به گزارش گروه علمی باشگاه خبرنگاران به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو پژوهشگران دانشگاه سیستان و بلوچستان با اصلاح یک الکترود خمیر کربنی به وسیله نانولولههای کربنی، موفق به اندازهگیری اسید آسکوربیک به عنوان آنتی اکسیدان موجود در نمونههای طبیعی و دارویی به روش الکتروشیمیایی شدند.
اسید آسکوربیک یک آنتی اکسیدان معروف است که در بدن انسان درست نمیشود و باید از منابع دیگر همانند مرکبات و قرصهای ویتأمین C مقدار لازم بدن تأمین گردد. پیدا کردن یک روش ارزان و ساده برای اندازهگیری آسید آسکوربیک در نمونههای دارویی و مرکبات بسیار با اهمیت است.
دکتر میثم نوروزی فر عضو هیئت علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان، در این باره گفت: «در این کار، از یک اصلاحگر ارزان و ساده برای اندازهگیری الکتروشیمیایی اسید اسکوربیک در نمونههای طبیعی و دارویی با استفاده از یک الکترود خمیر کربن انجام شده است.»
این تحقیقات بهوسیلهی دکتر نوروزیفر با همکاری خانم دکتر مژگان خراسانی مطلق (عضو هیئت علمی در دانشگاه سیستان و بلوچستان) و آقای حامد توکلی دانشجوی فارغ التصیل کارشناسی ارشد از دانشگاه سیستان و بلوچستان صورت گرفته است. نوروزیفر ضمن معرفی همکاران خود، به مراحل این تحقیقات اشاره کرده و افزود: «در مرحله اول واکنشگرهای مناسب اینکار که شامل ید جامد و سیتیل تری متیل آمونیوم یداید، تهیه شدند. درصد مناسب اجزاء بهکار رفته در ساختار الکترود خمیر کربن شامل نوع کربن مناسب، درصد ید/ سیتیل تری متیل آمونیوم یداید و مقدار روغن خمیرکننده بهینه گردید. سپس شرایط مناسب اندازهگیری اسید آسکوربیک همانند pH مناسب و نوع روش الکتروشیمیایی بهکار رفته مشخص گردید.»
نوروزی فر در رابطه با نحوه اصلاح ساختار خمیر کربن افزود: «در حین انجام کارهای مربوط به بهینه کردن شرایط آزمایش، متوجه شدیم که اضافه کردن یک مقدار مناسب از نانولوله کربنی چنددیواره در ساختار الکترود خمیر کربن باعث بهبود رفتار الکتروشیمیایی الکترود اصلاح شده میگردد که آن هم بنوبه خود باعث حساسیت روش و تکرارپذیری روش گردید و ما توانستیم دلیلی برای آن ارائه دهیم.»
سادگی، بکارگیری مواد ارزان و کارایی بالای روش ارائه شده از مزایای این روش است که برای تعیین کیفیت محصولات دارویی و همچنین اندازهگیری اسید آسکوربیک در مرکبات میتوان از آن استفاده کرد.
نتایج این کار تحقیقاتی در مجله TURKISH JOURNAL OF CHEMISTRY (جلد 36، شماره 5، ماه اکتبر سال 2012) منتشر شده است. علاقمندان میتوانند متن کامل مقاله را در صفحات 645 الی 658 همین شماره مشاهده نمایند./ز2