محمدهادي اميريان، متخصص اطفال در گفتوگو با خبرنگارباشگاه خبرنگاران مشهد، افزود: نوزاداني که از شير مادر تغذيه مي کنند، حتي بعد از قطع شيرمادر و در سالهاي بعد در دوران طفوليت و بزرگسالي از نظر عاطفي وابستگي بيشتري به مادر دارند.
*تغذيهشوندگان با شيرمادر، وابستگي عاطفي بيشتري به مادر دارند
وي با اشاره به اين که «نوزاداني که از شيرمادر بهرهمند ميشوند، در مقايسه با ديگران، آرامش بيشتري دارند و کمتر در معرض عفونتهاي مخاطرهانگيز قرار ميگيرند»، گفت: بيشتر نوزاداني که از شير مادر تغذيه ميشوند، بويژه اگر تا سن شش ماهگي تغذيه منحصرا با شيرمادر باشد، کمتر دچار بيماريهاي عفوني ميشوند و نکته حايزاهميت اين که: بسياري از بيماريهاي عفوني شيرخواران زماني آغاز ميشود که تغذيه شيرمادر قطع و يا غذاي کمکي شروع شده باشد.
* تا سن 6ماهگي منحصرا تغذيه نوزاد با شير مادر باشد
دکتر اميريان افزود: براين اساس توصيه اکيد اين است که در صورت امکان تا سن 6ماهگي منحصرا تغذيه نوزاد با شير مادر باشد و کمتر از تغذيههاي مصنوعي و يا شيرخشک استفاده شود.
*عوارض شيرخشک
اين متخصص اطفال درباره عوارض شيرخشک در نوزادان نيز خاطرنشان کرد: شيرمادر استريل است، اما شيرخشک اگر نکات مهم در تهيه آن رعايت شود، ميتواند منبع آلودگي باشد، بويژه که از شيشه و پستانک استفاده ميشود. اين درحاليست که اگر شيرخشک با غلظت بيشتر تهيه شود، شيرخوار دچار اسهال و اگر با غلظت کمتري تهيه شود، منجر به سوءتغذيه در شيرخوار ميشود.
*شيرگاو را مطلقا براي سنين زير يکسال توصيه نميکنيم
وي با اشاره به اين که «ميزان نمک شيرخشک در مقايسه با شيرمادر بيشتر است»، گفت: براي نمونه ميزان نمک شير گاو نسبت به شيرمادر سه برابر است و در نتيجه شيرگاو را مطلقا براي سنين زير يکسال توصيه نميکنيم، چون شيرخوار را دچار بيقراري، کمخوابي، کمخوني کرده و در معرض ديابت در سالهاي بعد و بزرگسالي قرار ميدهد.
خودداري از مصرف داروهاي غيرضروري و خودسرانه براي نوزادان
استاد بيماريهاي اطفال دانشگاه علومپزشکي مشهد همچنين درباره عوارض استفاده از آنتيبيوتيکها براي شيرخواران به والدين توصيه کرد: در بسياري موارد علت تب در شيرخواران در سنين پايين، بيشتر بيماريهاي ويروسي هستند که داروي خاصي ندارند و تنها يک درمان حمايتي و استفاده از داروي ساده تببر، برايشان توصيه ميشود، بنابراين استفاده بيرويه بويژه از داروهاي آنتيبيوتيک منجر به عوارضي چون اسهال در شيرخوار ميشود و متأسفانه مقاومت بدن هم نسبت به اين داروها افزايش ميدهد و در نتيجه وقتي شيرخوار با يک بيماري خطير مواجه ميشود، استفاده از اين داروها بيتأثير ميشود.
وي تأکيد کرد: والدين تا حد ممکن از مصرف داروهاي غيرضروري و خودسرانه بويژه
آنتيبيوتيکها براي نوازدان و شيرخواران خودداري کنند/س