احمد قلعه باني در گفتگو با
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران با بيان اين مطلب گفت: بورس انرژي بک نقطه شروع براي بخش انرژي کشور است و اين موضوع جايگاه ويژه اي در توسعه اقتصادي دارد .
وي تصريح کرد: اوراق سلف نفتی با همکاری بورس و با اخذ مجوز از بورس و مجمع شرکت ملی نفت در مراحل نهایی انتشار قرار دارد و در حال برگزاری جلساتی با بانک مرکزی برای گرفتن آخرین نقطه نظرات آنها در این باره هستیم که در صورت ارائه مجوزهای بانک مرکزی اولین عرضه اوراق سلف اوایل سال 92 برای بخش نفت و گاز محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه اوراق در دو بخش ارزی و ریالی تعریف شده است، گفت: در بخش ارزی در صورتی که قیمت نفت با قیمت روز محاسبه شود، 10 درصد سود به همراه خواهد داشت، در بخش ریالی فروش با نرخ مبادلاتی محاسبه میشود و بعد از 3 سال نرخ سود آن 87 درصد خواهد بود و اگر نفت بیش از آن فروش رفت، سرمایهگذار میتواند از مزایای آن و سود حاصله بهرهمند شود.
مدیر عامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه برای توسعه سرمایه گذاری در نفت و گاز بخش نقاط حاکمیتی قرار ندارد، اما نقش ابزار بخش حاکمیت را بر عهده دارند، گفت: در بخش پالایشگاهها و پتروشیمیها اتفاقات خوبی افتاده و عرضهها در چند سال آینده به پایان خواهد رسید، اما در شرکت ملی نفت در حال مطالعه واگذاری بخشی هستیم که آن را بخش خاکستری مینامیم.
وی اضافه کرد: بخشهای خاکستری ابزاری در بخش بالا دست هستند که از جمله آنها میتوان به پالایشگاههای گازی اشاره کرد که برای تولید گاز ضروری هستند.
قلعهبانی افزود: از جهتی میتوان گفت این پالایشگاهها هم قابل واگذاری هستند، اما باید مکانیزمی تعریف کنیم که از محل درآمد بعضی پالایشگاهها با سود مطمئن به مردم واگذار شود، تا بخشی از منابع مورد نیاز توسعه نفت از این طریق تامین شود.
وی اظهارداشت: تلاش میکنیم مانند سال گذشته که فرآوردههایی مانند نفت کوره و الپیجی و یک محموله نفت خام در بورس کالا عرضه کردیم بتوانیم با کمک بورس انرژی ، نفت کوره، نفت خام، میعانات گازی، الپیجی و امثال آن را به بخش خصوصی عرضه کنیم.
قلعهبانی تصریح کرد: امروز میتواند روز بزرگی برای ایجاد شفافیت در بخش انرژی و همچنین آغاز ایجاد پایگاه قیمتگذاری انرژی در منطقه باشد.
معاون وزير نفت با اشاره به اينکه هنوز هيچ شرکتي خارجي در خواست کتبي در خصوص فعاليت همکاري در توسعه ميادين نفتي به ايران نداده است افزود: خيلي از کشورهاي غربي به علت اينکه آزادي در آنها وجود ندارد تمايل دارند با ايران همکاري کنند.
قلعه بانی در خصوص سرمایه گذاری شرکت های توتال فرانسه و انی ایتالیا گفت: تنها در صورت سرمایه گذاری شرکت های توتال فرانسه و انی ایتالیا حاضر به همکاری با آنها هستیم و این جوابی است به تحریم های چندین ساله غرب.
وي تاکيد کرد: در سال گذشته پيمانکارن و مهندسان متخصصي در کشور پرورش يافتند برخي از شرکت ها توانايي قرارداد سرمايه گذاري از نظر اجرا و عملکرد را دارند در صورتي که سرمايه گذاري بيع متقابل باشد از شرکت خارجي سرمايه گذار حمايت مي کنيم.