به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، در كاشمر حداقل يازده امامزاده وجود دارد كه در اين بين چند مورد آن از جمله سيد مرتضي (ع) ، سيدحمزه (ع) و نيز زيارتگاه شهيد مجاهد آيت ا... مدرس (ره) از شهرتي ملي برخوردار بوده و سالانه پذيراي خيل عاشقان و ارادتمندان اهل بيت (ع) از سراسر كشور است.
و اما در اين بين ، امامزاده سيد حمزه (ع) با توجه به قرار گرفتن در مجموعه ي زيارتي سياحتي «باغمزار» و نيز جاي داشتن در قلب شهر كاشمر ، همچون نگيني درخشان بر تارك اين ديار خودنمايي مي كند و مورد توجه ويژه ي عام و خاص مي باشد.
سيد حمزه (ع)
حضرت سيد حمزه (ع) مدفون در باغمزار كاشمر، از فرزندان و يا نوادگان امام هفتم مي باشد كه بر طبق برخي روایت های تاريخي و بنا به باورهاي مردمي، ايشان به ايران آمده و پس از شهادت حضرت امام رضا (ع) كه خلافت عباسي به دنبال وابستگان امام هشتم بوده و براي سر آنان جايزه گذاشته بودند ، به كاشمر پناه آورده و در منزل يكي از ارادتمندان اهل بيت مشهور به سالار صحرا پنهان مي شود تا اينكه نهايتاً روغن فروشي ازبك به نام خنجر ، ايشان را به شهادت رسانده و سر مبارك ايشان را از تن جدا مي كند كه البته وي موفق نمي شود سر ايشان را به حكومت وقت داده و جايزه اي بگيرد چرا كه در بين راه در دشت ناي ، سالار صحرا و فرزندانش او را گرفته و انتقام امامزاده را از وي مي ستانند كه محل كشته شدن خنجر هم اينك به نام «بيجه خنجر» معروف مي باشد. سالار صحرا سر امامزاده را به همراه پيكر بي سر ايشان در باغ خود دفن كرده و چون مي ترسيدند كه به پيكر ايشان جسارت شود تا مدت ها قبر امامزاده را مخفي داشته بودند تا اينكه در گذر زمان به وسيله ي نوادگان سالار قبر امامزاده به مردم معرفي مي شود.
« باغمزار»
این امامزداه که در يكي از خيابان هاي شمال شهر كاشمر در باغي با درختان انبوه و فضاي آكنده از معنويت آرميده است از قديم الأيام به باغمزار معروف بوده و مورد توجه ويژه ي مردم قرار داشته است.
اين مجموعه در قديم متشكل از چند قطعه باغ بوده كه به تدريج به هم پيوسته و باغ واحدي را به وجود آورده است. تا همين چند سال پيش باغمزار آكنده از تاك هاي انگور و درختان انار و ساير ميوه ها بود كه با توجه به اجراي طرح جامع ، اينك به صورت باغ ايراني جلوه و جلايي ويژه يافته و در طول سال و به ويژه ايام نوروز و تابستان ، پذيراي خيل عظيم زوار از نقاط مختلف كشور مي باشد.
وسعت عرصه ي اين باغ حدود پنجاه هزار متر مربع بوده و بارگاه حضرت سيد حمزه (ع) در وسط اين مجموعه ي سرسبز قرار دارد كه مجموعه ي بيوتات ، مربعي را تشكيل مي دهد كه از هر طرف 35 متر طول داشته و در مجموع كل زيربناي حرم و بيوتات آن به غير از صحن و غرفه هاي اطراف آن هزار و دويست متر مربع را شامل مي شود.
ساختمان بقعه از آثار معماري سال 1399 هجري قمري مي باشد و احتمال مي رود كه قبل از اين تاريخ ساختمان بقعه مربوط به دوران صفوي بوده باشد كه بر اثر حوادث ايام و دخالت عوامل طبيعي ويران شده است ولي ساختمان و صحن و غرفه هاي آن در فاصله ي بين سال هاي 1354 تا 1356 با همت اداره اوقاف كاشمر و افراد خير بازسازي و احداث گرديده است.
