به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگارانِ کرمان ، در این ایام انواع شیرینی، زینت بخش میز پذیرایی است. علاوه بر آن همراه چای نیز معمولا یک ماده شیرین مانند باقلوا، سوهان، گز و شکلات سرو می شود.
آجیل و میوه از موادی هستندکه در میهمانی ها همراه شیرینی بر سر میز پذیرایی خود نمایی می کنند.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان درباره بایدها و نبایدهای تغذیه در نوروز گفت : مواد اصلی شیرینی آرد، شکر و روغن است البته در تهیه برخی از آنها از تخم مرغ، خامه، مغزها و ... نیز استفاده می شود که ترکیبات اصلی شیرینی همگی جزء مواد پرکالری محسوب می شوند.
صغری فاتحی افزود : در صورت مصرف انواع شیرینی و آجیل در ایام نوروز طبیعی است که افراد بعد از این ایام افزایش وزن پیداکنند و اغلب این اضافه وزن بعد از پایان تعطیلات قابل جبران نیست، لذا هر ساله چند کیلوگرم وزن اضافی، ارمغان تعطیلات نوروز برای افرادی است که آنها را بعد از چند سال به شخصی سنگین وزن و چاق تبدیل خواهد کرد.
به گفته این کارشناس تغذیه، گاهی مشاهده می شود که افراد میانسال یا سالمند پس از تعطیلات سال نو ، به علت استفاده از نمک زیاد در غذا، مصرف آجیل شور و زیاده روی در خوردن گوشت قرمز دچار افزایش فشارخون شده اند.
در مواردی نیز در افراد سالمند و میانسال چربی های نامطلوب خونشان افزایش می یابد که یکی از دلایل مهم آن، مصرف غذاهای سرخ کرده و چرب و افراط در مصرف شیرینی جات و مواد شیرین است.
وی تصریح کرد : در ایام نوروز بدلیل نبود اطمینان از شستشو و ضد عفونی کردن سبزی یا مواد سالاد ،تا جایی که ممکن است از مصرف این دسته از مواد خوراکی در مسافرت ها خودداری شود ، استفاده نکردن از سالاد و سبزیجات هنگامی که با کمبود تحرک و مصرف کم آب نیز همراه باشد منجر به بروز یبوست شدید می شود .
توصیه های تغذیه ای در عید باستانی
صغری فاتحی در ادامه توصیه های تغذیه ای خود در ایام نوروزگفت : تا حد امکان در مهمانی ها، مصرف شیرینی و مواد شیرین را به حداقل برسانید و همراه با چای از میوه های خشک مانند کشمش، خرما و انجیر استفاده کنید .
مصرف میوه های تازه به جای شیرینی در میهمانی ها توصیه می شود.
فاتحی افزود : انواع آجیل از ارزش تغذیه ای بالایی برخورداند اما مصرف آجیل شور و پرنمک نه تنها مفید نیست بلکه به سلامت قلب و عروق نیز لطمه می زند. همچنین آجیل به علت داشتن چربی زیاد موجب افزایش وزن می شود پس باید آجیل بدون نمک استفاده شود و در مصرف آن نیز زیاده روی نشود.
بنا به گفته این کارشناس تغذیه از افزودن نمک به غذا یا میوه ها باید خودداری کرد، از مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده نیز باید اجتناب شود .
فاتحی با بیان این نکته که چنانچه عادت به خوردن حجم زیادی از غذا دارید بجای قاشق از چنگال استفاده کنید، غذا را با حوصله و آرامی میل کنید ، این کار باعث می شود غذا با آنزیم های بزاق مخلوط شده و عمل هضم غذا بهتر انجام شود ضمنا از پرخوری نیز جلوگیری می کند.
وی با توصیه به مصرف آب کافی در ایام نوروز، گفت : حتما در طول روز تحرک جسمی کافی
داشته باشید ، ورزش و تحرک کافی علاوه بر اینکه به سوخت بیشتر مواد انرژی زا در بدن کمک می کند، موجب حفظ سلامت انسان می شود.
فاتحی در پایان خاطر نشان کرد : توجه به حفظ سلامتی تن و جان، همواره آسانتر و کم هزینه تر از قبول درمان های پرهزینه و تحمل دردهای جانکاه و طاقت فرسا است ./س
گزارش از : مریم رضایی