پس از مرگ تاچر، اسناد منتشر شده در مورد بانوی آهنین خبرساز شده و به برخی نقل قول‌های محرمانه تاچر در دوران نخست وزیری‌اش پرداخته شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران  بنا بر اسناد محرمانه دولت انگلیس، مارگارت تاچر نخست وزیر درگذشته انگلیس بر این باور بود که چنان چه اسرائیل احساس کند در معرض خطر نابودی است از سلاح‌های اتمی خود استفاده خواهد کرد.

مارگارت تاچر نخست وزیر پیشین بریتانیا در سال‌های 1979 تا 1990 که به سیاست‌های سرکوبگرانه و سخت اقتصادی بخصوص در برخورد با اتحادیه‌های کارگری مشهور و به نام بانوی آهنین شهرت یافته بود، درگذشت و موجی از شادی را در میان اقشار متوسط جامعه انگلستان که از سیاست‌های وی آسیب دیده‌ بودند برانگیخت.

پس از مرگ تاچر، اسناد منتشر شده در مورد بانوی آهنین خبرساز شده و به برخی نقل قول‌های محرمانه تاچر در دوران نخست وزیری‌اش پرداخته شده است.

 بنا بر قانون کشور انگلستان، اسناد رسمی پس از 30 سال منتشر می‌شوند. از این رو، چند سالی از آغاز انتشار اسناد دوران نخست وزیری مارگارت تاچر، که از سال 1979 آغاز شد، می‌گذرد. آخرین اسنادی که قرار است منتشر شود شامل پاسخ دولت تاچر به جنگ 1982 لبنان، و نیز اسناد متعدد دیگری در رابطه با تلاش وی برای کمک به صلح اعراب و اسرائیل می‌شود.

در یکی از این اسنادِ فاش‌شده ادعا شده است که اسرائیل دارای سلاح اتمی است، و شرایطی که ممکن است از این سلاح‌ها بهره ببرد بررسی شده است. این سند پیش‌نویسی است که سفارتخانه انگلیس در تل آویو پیش از جلسه‌ای در مه 1980 میان وزیر امور خارجه انگلیس، لرد کارینگتون، نخست وزیر مناخیم بگین و وزیر خارجه اسحاق شامیر تنظیم کرده است. سفارت انگلیس در پی آن بوده که به کارینگتون پیش‌زمینه‌ای از دکترین دفاعی اسرائیل ارائه دهد.

در ماه مه سال ۱۹۸۰ سفارت بریتانیا در تل آویو با ارسال پیامی صریح به لندن، به وزارت امور خارجه بریتانیا هشدار داد که اگر اسرائیل مورد حمله قرار بگیرد، وارد جنگ خواهد شد و احتمالا از سلاح هسته‌ای خود استفاده خواهد کرد.

تاچر: اسرائیل در صورت احساس خطر از سلاح اتمی استفاده خواهد کرد

بنا بر این سند، این دکترین بر اساس "سه رکن" شکل گرفته بود. رکن اول این دکترین برگرفته از این واقعیت بود که اسرائیل می‌داند هیچ کشوری در نهایت متعهدی قابل اطمینان برای آن‌ها نخواهد بود و "آن‌ها قادر به اعتماد به هیچ کسی نیستند و برای تأمین امنیت خود تنها باید بر خودشان متکی باشند. اما رکن سوم این دکترین که خطر اتمی این رژیم را گوشزد می‌کند این بود که اگر کشورشان با خطر نابودی روبه‌رو شود، "تا جان در بدن دارند برای نجات کشورشان مبارزه خواهند کرد." در این سند هشدار داده شده است که اسرائیلی‌ها "آماده استفاده از سلاح اتمی خود هستند. و از آنجا که قادر به ادامه جنگی طولانی نیستند، هر چه زودتر از سلاح اتمی خود بهره خواهند گرفت."

در این سند همچنین گفته شده که هر گونه تغییری در دولت اسرائیل، و نیز تغییرات احتمالی در دولت آمریکا، به تغییرات عمده در سیاست کلی اسرائیل منتهی نخواهد شد.

