در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران، کاشانک، قیطریه، کلاهدوز، بزرگراه صدر، دزاشیب، میدان تجریش، سعدآباد، زعفرانیه، ولنجک، نمایشگاه بین‌المللی، مقدس اردبیلی، دره پونک، بزرگراه نیایش تا سولقان روی گسل‌هاي شمال تهران، نیاوران و محمودیه قرار دارند.

به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران ؛ بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز اطلاعات جغرافیایی شهر تهران و براساس نقشه مکان یابی بلند مرتبه‌سازی، محله قدیم تهران موسوم به ارگ قدیم، امن ترین ناحیه از نظر وجود گسل‌های زلزله مي‌باشد.

با وجود سه گسل اصلی شمال، شرق و گسل ری در جنوب کمتر قسمتی را مي‌توان یافت که در فاصله‌ای مناسب از سه گسل فوق واقع شده باشد. گسل شمال تهران از لشکرک و سوهانک شروع شده تا فرحزاد و حصارک و از آنجا به سوی غرب امتداد مي‌یابد. این گسل در مسیر خود، نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه و فرمانیه را در بر مي‌گیرد.

گسل ری درجنوب تهران نیز که در صورت فعالیت پرتلفات‌ترین گسل کشور و شاید جهان مي‌باشد از جاده خاوران شروع و با گذر از دولت آباد و حرکت روی جاده کمربندی تهران در حد نصاب کوره‌هاي آجرپزی چهار دانگه پایان مي‌یابد. گسل شرق نیز که توانایی قوی ترین زلزله را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سید خندان امتداد مي‌یابد. جالب اینجاست که اکثر حریم‌های انتقال نیروی شهر تهران نیز روی همین گسل‌هاي زلزله واقع شده است.

در این میان تک گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب انتقال یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را نا ایمن ساخته است. احداث برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل صورت گرفته است.

از محلات به نسبت امن تر شهر تهران مي‌توان به راه آهن، محور نواب، محور خیابان انقلاب و آزادی، هفت چنار به علاوه ارگ قدیم تهران اشاره کرد. ارگ قدیم تهران حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی را شامل مي‌شود که بازار تهران، خیابان مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و خیابان جمهوری اسلامی را شامل مي‌شود.
به نظر مي‌رسد که مکان یابی حاصل از تجربه چند صد ساله مردم ساکن تهران که منجر به تشکیل محدوده ارگ قدیم شهر شده، بسیار قابل اعتمادتر از مکان‌یابی سال‌های کنونی در گسترش و احداث شهرک‌های حاشیه‌ای شهر تهران مي‌باشد.



ساختمان مدرن اسناد ملی ایران دقیقا روی گسل بزرگ سید خندان و در فاصله ۱۰۰ متری محل تقاطع این گسل با گسل داوودیه.

ساختمان عظیم بانک مرکزی که شبیه برج‌های دوقلوی نیویورک است بین فاصله ۲۰۰متری از گسل داوودیه و ۴۰۰ متری گسل سید خندان.

ساختمان بلند مرتبه و سنگین روزنامه اطلاعات در کنار گسل در زیر بزرگراه جهان کودک واقع است و همچنین در پشت آن ساختمان گسل سید خندان قرار دارد.

مجموعه ساختمان‌هاي کتابخانه ملی ایران -که یکی از سازه‌هايي است که مورد بازدید دانشجویان مهندسی عمران قرار مي‌گیرد- بر روی طاقدیس‌های داوودیه قرار دارد.

ساختمان بلند مرتبه بنیاد مستضعفان در کنار گسل تلویزیون واقع شده است.

ساختمان عظیم وزارت راه بین دوگسل تلویزیون باختری و عباس آباد واقع شده است.

ساختمان‌های بلند مرتبه مسکونی و مدرن آتی ساز در کنار هتل اوین، در محل تقاطع گسل محمودیه و گسل عمود بر آن قرار دارند.

