به گزارش
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، در نحو انجام معاملات بورس کالاي ايران، کالاها به صورت حراج تک نرخي در چهار دوره زماني با ابراز الکترونيکي، معامله و کشف نرخ ميشوند.
1-دوره زماني سبز پيش گشايش بازار
2-دوره زماني زرد حراج
3- دوره زماني زرد حراج
4- دوره زماني آبي اعلام نتيجه نهايي معامله
دوره زماني سبز، مدت اين دوره 60ثانيه است و کارگزار فرشنده، حجم و نرخ عرضه کالاي مورد معامله را در سيستم اعلام مينمايد و کارگزاران خريدار نيز حجم و نرخ تقاضاي خود را ثبت ميکنند در اين زمان کسي نميتواند قيمتي بيش از قيمت پيشنهادي فروشنده را وارد سامانه نمايد.
دوره زماني زرد نيز به مدت 60 ثانيه است و در اين مدت عدم امکان ورود يا حذف سفارش وجود دارد و فقط کارگزاني که در زمان سبز سفارش خود را در سيستم وارد کردهاند حق چانهزني را دارند.
در اين زمان فروشنده ميتواند در 20 ثانيه اول زمان زرد اقدام به افزايش عرضه نمايد و خريداران در صورتي که قيمت فروشنده را نپذيرفته باشند ميتوانند حجم تقاضاي خود را کاهش دهند.
در اين زمان امکان افزايش نرخ از سوي خريدار، امکان کاهش نرخ از سوي فروشنده وجود دارد.
شايان ذکر است زمان زرد توقف ندارد.
دوره زماني قرمز، نيز به مدت 60 ثانيه است و تنها کارگزاراني ميتوانند وارد سيستم حراج شوند که نرخ فروشنده را در زمان زرد رنگ پذييرفته باشند، دوره زماني قرمز قابل توقف و يا تکرار نخواهد بود.
زمان آبي، پس از مقام دوره قرمز رنگ، سامانه وارد دوره آبي رنگ ميشود. در اين زمان هيچ کدام از طرفين معامله اجازه هيچگونه تغييري را ندارد و تنها ناظر تالار، صحت و سقم معامله را تاييد و دستور قطعي شدن معامله را صادر ميکند و در صورت بروز مشکل، معامله را در حالت تصميمگيري قرار ميدهد./عب