سفارت این انگلیس در این سند نوشته که اگر رونالد ریگان در همان سال جایگزین جیمی کارتر می‌شد، رهبری اسرائیل می‌توانست امید داشته باشد که وی "به تأمین سلاح و پول و استفاده از حق وتو ادامه خواهد داد" که به "اسرائیل اجازه می‌داد ... از حمله اعراب از خارج جلوگیری به عمل آورد و مقاومت فلسطینیان در مرزهای اشغالی را که سرخورده و ناامید شده بودند، پس از بروز و شعله‌ور شدن، به سرعت در هم بشکند. سپس اسرائیل قادر خواهد بود که به فلسطینیان اجازه خودمختاری ، که به آن به چشم خطری مرگبار برای امنیت خود نگاه می‌کند، ندهد.

در اسناد دیگر، گفتگوهای تاچر با رهبران اسرائیلی نیز به طور مفصل نقل شده است، از جمله تماس تلفنی او با ایگاییل یادین، معاون وقت نخست وزیر اسرائیل، در ماه مارس 1980. در آن زمان، بگین هنوز پیشنهاد استقلال را که بنا بر پیمان صلح 1979 با مصر الزامی بود به فلسطینیان ارائه نکرده بود.

این سند فاش می‌سازد که تاچر از یک سو نگران جواب رد ملک حسین پادشاه اردن برای آمدن به کمپ دیوید جهت گفتگو درباره مرزهای آینده رژیم صهیونیستی، و از سوی دیگر نگران تأثیر احتمالی سیاست شهرک‌سازی اسرائیل بود. او به یدین گفته بود که ساخت شهرک‌های جدید از هیچ پشتوانه منطقی برخوردار نیست.

یدین در واکنش به استفاده تاچر از واژه "جدید" گفت که نگرانی اسرائیل بابت خواسته سازمان ملل مبنی بر تخریب شهرک‌های فعلی است. اما تاچر صرفاً با گفتن این که بگین از دیدگاه‌های وی آگاه است، اعتنایی به اظهار نظر او نکرد.

اسناد دیگری نیز در رابطه با دیدگاه تاچر نسبت به سازمان آزادی‌بخش فلسطین وجود دارد. برای مثال، وی در نامه‌ای به بگین مورخ آوریل 1980 می‌نویسد:

"نه هیچ گونه تغییری در سیاست ما در قبال به رسمیت شناختن سازمان آزادی‌بخش فلسطین ایجاد شده... و نه خواسته آن‌ها را مبنی بر این که تنها نمایندگان فلسطینیان باشند پذیرفته‌‌ایم. اما می‌پذیریم که سازمان آزادی‌بخش فلسطین عنصر مهمی در این منطقه است و بالاخره در یک مرحله باید با آن‌ها وارد مذاکره شد. ما هر از گاهی با نمایندگان این سازمان در سطح رسمی تماس برقرار می‌کنیم اما در سطح وزرا، هیچ گفتگویی نشده است. ما همچنان از سازمان آزادی‌بخش می‌خواهیم که تروریسم را محکوم کند و اصول شهرک‌سازی بر مبنای توافق حاصل از مذاکرات را بپذیرد، توافقی که بنا بر آن حق اسرائیل برای زندگی در صلح و امنیت و در مرزهای مورد توافق را کاملاً می‌پذیرد.

تاچر امیدواری کرده است که اسرائیل "درمورد سیاست کنونی خود در رابطه با شهرک‌سازی در مناطق اشغالی تجدیدنظر کند و برای اجرای قطعنامه 242 سازمان ملل آمادگی خود را نشان دهد."

مارگارت تاچر، «بانوی آهنین» رسانه‌های انگلیسی و هالیوود و «عفریته منفور» مردم بریتانیا در سن ۸۷ سالگی بر اثر سکته مغزی در خانه‌اش درگذشت.

شادی مردم انگلیس پس از مرگ تاچر

او که تنها نخست‌وزیر زن بریتانیا محسوب می‌شود در عین حال تنها نخست‌وزیری بود که ۳ دوره پیاپی از ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۰ در این سمت دوام آورد. تاچر دوره‌ای سیاه در تاریخ معاصر جزیره به نام خود ثبت کرد که به «فلاکت دهه هشتادی» یا «عصر تاچریسم» مشهور است. دوره‌ای که انگلیسی‌ها سخت‌ترین دوران معیشتی و اجتماعی تا پیش از دوران حاضر را متحمل شدند.


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.