تنها پل معلق تهران یعنی پل پارک وی که در تقاطع خیابان ولیعصر و بزرگراه چمران واقع است دقیقا روی گسل محمودیه قرار دارد.

پل بزرگراه صدر روی خیابان دکتر شریعتی گسل قیطریه را قطع کرده است.

نقاطی که در ذیل خواهد آمد در حال حاضر محله‌هايي هستند که در مجاورت یا روی گسل قرار گرفته اند:

از شرق و شمال شرقی منطقه زربند، سوهانک، ازگل،استخر، حکیمیه، هنگام، نارمک و بزرگراه بابایی روی گسل‌هايي به نام‌هاي تلو پایین، کوثر و گسل نارمک که از ده نارمک آغاز و انتهای آن در خیابان استادحسن بنا مي‌باشد.

در منطقه شمال تهران نیز دارآباد، اقدسیه، پاسداران، کاشانک، قیطریه، کلاهدوز، بزرگراه صدر، دزاشیب، میدان تجریش، سعدآباد، زعفرانیه، ولنجک، نمایشگاه بین‌المللی، مقدس اردبیلی، دره پونک، بزرگراه نیایش تا سولقان روی گسل‌هاي شمال تهران، نیاوران و محمودیه قرار دارند.

مناطق میدان ونک، حقانی، ملاصدرا، چمران، ایران زمین در شهرک غرب نیز بر روی گسل داوودیه قرار دارند.

از جنوب نیز مناطق ابن بابویه، میدان بروجردی، بزرگراه آزادگان، میدان معراج، صالح آباد، جنوب بزرگراه آیت‌الله سعیدی، مناطق جنوبی یافت‌آباد، باغ چهاربری بر روی گسل شهر ری قرار دارند که شاید فعال ترین گسل‌هاي جهان مي‌باشد. متاسفانه این گسل در صورت بروز زلزله به منطقه ای باتلاقی تبدیل شده و نشست خواهد داشت.

 نقشه گسل‌هاي تهران

در ميان تعداد زيادي گسل در منطقه، گسل‌هاي زير از خطر بالاتري برخوردارند:



1- گسل مشا- فشم به طول 400 کیلومتر:

گسل فشاری مشا، گسل بزرگی است که شامل زیر شاخه‌هاي فراوانی نیز مي‌شود زلزله 1830م به منطقه شرقی فعالیت این گسل نسبت داده مي‌شود علاوه براین زلزله بزرگی هم که در سال 958م با بزرگای گشتاوری 7/7 در 50 کیلومتری تهران رخ داده است.

به قسمت غربی این گسل نسبت داده مي‌شود مساله مهم در مورد این گسل تلاقی آن با گسل شمال تهران در بالادست سد لتیان است به این جهت که فعالیت این گسل مي‌تواند موجب فعال شدن گسل تهران شود گسل فشاری مشا، گسلی است طویل، اساسی و لرزه زا که در راستای آن گستره بلند البرز از شمال روی دامنه‌هاي جنوبی آن رانده شده است. این گسل دارای راستای شرق، جنوب شرقی - غرب، شمال غربی است.

گسل مذکور در روی نقشه‌هاي زمین ساختی شکل سینوسی دارد و در دو قسمت شرقی و غربی راستای تقریبا شرقی - غربی دارد. شیب گسل فشاری مشا همیشه به سمت شمال و بین 35 تا 70 درجه تغییر مي‌کند. این گسل با طولی حدود 400 کیلومتر از جنوب غربی شاهرود و در شرق، تا آبیک در غرب ادامه دارد. دریاچه آب شیرین تار در 15 کیلومتری شرق شهرستان دماوند در راستای این گسل تشکیل شده است.
پهنه گسلی مشا در دره مشا بیش از 10 متر عرض داشته و به شدت بریده، خرده و پودر شده است.

