به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، رستم قاسمی در سومين روز از هجدهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست خبری با بیان این مطلب گفت: دبیرکل اوپک طبق اساسنامه سازمان برای سه سال انتخاب می شود و برای یک دوره سه ساله دیگر نیز قابل تمدید است که در حال حاضر دبیرکل فعلی این زمان را طی کرده و طبق توافق اعضا، این سمت برای ایشان یکسال دیگر تمدید شده که این زمان نیز تا پایان سال جاری میلادی خواهد بود.
وزیر نفت با تایید این که کاندیدای عربستان برای دبیرکلی هم اکنون برای احراز سمت دیگری در دبیرخانه اوپک کاندیدا شده است، اظهار کرد: کاندیدای اکوادور برای احراز دبیرکلی نیز انصراف داده و در حال حاضر ایران و عراق همچنان برای کسب این سمت مصمم هستند.
وی خاطرنشان کرد: ایران نیز برای سمت پژوهشگاه اوپک قصد دارد کاندیدایی معرفی کند اما هنوز به جمعبندی برای این کاندیدا نرسیدهایم.
قاسمی خاطرنشان کرد: تصمیمگیری برای انتخاب دبیر کل اوپک باید توسط تمام اعضا صورت گیرد به طوری که حتی یک نفر از اعضا نیز میتواند تصمیمهای اتخاذ شده را وتو کند.
*** صادرات گاز به کشورهای خارجی
قاسمی در باره میزان صادرات نفت کشور گفت: صادرات نفت نسبت به سال گذشته کاهش یافته چون ما حدود ٦٠٠ تا ٧٠٠ هزار بشکه در روز صادرات به اروپا را متوقف کرده ایم و بر این اساس طبیعی است که کاهش تولید هم داشته ایم همچنین مذاکراتی را در خصوص خط انتقال گاز از عراق ، سوریه و لبنان انجام دادیم.
وی اظهار داشت:درست است که تحریم های فلج کننده علیه ایران اعمال شد و آنها با این تحریم ها اهدافی را دنبال می کردند که پیشرفت ایران در بازارهای جهانی را بگیرند خوشبختانه این تحریم ها سبب شد که کشور با برنامه ریزی برای توسعه به سمت سازندگان داخلی حرکت کند و امروز صنعتگران کشور در ساخت تجهیزات نفتی توانمند هستند.
قاسمی با اشاره به اینکه اکثر مشتریان ایران برای صادرات قدیمی هستند و مشکلی برای صادرات فراورده های نفتی وجود ندارد افزود: کشورما با مشتریان خود مشکلی ندارد بطوریکه با قرارداد چند ساله خود در بازارهای جهانی حضور فعال دارد.
وزیر نفت اظهار داشت: بعد از تحریم ها طرح تحول در صنعت نفت تهیه شد بطوریکه این طرح تمام بخش های مختلف این حوزه را در برگرفت از جمله آن بحث خام فروشی، توسعه صنعت پتروشیمی، نقش گاز در توسعه صادرات و تهیه سبد درآمد کشور بود.
قاسمی با تاکید بر اینکه امروز صنعت نفت کشور دارای نقشه راه و سند راهبردی در تولید و توسعه است، گفت: در حال حاضر 70 واحد پتروشیمی در ایران در حال ساخت است که با تکمیل این تعداد واحد ظرفیت نصبشده محصولات پتروشیمی به 130 میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت بهطوری که در حال حاضر 55 میلیون تن ظرفیت نصب شده داریم.
*** خام فروشی نفت
وزیر نفت در ادامه در خصوص بحث خام فروشی نفت اظهار داشت: از سال گذشته افزایش سطح فراورش یک میلیون و 900 هزار بشکه نفت خام را به فراوری تبدیل کردیم تا پایان برنامه پنجم به 2 میلیون و 500 هزار بشکه خواهد رسید همچنین در حال حاضر نفت گاز، نفت کوره و سخت هواپیما به خارج صادر می شود با برنامه ریزی صورت گرفته در توسعه پالایشگاهها جز صادرکننده بنزین نیز خواهیم بود.
*** پالایشگاه ستاره خلیج فارس
وی با تاکید براینکه در حال حاضر پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه 360 هزار بشکه معیانات گازی تولید می کند افزود: با راه اندازی کامل این پالایشگاه 35 میلیون لیتر بنزین به تولید کشور اضافه خواهد شد.
قاسمی تصریح کرد: کشور ما میادین مشترکی با کشورهای عربستان، کویت، قطر و عمان دارد و با برنامه ریزی انجام شده طرح تحول در بحث اکتشاف میداین نفتی صورت می گیرد بنابراین اکثر میادین نفتی مشترک در کشور تعیین تکلیف شده و مابقی در سالجاری وضعیتشان مشخص خواهد شد.
*** فازهای پارس جنوبی
وی با اشاره به اینکه در گذشته برای توسعهی فازهای میدان گازی پارس جنوبی 90 درصد وابستگی به خارج از کشور داشتیم، اظهار کرد: امروز این رقم به کمتر از 50 درصد رسیده و امیدواریم که در سالهای آینده طی یک حرکت انقلابی این رقم باز هم کاهش یابد.
وزیر نفت در ادامه درباره فازهای پارس جنوبی گفت: پارس جنوبی بزرگترین میدان مشترک ایران است فازهایی که در دست اقدام داریم اگر به نتیجه برسد معادل ارزش 6 میلیون بشکه نفت در پارس جنوبی برداشت خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: سه فاز 15، 16و 12 مراحل پیش راه اندازی را طی می کنند و فاز 17 و 18 در اواسط سال جاری به بهره برداری می رسند همچنین فازهای جدیدی نیز شروع شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: پیمانکار فاز 11 بزودی مشخص خواهد شد.
*** اوراق سلف نفتی
قاسمی در خصوص اوراق سلف نفتی اظهار داشت: انتشاراوراق سلف نفتی جز اهداف وزارت نفت در سال گذشته بود که به دلیل به اجماع نرسیدن بانک مرکزی اجرا نشد در بودجه امسال انتشار 10 میلیارد دلار اوراق سلف نفتی پیش بینی شده است. /ر