وی بیان داشت: در زمان حاضر حدود 10 بچه تمساح در ایستگاه تحقیقاتی ریكوكش حوالی روستای درگس واقع در كیلومتر 30 محور ارتباطی جكیگور - چابهار در حریم رودخانه سرباز نگهداری می شوند و بزودی یك ساله می شوند.
وی با بیان اینكه تمساح ایرانی منحصرا فقط در جنوب شرق كشورمان زیست می كنند، اظهار داشت: در مجموع 400 تمساح پوزه كوتاه ایرانی در جنوب سیستان و بلوچستان حد فاصل شهرستانهای سرباز تا چابهار پراكنده هستند.
مدیر كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: تلاش می كنیم با فراهم كردن شرایط زیست محیطی تمساح ها از جمله گسترش گیاهان تالابی به افزایش جمعیت آنها كمك كنیم اگر چه باورهای بومیان محلی و مردم بلوچ از خطر انقراض آنها كاسته است.
افسری افزود: بومیان محلی معتقدند هر جا تمساح به عنوان حیوانی مقدس وجود دارد آب و آبادی نیز هست و كمتر مشاهده شده است روستائیان جنوب سیستان و بلوچستان به تمساح ها آزار برسانند.
در همین ارتباط مسوول ایستگاه تحقیقاتی ریكوكش و منطقه حفاظت شده درگس به ایرنا گفت: تمساح ها در اسفند ماه جفت گیری، در شهریور تخم گذاری و نهایتا در تیرماه بچه تمساح ها سر از تخم در می آورند.
مهندس حامد شهركی افزود: تمساح ماده در هر مرحله تخم گذاری 27 تا 30 تخم می گذارد كه متناسب با بستر و دمای خاك جنسیت نر و ماده بودن آن مشخص می شود مثلا معمولا در دمای بالای 34 درجه جنس بچه تمساح نر خواهد بود.
وی اظهار داشت: تمساح ایرانی كه پهن ترین پوزه را در بین تمساح ها دارد دارای 67 تا 68 دندان است كه از همان بدو تولد تیز و خطرناك است و دارای پلك سومی بوده كه از آن هنگام زیر آب رفتن برای جلوگیری از آسیب به چشم استفاده می كند.
وی بیان داشت: دم این خزنده مهمترین ابزار حیوان بویژه برای تعادل و قدرت در آب هنگام شكار است همچنین گاندو قوی ترین پا را در بین كروكودیل ها دارد بطوریكه تا 80 كیلومتری پیاده روی آن در خشكی گزارش و ثبت شده است.
این كارشناس محیط بانی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: تمساح گاندو دارای پنج انگشت در دست و چهار انگشت در پا است كه بین انگشت های پا پرده هایی برای كمك به شنا وجود دارد.
شهركی گفت: گاندو در زبان بلوچی به آن 'واگو' به معنای خزنده روی شكم نیز گفته می شود و بومیان جنوب سیستان و بلوچستان با آن انس و الفت زیادی دارند بطوریكه نه تنها مردم با تمساح ها كاری ندارند بلكه حمله حیوان حتی به كودكان كمتر گزارش شده است.
وی اظهار داشت: تمساح گاندو حیوانی خجالتی، محتاط و ترسوست و به سختی می توان آن را مشاهده كرد اما با این وجود حیوانی زیرك است و به محض احساس خطر و با حضور مزاحم در آب فرو رفته و مخفی می شــود ولی برای تنفس باید خیلی زود به سطح آب بازگردد.
وی گفت: غذای گاندو را متناسب با هیكل و سن آن حیواناتی مانند ماهی ، قورباغه، پستانداران كوچك، سنجاب و سوسك تشكیل می دهد اما لذیذترین طعمه اش سگ است و گاهی نیز به گوسفندان حمله می كند./س