2 - گسل شمال تهران به طول 75 کیلومتر:

گسل شمال تهران بین شاخه غربی گسل مشا و شهر قرار دارد اگر گسل شمال تهران فعال شود میزان خسارت به مراتب خیلی حادتر از زلزله‌ای است که در سال 1968 م رخ داده است گسل شمال تهران از این لحاظ مي‌تواند یک چشمه لرزه زا، باشد گسل شمال تهران در فاصله بین کوه‌های شمال تهران و شهر و در روی پهنه‌هاي جنوبی کوه‌های شمال تهران به طول 75 کیلومتر قرار گرفته است

راندگی شمال تهران با درازای بیش از 75 کیلومتر در کوهپایه شمال تهران از شرق دره لشکرک ده سبو در شمال شرقی تهران، تا آبادی کاظم آ‎باد 2 کیلومتری شرقی کلار و شمال بزرگراه تهران - کرج و شهر کرج در غرب ادامه یافته و نزدیک‌ترین گسل زلزله زا به شهر تهران است، به نظر مي‌رسد که این گسل شاخه‌اي از گسل فشاری مشا است در شمال تهران و در کوهپایه‌ها، در اکثر مناطق این گسل سبب راندگی سازند دوران سوم کرج بر روی آبرفت‌های هزار دره و آبرفت‌های ناهمگن شمال تهران بخش کوهپایه ایران مرکزی در شمال تهران شده است در برخی نقاط مانند باغ اناری در غرب کن و شمال چیتگر راندگی شمال تهران، در داخل سازند کرج دیده مي‌شود.

3- گسل جنوب ری به طول 20 کیلومتر:

گسل جنوب ری - ایوانکی در جنوب تهران به طول 20 کیلومتر قرار گرفته است تمامی این گسل مي‌تواند به عنوان یک چشمه لرزه زا برای تهران باشد گسل جنوب ری در قسمت جنوبی خود دچار انشعابی است که در شمال آن قرار دارد و گسل شمال ری نامیده مي‌شود و فاصله بین این دو گسل فقط 3 تا 5 کیلومتر است، به نظر مي‌رسد ریشه این دو گسل یکی باشد و آنها نشانه‌هاي سطحی یک گسل باشند.

4 - گسل شمال ری:

در حوالی عظیم آباد در کناره جنوبی بزرگراه ری ـ بهشت زهرا قرار دارد و دیواره‌اي به ارتفاع 2 متر را به‌وجود آورده است امتداد آن شرقی ـ غربی بوده و طولی حدود 16/5 کیلومتر دارد.

5- گسل معکوس آهار:

این گسل قسمتی از گسل معروف مشا-فشم را تشکیل داده است که باطولی در حدود 400 کیلومتر از جنوب غربی شاهرود در شرق تا آبیک در غرب ادامه دارد و شیبی در حدود 35 تا 70 درجه به سمت شمال دارد قسمتی از این گسل در ناحیه آهار که یکی از سه شاخه فرعی آن است گسل آهار نامیده مي‌شود.

6- گسل معکوس امامزاده داوود:

راستای شمال غرب ـ جنوب غرب دارد و از حوالی امامزاده داوود عبور مي‌کند این گسل معکوس دارای شیبی معادل 80 درجه به سمت شمال شرق است در حوالی ولنجک این گسل به گسل شمال تهران مي‌پیوندد.

7- راندگی پورکان ـ وردیج:

از حوالی پورکان در مسیر جاده کرج چالوس تا وردیج و سپس شمال کن و فرحزاد ادامه مي‌یابد ودارای راستای شمال غرب جنوب شرق است.

8- گسل کهریزک:

از شمال سلطان آباد در غرب تا کهریزک و سپس شمال شمس آباد در شرق امتداد یافته و راستایش شرقی غربی و طولش بیش از 40 کیلومتر است این گسل دیواره‌اي به ارتفاع 1- 10 متر در آبرفت‌هاي جنوب تهران ایجاد کرده است.

9- راندگی نیاوران:

با راستای شمال شرقی ـ جنوب غربی وبا طولی حدود 13 کیلومتر از سعادت آباد تا نیاوران و شمال اقدسیه امتداد مي‌یابد.

