اولین روزهای رهبری پاپ فرانسیس با رفتارها و تصمیمات بی سابقه وی همراه شد. اقدامات او بویژه در روز عید پاک به صف آرایی موافقان و مخالفان اصلاحات کلیسایی منجر شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، پاپ فرانسیس عرض کمتر از 10 روز به چند اقدام سنت شکنانه دست زد که به گفته بزرگان مسیحیت در چند قرن گذشته بی سابقه بوده است. او در اولین حرکت نمادین خویش با پاپ سابق- بندیکت شانزدهم -جلسه مشترک برای حل بحران کلیسا تشکیل داد و در مقابل خبرنگاران مراسم نیایش مشترک برگزار کرد

پاپ فرانسیس برای اولین بار با حضور در راس هرم رهبری واتیکان توانسته است به 600 سال حاکمیت اروپایی تبارها بر این نهاد پرنفوذ پایان دهد. اما مهمترین حرکت پاپ آرژانتینی تبار این هفته رقم خورد زمانی که او در صدد بر آمد تا همه تشریفات و ملاحظات کشیشان محافظه کار را در برخورد با جوانان بزهکار کنار بگذارد.

در این حرکت رهبر جدید کاتولیک‌های جهان در این مراسم پای 12 جوان بزهکار، از جمله دو زن را شست. یکی از این زن‌ها مسلمان بود و با این اقدام خود موجب اعتراض شماری از سنت گرایان و کشیشان متعصب گردید. این اعتراض به تابو شکنی پاپ فرانسیس که به رسانه ها درز کرده است به عنوان اولین چالش در برابر اصلاحات نماینده آمریکای لاتینیها در واتیکان محسوب می شود. کشیشان امریکای لاتین قبل از عزیمت پاپ فرانسیس به رم گفته بودند که او حامی طبقات فقیر بوده و در کشور خود - آرژانتین - نیز بارها در حمایت از طبقه فرودست و علیه سیاستهای اقتصادی موضع گرفته بود.

جنجالها زمانی اوج گرفت که او در روز مذهبی پاشویی طی مراسم آئینی که یادآور شام آخر عیسی مسیح، پیامبر مسیحیان است، در زندانی کوچک در ایتالیا پای 12 جوان بزهکار، از جمله دو زن را شست.این کار در تاریخ کلیسای مسیحیت بی‌سابقه بوده و بر اساس مقررات مذهبی عید پاک، شستن پای زنان مجاز نیست. یکی از این دو زن، مسلمانی از صربستان و دیگری کاتولیکی از ایتالیا بوده است. او پای این دو زن را شست و بوسید.

در توضیح این حرکت پاپ فرانسیس،سخنگویان واتیکان گفته اند که در روایات مسیحیان آمده، عیسی مسیح پیش از این‌که به صلیب کشیده شود، به نشانه عشق و خدمت پای حواریون خود که 12 تن بودند را شست و بوسید. پاپ شستن پا را "یک نشانه" خواند و گفت: «کسی که بالاتر از بقیه قرار گرفته باید خادم آنها باشد.» و به رغم مخالفت سنت گرایان و کشیشان متعصب ،اقدامات پاپ جدید حامیان جدی هم دارد. بسیاری از لیبرال‌ها از اقدام پاپ فرانسیس استقبال کرده و آن را به معنای همت پاپ برای باز کردن فضای حاکم بر کلیسای کاتولیک خواندند.

اما در صف مخالفان ادوارد پترز، مشاور واتیکان در امور مربوط به حقوق کلیساها، در وبلاگ شخصی خود اقدام پاپ را "سزاوار پرسش" خوانده است. طبق گزارش دویچه وله پترز هشدار داده است: «این پرسشی است که دامنه آن بسیار فراتر از (مراسم) پاشویی است.»

پترز گفت، پاپ با این کار پیامی فرستاده است. او به کنایه پرسید: «چرا باید برای اصلاحات ضروری اما دشوار قوانین کوشید، وقتی می‌شود به راحتی آن را نادیده گرفت.»

ناظران می‌گویند، پاپ در نطق خود با صراحت وضعیت کلیسای کاتولیک را تجزیه و تحلیل کرده است. یکی از ناظران نطق پاپ جدید را "تسویه‌حساب با پاپ بندیکت شانزدهم" ارزیابی می‌کند. اما به گزارش روزنامه بریتانیایی "تایمز"، کریس جیلی‌براند (Chris Gillibrand)، تحلیل‌گر محافظه‌کار بریتانیا نوشته است: «این موضوع انسان را نگران می‌کند که شاید او آماده پذیرش زنان در مقام کشیشی است.» با این حال پاپ فرانسیس تا کنون چنین موضوعی را رد کرده است. کلیسای کاتولیک با ورود زنان به عرصه روحانیت به‌شدت مخالف است.

وبلاگ "روراته سلی" یا Rorate Caeli که یکی از پرمخاطب‌ترین وبلاگ‌های کاتولیک‌های سنتی است نیز به شستن پای زنان توسط پاپ واکنش نشان داده است. این وبلاگ اقدام پاپ را "پایانی بر پروژه هشت ساله پاپ بندیکت شانزدهم" خوانده است. وبلاگ یادشده نوشته است: «پاپ بندیک شانزدهم کوشید اصلاحات نافرجام پیشین برای مدرن کردن کلیسا را اصلاح کند.» "روراته سلی" در ادامه با لحنی خشم‌گینانه اقدام پاپ جدید را "پایانی بر اصلاح اصلاحات" خوانده است.

فردریکو لومباردی، سخنگوی واتیکان با لحنی ‌آرام‌تر به اقدام پاپ واکنش نشان داد. وی گفت، روشن است که پاپ به هیچ وجه سعی در نقض قوانین کلیسا نداشت. او تنها رفتاری استثنایی از خود نشان داد. لومباردی با ارسال ایمیلی به خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: «این موقعیتی ویژه بود که در آن جدا کردن دختران متناسب نبود.»لومباردی نوشت که هدف از این مراسم فرستادن پیام عشق به یک گروه بود، نه شکستن مقررات کلیسا.

آنچه از 10 روز حضور پاپ فرانسیس در جایگاه رهبر جهان مسیحیت پیداست او پیش از آنکه یک مانیفست یا نسخه ای برای اصلاح و تغییر در سازمان عریض و طویل کاتولیکها ارائه کند عمدتاً بدنبال ارائه«سیره و سلوکی» و در واقع نوعی الگوی رفتاری است. در این الگوی رفتاری او تمایل جدی خود را به همنشینی و نزدیکی به توده ها نشان می دهد.

به نظر می آید چنین راهبردی از سوی پاپ جدید با این برآورد انتخاب شده که به تضاد و اختلاف میان نظام رهبری کلیسا با توده مردم پایان دهد. درواقع پاپ فرانسیس با امید به جذب نیروهای جدید بویژه لایه های ناراضی و جوانان پرخاشگر جوامع مبادرت کند.

طبیعی است که برخی از رهبران کلیساها چنین حرکت ساختارشکنانه را برنتابند ،عده ای آن را عبث بشمارند و عده ای دیگر این گونه رفتارهای دلجویانه پاپ با طبقات هنجار شکن و بزهکار جامعه را امری مهمل بشمارند و فغان برآورند که چرا رهبریت کلیسای واتیکان به جای حل پرونده بحرانهای بزرگ اخلاقی درون کلیسا و یا گشودن گره تضاد تفکر کلیسا با دولتهای لیبرال در اموری مثل همجنس گرایی به امور فرعی می پردازد.


منبع: سیاست ما

برچسب ها: پاپ ، وبگردی ، مخالف ، موافق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.