16 امضا کننده پیمان آتلانتیک شمالی، مشتمل بر 12 شرکت کننده اولیه (بلژیک، بریتانیا، کانادا، دانمارک، فرانسه، ایسلند، ایتالیا، لوکزامبرگ، هلند، نروژ، پرتغال و ایالات متحده آمریکا بود که پس از مدتی یونان و ترکیه در 1952، آلمان در 1955 و اسپانیا در 1982 در این پیمان پذیرفته شدند لذا برای اجرایی کردن مقررات پیمان ناتو تشکیلات گسترده نظامی، سیاسی و اداری سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بهوجود آمد.
باید به این نکته اشاره کرد که پیمان آتلانتیک شمالی، در ابتدا بهعنوان ائتلاف بنیادین نظامی غرب برای مواجهه با خطر تجاوز نظامی شوروی به اروپای غربی و آمریکای شمالی، ایفای نقش میکرد.
اگر چه هیچ مدرکی دال بر اینکه شوروی تهاجمی را به حوزه آتلانتیک شمالی طراحی کرده باشد، موجود نیست اما این پیمان محصول بیم و هراس رایج در میان کشورهای امضا کننده بود چرا که معتقد بودند چنین تهاجمی ممکنالوقوع است.
اگر چه شرکتکنندگان در این پیمان آن را اتحادی دفاعی تلقی میکردند، اما کشورهای بلوک شرق بهویژه در پی الحاق آلمان غربی به ناتو، به دیده دشمن تجاوزکار بدان مينگریستند.
کشورهای کمونیست، در عکسالعمل به پیمان ناتو در سال 1955 به امضا پیمان ورشو و تاسیس سازمان پیمان ورشو WTO مبادرت نمودند.
پس از فروپاشي شوروي و از بين رفتن پيمان ورشو طي سالهاي 1999تا2004 ميلادي، 10كشور عضو بلوك شرق سابق به عضويت اين پيمان درآمدند.
اين پيمان كه از ابتداي تاسيس تا به امروز تعداد اعضايش افزايش يافته در حال حاضر28عضو دارد كه گسترش آن به سمت مرزهاي روسيه باعث نگراني اين كشور شده و موجب تيرگي روابط روسيه با آمريكا شده است.