10- گسل محمودیه:

گسلی با سازوکار کششی با راستای شرقی ـ غربی است.

11- گسل شبان کوثر:

در شمال تهرانپارس با طول 3 کیلومتر و راستای شرقی ـ غربی واقع است.

12- گسل شرق:

گسل شرق نیز که توانایی قوی‌ترین زلزله را دارا است از شرق به تهران وارد شده و با گذر از اراضی سرخه حصار و حرکت روی بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه و سیدخندان امتداد می‌یابد.

13- گسل ملاصدرا:

گسل ملاصدرا نیز که از خیابان شریعتی تا شهرک غرب امتداد یافته، محلات ونک، میرداماد، سعادت آباد و شهرک غرب را ناایمن ساخته است احداث برج میلاد نیز دقیقا در مجاورت این گسل صورت مي‌گیرد.
منبع: دنياي اقتصاد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۲۲:۳۹ ۱۳ مهر ۱۳۹۷
سلام
لطفا توصیح راجب نقشه های ارائه شده بدهید.
France
پگاه
۲۳:۵۶ ۲۴ دی ۱۳۹۶
با اینهمه اخطار و خطر... چرا به سبک ژاپن خانه سازی نمیشه؟ چرا شروع نمی کنند به اون سبک خانه های جدید رو حداقل بسازند؟
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۵۱ ۱۷ دی ۱۳۹۶
پس چرا سر پل ذهاب و کرمانشاه که زلزله اومد اونم 7.3 ریشتر خونه های مسکن مهر که اینقدر بد ساخته شده بود فقط دیوار بیرونیش ریخته بود و اکثر خونه های شخصی ساز که ستون بتنی داشتن سالم بود.همه چی دست خداست. اینقدر انرژی منفی نفرستین
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۵:۵۱ ۱۷ دی ۱۳۹۶
پس چرا سر پل ذهاب و کرمانشاه که زلزله اومد اونم 7.3 ریشتر خونه های مسکن مهر که اینقدر بد ساخته شده بود فقط دیوار بیرونیش ریخته بود و اکثر خونه های شخصی ساز که ستون بتنی داشتن سالم بود.همه چی دست خداست. اینقدر انرژی منفی نفرستین
Germany
ناشناس
۲۱:۱۸ ۱۶ دی ۱۳۹۶
مرگ بر اسراییل
Iran (Islamic Republic of)
الناز
۲۰:۴۰ ۰۸ دی ۱۳۹۶
خداوند بهمون رحم کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۱ ۰۲ دی ۱۳۹۶
خدایا خودت بهمون رحم کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۲۴ آذر ۱۳۹۶
ای وای منم رو گسلم هستم
Iran (Islamic Republic of)
یلدا
۲۱:۰۲ ۲۴ آذر ۱۳۹۶
این مسایلی که درمورد زلزله تهران خوندم به این نتیجه رسیدم که درهرصورت این مسله طبیعی هست باید چگونگی مقابله با زلزله رو یاد گرفت .تا راهکارهای اساسی برای همه برای نجات جان خود بصورت عمومی در رسانه ملی بصورت دائم تکرار شود واموزش لازم به کودک تا پیر.بجای اینکه بگوییم پس منتظر مرگ باشیم .اگر بشه یک جایگاه امن در منزل ایجاد شود با کمی وسایل اولیه . شاید شبیه یک کمد محکم با چهارچوب اهنی و یک چیز شبیه سیگنال برای کمک خواستن از بیرون . وجود کمی اغذیه خشک در محوطه کمد اهنی برای مدتی.تا اگر اتفاقی ناگوار افتاد حداقل تا چندساعت بشه ایمن باشیم تا کمک رسانی انجام شود .البته نظر شخصی من هست . فرار از زلزله و بگوییم خلاصه زلزله میاد و میمیریم یعنی صورت مسله پاک کردن هست. راه بگیریم برای مشگل .سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۹ ۱۵ مهر ۱۳۹۶
من فک نمیکردم وخامت به این حد باشه
اما واقعا حیرت کردم.واااااو.جشن گسلها در تهران ورق خوردن تاریخ ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۰۷ شهريور ۱۳۹۶
