به گزارش
حوزه سياستخارجي باشگاه خبرنگاران به نقل از ايران هستهاي؛ برخی منابع دیپلماتیک میگویند سفر باراک اوباما به سرزمینهای اشغالی فلسطین علاوه بر همه آنچه به طور آشکار گفته شده دارای 3 دستور کار پنهانی بوده است که دقیقا روشن نیست دو طرف قادر به تفاهم درباره آن بودهاند یا نه.
اوباما روز سهشنبه 29 اسفند وارد قدس اشغالی شد و روز پنجشنبه اول فروردین این شهر را ترک کرد.
آنگونه که منابع غربی گزارش کردهاند اوباما و نتانیاهو در این سفر درباره 3 موضوع برنامه هستهای ایران، مسئله سوریه و همچنین موضوع صلح خاورمیانه مذاکره کردهاند.
این گزارش به این مسئله نمیپردازد که درباره این 3 موضوع چه توافقاتی حاصل شده و مباحثات دو طرف اکنون در کدام نقطه قرار دارد، بلکه آنچه در اینجا مهم است، اطلاعاتی است که «ایران هستهای» اخیرا دریافت کرده و نشاندهنده آن است که اسراییل و امریکا در این سفر 4 دستور کار محرمانه هم داشتهاند که درباره آنها مذاکرات و رایزنیهای مفصلی انجام شده اما دو طرف توافق کردهاند علنا درباره هیچ یک سخنی نگویند.
دستور کار اول مسئله انتخابات ریاست جمهوری در ایران و مرور تقسیم کاری است که میان اسراییل و امریکا در زمینه ارتباط گیری با اپوزیسیون ایران داخل و خارج از کشور وجود دارد.
یک منبع اطلاعاتی آشنا با موضوع به «ایران هسته ای» گفت: «مذاکرات در این باره میان تامیر پاردو رییس موساد و جان برنن رییس سیا انجام شده است».
وی اضافه کرد: «این دو روابط خوبی با یکدیگر دارند. تقسیم کار فعلا به این شکل است که اسراییل عهده دار تجهیز بخش های مسلح ضد انقلاب و انجام عملیات های خرابکارانه مانند ترور است. همچنین ارتباط با منافقین و تغذیه مالی آن هم همچنان از سوی اسراییل انجام خواهد شد. در مقابل امریکا برقراری پیوند میان اپوزیسیون خارج و جریان فتنه در داخل را بر عهده دارد. علاوه بر آن امریکا مسئول پیش برد پروژه های حقوق بشری علیه ایران است. حملات سایبری هم به عهده امریکاست».
کارشناسان در تهران می گویند اینکه باراک اوباما تقریبا در تمام سخنرانی ها و اظهارنظرهای آشکار خود بر این مسئله تاکید کرده است که ارتباط اطلاعاتی بسیار قدرتمندی میان امریکا و اسراییل وجود دارد ناظر به همین موارد بوده است.
علاوه بر این، برخی ناظران عقیده دارند دو طرف درباره مسئله انتخابات ریاست جمهوری در ایران هم به بحث پرداخته اند.
یک کارشناس ارشد در تهران در این باره به «ایران هسته ای» گفت: «آنگونه که دور می توان فهمید ظاهرا اختلافی میان دو طرف وجود دارد. اسراییلی ها بسیار امیدوارند که ناآرامی های خیابانی در ایران اندکی قبل از انتخابات یا دقیقا از فردای انتخابات آغاز شود، ولی امریکا باور ندارد که نیرویی در داخل ایران وجود داشته باشد که قادر به محقق کردن چنین آرزویی باشد. بنابراین امریکا عقیده دارد منتظر انتخابات ریاست جمهوری در ایران ماندن وقت تلف کردن است».
دستور کار محرمانه سوم میان دو طرف مسئله قدرتمند شدن گروه های سلفی و سنی تندرو در منطقه و نزدیک تر شدن هر چه بیشتر تهدیدها به مرزهای سرزمین های اشغالی بوده است.
کارشناسان می گویند نه امریکا و نه اسراییل آشکارا در این باره حرف نمی زنند ولی هر دو طرف عقیده دارند که باید مرکزیتی برای جریان تندرو سلفی- وهابی ایجاد کرد تا هم بتوان با آن وارد معامله شد و هم امکان همگرا کردن نیروهای آن علیه شیعیان در منطقه را ایجاد کرد.
یک دیپلمات مطلع در این باره به «ایران هسته ای» گفت: «اکنون مهمترین بحث میان امریکا و اسراییل این است که منازعه فرقه ای در منطقه را چگونه باید پیش ببرند که کار از دستشان خارج نشده و حوادثی مانند حمله به سفارت امریکا در بن غازی مجددا تکرار نشود».
وی ادامه داد: «امریکاییها معتقد به معامله هستند. آنها می گویند تجربه معامله با طالبان در افغانستان مفید بوده و قابل تکرار است ولی اسراییلی ها عقیده دارند این ایده ساده لوحانه است چرا که طالبان رد افغانستان رهبری مشخصی داشت ولی سلفی های سوریه، سینا و لیبی هیچ سازماندهی مشخصی ندارند».
همچنین گزارش های موجود نشان می دهد شکل دهی به ائتلاف های جدید در منطقه و بازسازی ائتلاف های پیشین دستور کار دیگر مذاکرات اوباما و نتانیاهو بوده است. در همین چارچوب اوباما از نتانیاهو خواسته است شروط رجب طیب اردوغان را درباره عذرخواهی از ترکیه بر سر ماجرای کشتی مرمره اجابت کند تا روابط میان دو طرف از سر گرفته شود چرا که به گفته یک کارشاس در تهران «امریکا عقیده دارد جبران ضعف اطلاعاتی جبهه غربی در سوریه جز با ائتلاف اطلاعاتی اسراییل و ترکیه ممکن نیست».
برخی منابع می گویند بنابراین توافق استانبول مجددا به عنوان بارانداز اطلاعاتی اسراییل علیه ایران فعال خواهد شد؛ جایی که صهیونیست ها عملیات جذب، آموزش و هدایت عوال ضد ایرانی خود را مدت های طولانی از آنجا انجام می دادند.
علاوه براین، کارشناسان عقیده دارند اوباما در این سفر تلاش کرده اردن را به جبهه حامیان معارضه سوری بازگردادند. اردن اخیرا به این جمع بندی رسیده بود که پروزی اخوان و تندروهای سلفی در سوریه منجر به سرایت ناآرامی ها به خاک آن خواهد شد و بنابراین در حال کنار کشیدن خود از جبهه حامیان معارضه سوری بود.
منابع مطلع به «ایران هسته ای» گفتند مذاکرات درباره دستور کار سوم و چهارم میان تام دانیلون مشاور امنیت ملی امریکا و یاکوف آمیدرو همتای اسراییلی اش انجام شده است.
انتهاي پيام/