به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، گوگل طراحی زیرساختهای مراکز داده را، به خصوص هنگامی که صحبت از انرژیهای تجدیدپذیر، سیستم خنککننده با کارایی بالا، مدارهای جدید تامین نیرو و چیدمانهای خلاقانه بناها به میان میآید، یه شدت تحت تاثیر قرار داده است. به گفته جو کاوا (Joe Kava) مدیر مراکز داده گوگل استراتژی گوگل در این زمینه هنوز به شدت از اصول دهگانه پایهای که بنیانگذاران آن در ابتدای فعالیت شرکت نوشتهاند پیروی میکند.
کاوا در نشست Green Grid Forum در سانتاکلارای کالیفرنیا، ارتباط این اصول دهگانه با طراحی مراکز داده گوگل را اینگونه تشریح میکند:
روی کاربران تمرکز کنید و سایر چیزها خود به خود درست خواهند شد
مخاطبین گوگل در تمام دنیا پراکندهاند. به همین دلیل اصلا عجیب نیست که گوگل دست به ساخت مراکز دادهای در گوشه و کنار دنیا بزند تا بتواند نواحی مختلف کره زمین را پوشش دهد. با نزدیک کردن هرچه بیشتر مراکز داده به کاربران، گوگل زمان لازم برایی دستیابی به اطلاعات و گرفتن نتایج جستوجو را به شدت کاهش میدهد.
به گفته کاوا گوگل ماهانه یک میلیارد جستوجو را برای کاربران بینالمللیاش به انجام میرساند. انتخاب محل و ساخت مراکز داده در نقاط صحیح یکی از مسایل اصلی فراهم آوردن تجربه کاربری (UX) مناسب به حساب میآید.
بهتر است تنها یک کار را انجام داد، اما آن را عالی انجام داد
بنا بر برخی حدس و گمانها گوگل تاکنون بیش از ۴۰ مرکز داده ساخته است و بنابراین در این زمینه تجربه خوبی اندوخته است. در طول این سالها گوگل یافتن نیروی کار محلی مناسب، دسترسی به شبکه تامین نیروی پایدار و قابل اطمینان را به عنوان فاکتورهای کلیدی مدنظر قرار داده است. در سالهای اخیر گوگل توجه به فناوریهای سبز را در دستور کار خود قرار داده است. مثلا به دنبال مکانهایی میگردد که در آن دسترسی به حجم عظیمی از انرژیهای تجدیدپذیر سادهتر باشد.
بدون لباس رسمی هم میتوان جدی بود
اگرچه گوگل به ظاهر بیرونی مراکز داده اهمیت چندانی نمیدهد، اما سعی میکند شاخصهای فرهنگ گوگل را از ساختمانهای اداری به سرور فارمها هم بکشاند.
کاوا حتی عکسهایی از اتاقهای استراحت زیبا و مجهز مختص کارکنان این مراکز داده را به نمایش میگذارد تا تاکید شرکت بر فلسفه «به شدت کار کنید، به شدت تفریح کنید» را بیش از پیش آشکار کند.
نیاز به اطلاعات تمام مرزها را در مینوردد
این فلسفه حداقل به دو جنبه از کارکردهای مراکز داده گوگل مرتبط میشود. نخست اینکه انتقال اطلاعات به ابرها دسترسی کاربران به دادهها را در هر نقطه از جهان ساده میکند. دوم اینکه گوگل درباره اطلاعات و آمار مربوط به مراکز دادهاش شفاف عمل میکند. با توجه به اهمیت موضوع انرژی در طراحی و راهاندازی مراکز داده، گوگل تلاش کرده است که برخی از دادههای داخلی مربوط به میزان مصرف انرژی در مراکز دادهاش را در دسترس عموم قرار دهد.
برای رسیدن به جواب لازم نیست حتما پشت میزتان باشید
گوگل همواره به دنبال راهحلهای جالب و غیرمعمول برای حل مشکلات مربوط به مراکز دادهاش در تمام دنیا (و نه فقط دره سیلیکون) میگردد. به عنوان مثال در فنلاند از سرمای موجود در هوا و آب دریا برای خنک کردن سرورهایش استفاده میکند.
این مرکز داده در ساختمان قدیمی یک کارخانه تولید کاغذ قرار گرفته است و به گفته کاوا گوگل تلاش کرده است از همان پمپها و تجهیزات الکتریکی کارخانه برای راهانداختن سرورهایش استفاده کند. این یک طراحی منحصر بفرد در تمام دنیا است.
سریع بهتر از کند است
در فلسفه گوگل اصطلاح کارایی (Efficiency) تنها به موضوع استفاده از انرژی برق برای راهاندازی سرورها مربوط نمیشود. به گفته کاوا، این که گوگل مراکز داده را تا چه حد سریع طراحی و اجرا میکند نیز به همان اندازه مهم است. او به عنوان نمونه به دیتاسنتری واقع در جورجیا اشاره میکند که به جای دو یا سه سال تنها ظرف ۱۶ ماه ساخته شده است. او این امر را نتیجه وضع استانداردهای مشخص برای طراحی و ساخت مراکز داده میداند.
«عالی» به اندازه کافی خوبی نیست
این قانون به ایده در نظر گرفتن اهداف عالیتر و بزرگتر مربوط میشود. کاوا از این قانون استفاده کرده و توضیح میدهد که چگونه گوگل همواره امکان بهبود سیستم طراحی مراکز داده را درنظر میگیرد. به عنوان نمونه او به دیتاسنتر دوبلین در ایرلند اشاره میکنند که همانند نمونههای فنلاندی به جای چیلر با هوای سرد بیرون خنک میشود.
همیشه اطلاعات بیشتری هم وجود دارد
گوگل اکنون از نسل پنجم طراحی مراکز دادهاش استفاده میکند، اما همجنان از این فرآیند درس گرفته و طرحهایش را بهبود میبخشد. گاهی اوقات این موضوع به معنای یادگیری مهارت در عملیات و حرفههایی است که ربطی به موضوع اصلی فعالیت گوگل ندارد.
به عنوان مثال نیاز به خنکسازی سرورها و کاهش تلفات انرژی، این شرکت را مجبور کرده است که به کسب مهارت در زمینه طراحی سیستمهای انتقال نیرو و استفاده بهینهتر از انرژی بپردازد. علاوه بر این برای استفاده حداکثری از فضاهای داخلی مراکز دادهاش، گوگل چیدمان سرورهایش را به گونهای طراحی کرده است که کارایی سیستم خنکسازی را به بیشترین حد خود میرساند.
بدون شیطنت هم میتوان پول درآورد
بازیافت و تصفیه فاضلاب نمونهای از کارهایی است که گوگل میتواند براساس ملاحظات اقتصادی و زیستمحیطی به انجام برساند. در بلژیک گوگل مرکز تصفیه آب خود را در کنار کانالی به راه انداخته است تا آب تصفیه شده مورد نیازش (قابل استفاده برای مصارف صنعتی) را از این کانال تامین کند. این شرکت در دیتاسنتر جورجیا هم از آب تصفیه شده استفاده میکند.
دموکراسی روی وب کار میکند
خب، این مورد کمی مشکلدار است. مطمئنا دموکراسی کار میکند، اما به عقیده کاوا این یکی هیچ ربطی به دیتاسنرهای گوگل ندارد!