به گزارش خبرنگار ورزشي باشگاه خبرنگاران؛ آنچه از ورزش يوگا در تاريخ به جا مانده قدمتي حداقل سه هزار ساله دارد .
اولين اثر مكتوب و جمع آوري شده يوگا كتابي است به نام "يوگا سوترا" كه توسط فرزانه و حكيم بزرگ "پتنجلی" در سرزمين هند نگاشته شده است . اين اثر خوشبختانه در ايران به نام "هستي بي كوشش" ترجمه شده است . اين اثر آنچه را عرفا و فرزانگان گذشته براي كمال معنوی و نیروهای درون سینه به سینه منتقل كردند، در چهار فصل و 186 سوتره يا عبارت كوتاه به زيبايي تمام گرد آورده است
يوگا چيست؟
يوگا . از واژه يوگ يا يوج yoj (وسيله ايكه به گردن گاو مي بستند تا او را كنترل نمايند و زمين را شخم بزند) گرفته شده است . و در مفهوم به معناي روش كنترل نفس مي باشد.
در معنائي ديگر يوگا معناي رهائي و رسيدن به وحدت و يگانگي است. حكيم پتانجلي در يوگا سوترا اينچنين تعريف ميكند: ((يوگا چيته نيرو و ده وريتي)) ،يعني يوگا عبارت است از باز داشتن از تموجات ذهني و نفس.
مراحل يوگا
براي تكامل معنوي ، كمال انساني و خود شناسي عميق ، يوگا 8 مرحله يا بعبارتي 8 بخش وجود انساني را بر مي شمرد . همانطور كه يك درخت بطور عمده داراي 8 بخش است تا به ثمر برسد، انسان نيز براي رشد بايد به اين ابعاد هشتگانه درون خود كار کند.
مرحله اول: ياما yama. ريشه درخت معنوي :آموزه هاي اخلاقي اجتماعي (پرهيزات)
مرحله دوم: نياما niyama تنه درخت معنوي : آموزه هاي اخلاقي اجتماعي (واجبات )
مرحله سوم: آسانا asana شاخه : حركات يوگا
مرحله چهارم: پراناياما pranayama برگ: روش هاي تنفسي و كنترل انرژي
مرحله پنجم: پراتي هارا pratyhara پولت: روش هاي كنترل ؟ ، هيجانات و احساسات
مرحله ششم : دهارانا dharana شيره : روش هاي كنترل و تمركز فكر
مرحله هفتم : دهيان dhyana گل: رسيدن به تعمق و خاموشي ذهني
مرحله هشتم : صمدي samadhi ميوه : رسيدن به وحدت ، خلوص ، يگانگي و روشن بيني
تاریخچه یوگا در ایران
تمدن کهن ایران زمین یکی از تمدن های بزرگ و جهانی است و دانش بشری در این تمدن قدمت دیرینه دارد . از جمله دانش یوگا از دیرباز در فرهنگ، ادبیات و خصوصا عرفان کهن دیده می شود. بسیاری از اندیشمندان و عارفان ایران زمین با یوگا و مدتیشن آشنا بوده و از آن بهره جسته اند .
در دوره جدید فعالیت های یوگا ، می توان از مجید موقر در سال های 1343 یاد کرد.
همچنین در سال 1355 دکتر بهلول پزشک بیماری های قلب و رئیس بیمارستان یوگا در هندوستان به ایران دعوت می شود و در دانشگاه اصفهان با موضوع رابطه "یوگا با علم" سخنرانی می کند . در آن زمان دکتر بهلول در گوشه ای از سخنرانی اش می گوید :«این اهانتی است به یوگا که این رشته را ورزش بدانیم زیرا هدف یوگا تنها به حرکت در آوردن دست ، پا و گردن نیست ، بلکه نیت آسایش و آرامش روح است.»
در سال 1346 توسط مجید موقر آموزشگاه یوگا در تهران گشایش یافت. همچنین در سال های قبل از انقلاب اسلامی شاهد پخش حرکات یوگا در تلویزیون بودیم ، تا پس از انقلاب اسلامی در سال 75-1374 یوگا بطور رسمی تحت نظر تربیت بدنی و جزو زیر مجموعه فدراسیون ورزشهای همگانی آغاز بکار کرد.
در همان آغاز رئیس انجمن یوگای ایران مهرداد گردان ، رئیس کمیته آموزش دکتر ساعد احمدی ، رئیس کمیته پژوهش دکتر عیسی جلالی ، رئیس کمیته امور استان ها سید عباس علویون ، رئیس کمیته مربیان مسعود مهدوی پور بوده است .
هم اکنون در بیش از پانزده استان کشور کمیته های یوگا تشکیل شده است و بیش از 200 مربی یوگا که غالب آن ها زن هستند در دوره های متعدد مربیگری آموزش دیده اند.