خدا کنه با اومدن پس لرزه های زیر سه ریشتر از قدرت گسل های اصلی کم بشه ولی واقعا با این ساخت و ساز اگر زلزله ی بالای هفت ریشتر بیاد نزدیک پنج میلیون میمیرن باید یه کاری کرد
United States of America
سیاووش
۰۱:۳۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۵
ناراحت نباشید هر جای تهران زلزله بیاد فرقی نداره همه میمیرین،یه پلاسکو ریخت تمام ارگانها یک هفته دست به دست دادن تا جمع شد وای به حال اینکه زلزله ۷ریشتری بیاد راحت شبا بخوابید چون اگر زنده هم بمونید یا موشای تهران میکوشنتون یا تو فاضلاب قرق میشید یا بین آتیشو دودو اینا گیر میکنید از همه بدتر زیاد دووم بیارید بالاخره از گرسنگی و تشنگی یا نهایتا خوراک آدمهای گرسنه گردن کلفت تر از خودتون میشید پس یا بزارید از تهران برید یا آرزو کنید زیر آوار زود بمیرید،خخخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۸ ۰۶ شهريور ۱۳۹۴
از یکطرف به زلزله تهران اشاره میشه از طرفی اجازه ساخت و ساز چند طبقه داده میشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۳:۰۹ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با توجه به فاجعه ای به نام ساخت و ساز در تهران و استفاده بیش از حد و غیر اصولی از شیشه، سنگ نما (نماهای کلاسیک و رومی) و عدم به کارگیری سازه های صحیح در تهران اگر زلزله ای رزخ دهد به فاجعه ای انسانی در تاریخ بدل خواهد شد و طبق محاسبات حداقل 7 میلیون نفر از جمعیت تهران در خوشبینانه ترین شرایط از بین خواهند رفت.....
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۳۱ ۰۴ شهريور ۱۳۹۴
با توجه به فاجعه ای به نام ساخت و ساز در تهران و استفاده بیش از حد و غیر اصولی از شیشه، سنگ نما (نماهای کلاسیک و رومی) و عدم به کارگیری سازه های صحیح در تهران اگر زلزله ای رزخ دهد به فاجعه ای انسانی در تاریخ بدل خواهد شد و طبق محاسبات حداقل 7 میلیون نفر از جمعیت تهران در خوشبینانه ترین شرایط از بین خواهند رفت.....
Iran (Islamic Republic of)
mahdi
۲۳:۳۴ ۲۴ مرداد ۱۳۹۴
دعا کنید زلزله در هر کجا میاید تلفات جانی نداشته باشد تهران و شهرهای دیگر هیچ فرقی نمیکند!
Iran (Islamic Republic of)
melisa
۱۵:۵۹ ۲۵ خرداد ۱۳۹۴
خدایا کمک کن هنوز جونیم ارزو داریم زلزله نیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴
دیر و زود داره ولی سوخت و سوز نداره، خدا بخیر بگذرونه، به نظرم باید بیشتر از اینها در مورد زلزله تهران به مردم هشدار و آموزش داده بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۳
بنده مهندس عمران هستم.
درصورت فعاليت هر كدام از گسلهاي تهران،زلزله اي با حداقل بزرگي 7ريشتر كل تهران را خواهد لرزاند
Iran (Islamic Republic of)
دانشجو
۲۲:۱۱ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۳
آیا محله اختیاریه با توجه به اینکه صدر و کلاهدوز روی گسلند, زلزله خیز هست؟
Iran (Islamic Republic of)
لیلا
۱۹:۴۲ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۲
خدا کنه زلزله نیاد من هنوز خیلی جوونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۲
با سلام آيا شهر جديد پرند روي گسل قرار دارد يا خير