پیش از این سرنگ مشترک، سهم به‌سزایی در ابتلا به ایدز را در میان معتادان به خود اختصاص داده بود، این در حالیست که عنوان می‌شود رشد انتقال ایدز از طریق روابط جنسی غیرمتعارف و مصرف روانگردان‌هایی همچون شیشه که تمایلات جنسی را 8 تا 10 برابر می‌کند، بسیار افزایش یافته است.



به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران  توجه به اینکه حتی بعد از یک بار تزریق مشترک هم احتمال ابتلا به ویروس HIV وجود دارد، امید زمانی کارشناس ترک اعتیاد با تاکید بر اهمیت این موضوع می‌گوید: هر چه HIV خون فردی که از سرنگ استفاده کرده، بیشتر باشد، احتمال اینکه فرد بعدی استفاده کننده از سرنگ مشترک مبتلا به این ویروس شود، بیشتر است.

وی تأکید می‌کند: همچنین نوع تزریق در این امر بی‌تاثیر نیست. اگر فرد، خون را به داخل سرنگ بکشد و بعد تزریق کند، باز هم احتمال اینکه نفر بعدی مبتلا به این ویروس شود، بیشتر می‌شود.

به گزارش ایسنا، از سوی دیگر، معتادانی هستند که نه به دلیل تزریق با سرنگ مشترک بلکه از طرق دیگر مبتلا به ایدز می‌شوند.

امید زمانی نسبت به افزایش تعداد این دسته از افراد ابراز نگرانی کرده و می‌گوید: کسانی که از مواد محرک مانند شیشه استفاده می‌کنند، به‌دلیل رفتارهای پرخطر جنسی بسیار در معرض خطر ابتلا به ایدز قرار دارند و تعداد آنان رو به افزایش است.

با وجود اینکه اقداماتی هر چند کم در زمینه پیشگیری و درمان این ویروس در کشور انجام شده است و عنوان می‌شود تزریق معتادان در زندان‌ها تا حد زیادی به واسطه اجرای چرخه متادون ‌درمانی و پایش مداوم، ریشه‌کن شده است، اما مطالعات اپیدمیولوژیک انجام‌شده در سطح کشور این هشدار را می‌دهند که آمار انتقال بیماری ایدز از طریق ارتباطات جنسی محافظت نشده و همچنین ابتلای زنان به این بیماری درحال افزایش است. بر این اساس به نظر می‌رسد که برنامه‌های کاهش آسیب و همچنین برنامه‌های نگهدارنده در میان معتادان تزریقی باید با جدیت بیشتری دنبال شود.

به گفته امید زمانی، حدود 1.2 درصد از زندانیان معتاد، HIV مثبت دارند که از این تعداد 7 تا 9 درصدشان زن هستند که اکثرا یا مصرف‌کننده موادند و یا روابط نامشروع خارج از چارچوب خانواده داشته‌اند، این در حالیست که 80 درصد آنان نیز همسرانشان مصرف‌کننده مواد بوده‌اند.

از آنجا که احتمال تولید یک دارو یا واکسن برای مبارزه با ایدز در آینده نزدیک کم است، تلاش برای کاستن آسیب‌های ناشی از بیماری واگیردار ایدز باید به عنوان یک اولویت اساسی مد نظر قرار گیرد؛ از این رو پزشکان و ارائه‌کنندگان اقلام بهداشتی باید نقش عمده‌ای در ارائه مشاوره و اطلاع‌رسانی‌های پیشگیرانه ایفا کنند.

امید زمانی تأکید می‌کند که اگر معتادان مبتلا به ایدز به مصرف مواد ادامه دهند و تحت درمان قرار نگیرند، طول عمرشان بسیار کم خواهد شد به طوری که حدود سه تا پنج سال بیشتر عمر نخواهند کرد، اما اگر تحت درمان قرار بگیرند و اعتیاد را کنار بگذارند حدود 30 تا 40 سال بیشتر عمر خواهند کرد.

در این میان هر چند عباس صداقت - رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت - در این‌باره اطمینان می‌دهد که رشد ایدز از طریق تزریق به‌وسیله سرنگ مشترک در بین معتادان تقریبا کنترل شده و در این زمینه مشکلی وجود ندارد، اما به اعتقاد وی گاهی می‌بینیم که چنین افرادی مرتکب قتل و جنایت و اعمال خلاف عفت حتی با محارم خود می‌شوند. بنابراین این دو مسئله یعنی روابط جنسی غیرمتعارف و مصرف مواد روانگردان همچون "شیشه" می‌تواند آتشفشان ایدز را در کشور شعله‌ور کند.

اقلیما جامعه شناس ‌ نیز  در حالی که معتقد است، آموزشی در زمینه ایدز در کشور وجود ندارد و وزارت بهداشت نیز توجه لازم را به این موضوع ندارد، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت پیش از این اعلام کرده بود که بیش از 104 مرکز مراقبت HIV به همراه 90 پایگاه مشاوره به افرادی که احتمال ابتلا به بیماری HIV دارند، در کشور فعالیت می‌کنند و خدمات رایگان و محرمانه ارائه می‌دهند.

اولین گام در مورد معتادانی که از شیوه تزریق مشترک استفاده می‌کنند، آموزش صحیح درباره نحوه انتقال ویروس HIV است، از این‌رو گرچه باید درمان اعتیاد به عنوان یک معضل اساسی را در برنامه‌های بلندمدت دنبال کرد، اما نمی‌توان از اشاعه ایدز از طریق مصرف روانگردانها بالاخص شیشه که به گفته وحید دستجری وزیر سابق بهداشت تمایلات جنسی غیر متعارف را 8 تا 10 برابر می‌کند چشم‌پوشی کرد.
منبع : ایسنا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.