در دوره مسابقات بر اثر اختلال هورمونی ناشی از هیجان و حساس بودن سیستم عصبی نباتی ممکن است کاهش قند خون اتفاق افتد.

نرگس خشنود-مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان سیستان و بلوچستان به خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران گفت:هیجان،اضطراب به همراه حساس بودن سیستم عصبی نباتی  دو عامل ، ازعمده ترین عوامل کاهش قند خون هستند.و وقتی مقدار قند خون به میزان 8/0 گرم در لیتر باشد در حقیقت آستانه آسیب پذیری، خستگی و از فرم افتادن است.

وی افزود:  فعالیت در حالت ناشتا (درعرض نیم ساعت ) سبب کاهش سریع قند خون می شود و می تواند توسط این پدیده اختلالات کلینیکی از جمله خستگی، کسالت، اضطراب، ریزش عرق، ضعف، تاری دید نمایان شود .
که خوردن قند (کربوهیدرات) حداقل یک ساعت قبل از شروع فعالیت سبب تاخیر در ایجاد اختلالات ناشی از کاهش گلوکز خون می شود.

وی ادامه داد: در هنگام شروع فعالیت ، مصرف پروتئینها با کربوهیدراتها سبب تامین بعدی قند در هر ساعت می شود و تغییرات قند خون را به پایین ترین میزان خود می رساند و زمانی که فیبرها همراه غذا باشند این تغییر باز هم کمتر مشخص است. همچنین این احتمال وجود دارد که با حفظ مداوم پروتئین در جیره غذایی ، بتوان گلوکز خون را هنگام تمرینات شدید ثابت نگه داشت.

وی گفت:  تجربیات تایید می کند که پس از خوردن صبحانه حاوی پروتئین ، قند خون خیلی کم تغییر می کند و نوع پروتئینهای مصرفی در آن تاثیر ندارد . بنابراین مشخص می شود که ماده مغذی که باسرعت بالا توسط عضلات مصرف می شود گلوکز است و پروتئینهای جیره غذایی در فعالیت طولانی نیاز به انرژی را تامین می کنند.

خشنود درباره جیره کربو هیدراتها قبل از مسابقات یادآور شد:  برتری انرژی هنگام تمرینات به ذخایر تجمع یافته بستگی دارد تا زیاد کردن مصرف مواد مغذی قبل از مسابقات ،زیرا این امر  می تواند  خطر مختل کردن کل متابولیسم را نیز به همراه داشته باشد.

افراط در مصرف کربوهیدراتها
وی افزود: افراط در مصرف کربوهیدراتها منجر به اختلالات تنظیم گلوکز و افزایش وزن می شود. بر این اساس افزایش ذخایر گلیکوژنی مقدور نیست مگر آنکه فرد پیش از این  تغذیه خوبی داشته باشد ، زیرا در شرایط طبیعی با یک رژیم معمولی متعادل، بدن به نحو مطلوب ذخایر گلیکوژنی خود را تنظیم می کند . در حقیقت مشکل به نظر می رسد که بدن بدون متابولیزه کردن بتواند مقادیر زیاد گلیکوژن یا گلوکز را در کبد ، عضلات، قلب، خون و فضاهای بین سلولی ذخیره کند.
سرعت جذب قندها
 وی تاکید کرد: قندهای ساده مانند گلوکز و فروکتوز سریع تر از دی ساکاریدها جذب می شوند مقایسه میان قندهای ساده نشان می دهد برای مقدار یکسان ، فروکتوز نسبت به گلوکز ، بیشتر گلیکوژن تولید می کند . بر عکس گالاکتوز خیلی کمتر گلیکوژن تولید می کند .
برای یک زمان مشخص محدود ، سرعت جذب روده ای برای گالاکتوز 115، گلوکز 100، فروکتوز44 می باشد.

پس بهتر است به ورزشکاران توصیه شود تا شب قبل و صبح روز مسابقات به عنوان قند ، فروکتوز مصرف کنند. چون ترشح انسولین را کمتر تحریک می کند و همچنین بیشتر و بهتر سبب ذخیره گلیکوژن می شود . هنگام مسابقات، وقتی که حفظ کردن و ثابت بودن قند خون ضروری است ، بهتر است از گلوکز استفاده شود که دارای جذب انتخابی و سریع است.


وی در مورد مصرف مکمل ها قبل از شروع فعالیت گفت:تلاش برای تحریک فعالیت با دادن این یا آن ماده مغذی قبل از انجام مسابقات به فردی که قبلا به طور متعادل تغذیه شده است ، اشتباه است. بررسی هایی که خلاف این مطلب را نشان می دهند مربوط به افرادی است که دچار کمبود مواد مغذی بوده اند. مسلما در این افراد راندمان فعالیت بهتر شده است که البته به سبب ایجاد تعادل تغذیه ای است و نه دادن غذای اضافی .

وی ادامه داد: آزمایشات نشان می دهد مصرف قندها کمی قبل از فعالیت ، به هیچ وجه سبب بهبود راندمان فعالیت نمی شود. وقتی که تغذیه متعادل است ، بدن هیچگونه نفعی از مواد مغذی ویژه نمی برد، دادن این مواد مغذی خطر مصرف افراطی دارد و حتی ممکن است سبب بهم خوردن تعادل شود و نتیجه عکس انتظار حاصل گردد.

وی افزود:توصیه مصرف غذای پروتئینی در صبحانه و غذاهای کربوهیدراتی در هر ساعت تا لحظه شروع مسابقه، مصرف اضافی نیست. بلکه بر عکس ، سبب متعادل شدن و اجتناب از کمبودها و حفظ قند خون می شود . از اینجا مزایای جیره غذایی دوران انتظار مشخص می شود که در ساعات رقابت ، تامین کننده مقدار کافی قند برای اصلاح احتمالی ضعف بدن ((شوک ناشی از ضعف)) ایجاد شده با هیپوگلیسمی ( کاهش قند خون) در هنگام رقابت است ./آق
برچسب ها: قند خون ، هورمون ، اختلال
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ایمان
۱۳:۵۵ ۲۷ آذر ۱۳۹۹
سلام.دیابت نوع 1 دارم ولی نمیدونم چرا از روزی که ورزش بدنسازی رو شروع کردم قندم بالا میرود..؟
آخرین اخبار