت مناسبی برای سر زدن به این منطقه توریستی زیبا و البته لذیذ است که نشان داده مردم یک منطقه روستایی می توانند با همت و برنامه ریزی، ثروت و شهرت خود را چندین برابر کنند.