در اصلي حرم به صحن جنوبي باز مي شود و ايواني آيينه كاري شده ، اين در را از درهاي كوچكتر جانبي كه اكنون عملاً ورودي هاي اصلي شمرده مي شوند ، جدا مي كند. از همين صحن جنوبي گنبد بزرگ مزار در وسط دو گلدسته رفيع با كاشي هايي به رنگ لاجوردي ديده مي شود.
فضاي تحت قبه از ازاره تا زير تاج گنبد ، سراسر آيينه كاري است و كف حرم و ازاره ها تا ارتفاع شانه ي آدمي با سنگ مرمر ليمويي زينت يافته اند. ديواره هاي اين مجموعه نيز به گونه اي زيبا با كاشي هاي معرق ، مزين به گل و بوته و آيات قرآني و نيز اشعاري از حضرت امام خميني (ره) آراسته شده است.
ضريح مطهر كاري است از هنرمندان اصفهاني كه با خط و با نور به زيبايي آراسته شده و كتيبه ي دور ضريح ده بيت را با خط فضايلي نشان مي دهد و اين گونه شروع مي شود : آستان سبط خيرالمرسلين / برده گوي سبقت از عرش برين / حمزة بن موسي جعفر كه هست / بارگاهش بقعه ي اهل يقين.
باغمزار كاشمر ، در كنار تمام زيبايي ها و جذابيت هاي خود ، از زيبايي چشمگير سروهاي باستاني نيز برخوردار است و گفته مي شود كه اين سروها كمتر از هشتصد سال عمر ندارند كه اگر اين گونه باشد مي توان گفت كه ما هم اكنون شاهدان عيني بسياري از وقايع تاريخي خراسان را در كنار خود داريم.
در محوطه ي وسيع باغمزار سرو هاي بسياري وجود دارد كه البته فقط چند مورد آن رنگ باستاني بر خود دارند.
باغمزار كاشمر، اولين مجموعه زيارتي در بين امامزادگان استان از نظر ميزان موقوفات
يكي از نكات قابل توجه در مورد باغمزار و امامزاده سيد حمزه (ع) اين است كه موقوفات معتبر و پردرآمد اين امامزاده باعث شده است كه چراغ امامزاده پيوسته روشن باشد و از صحن و بارگاه مزار در نهايت احترام ، همواره مراقبت به عمل آيد و اسباب راحتي زوار مزار نيز آماده باشد كه اين خود يكي از جاذبه هاي زيارتي اين مزار شمرده مي شود.
اين بزرگترين موقوفه مي باشد كه واقف يعني ، سيف الدين مظفر سلطان پسر شمس الدين علي كاسفي ، در حدود سال 990 هجري قمري اين املاك را وقف امامزاده سيدحمزه (ع) كرده است كه در حال حاضر تقريباً دو سوم از اراضي سطح شهر كاشمر در پلاك سسفد متعلق به اين موقوفه مي باشد.
تأثيرات فرهنگي مجموعه باغمزار بر كاشمر
از آنجا كه تعدادي از شهداي دفاع مقدس و نيز تعداد زيادي از اموات در اين مجموعه به خاك سپرده شده اند ، مردم كاشمر از قديم الأيام و به ويژه در شب هاي جمعه هم براي زيارت امامزاده و هم براي زيارت اهل قبور به اين مجموعه مشرف مي شوند و مي توان گفت با توجه به اين موارد و نيز با توجه به اينكه اين مجموعه در مركز شهر كاشمر قرار گرفته است ، مردم اين شهر همواره با اين مجموعه ي زيارتي در ارتباط مي باشند كه اين خود تأثيرات عميق فرهنگي و مذهبي را درسطح شهر به دنبال دارد.
در جوار امامزاده سيد حمزه (ع) نماز جماعت هر سه وعده با حضور گسترده ي مردم برگزار مي شود و همچنين هر هفته دعاي كميل و ندبه برپا است./ب