به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاه
فرزاد بابایی، تمرینات بدنی و تغذیه مناسب را دو عامل اصلی در موفقیت یک ورزشکار دانست و ابراز داشت: در این بین تغذیه مناسب برای ورزشکاران اهمیت زیادی برخوردار است.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه توجه به ریزمغذی ها و درشت مغذی ها در الگوی غذایی ورزشکاران اهمیت خاصی دارد، مدیریت وزن را یکی از مهمترین عوامل در بهبود وضعیت ورزشی ورزشکاران عنوان کرد.
به گفته بابایی برخورداری از شرایط وزنی مناسب سبب می شود ذخایر انرژی بدن ورزشکاران آسیب نبیند.
وی سپس با اشاره به اینکه بخش زیادی از کالری مصرفی روزانه افراد مناطق خاورمیانه را کربوهیدارت ها تشکیل می دهند، از کربوهیدارتها به عنوان نخستین منابع انرژی عضله یاد کرد.
بابایی میزان کربوهیدارت روزانه مورد نیاز بدن را پنج تا هفت گرم در روز به ازاء هر کیلوگرم وزن فرددانست و گفت: بر این اساس یک فرد 70 کیلوگرمی باید روزانه بین 350 تا 450 گرم کربوهیدارت بخورد.
وی ادامه داد: در ورزش هایی که نیاز به انرژی بیشتری دارند مثل ورزشهای استقامتی نظیر قایقرانی، کوهنوردی و ... بایستی میزان کربوهیدارت را به هفت تا 10 گرم رساند.
بابایی نان، برنج، نان شیرینی و... را منابع خوب کربوهیدارت دانست.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی سپس به بیان توضیحاتی در خصوص شاخص قندی ،ابراز داشت: این شاخص میزان افزایش قند خون در اثر مصرف یک کربوهیدرات را تعریف می کند.
بابایی بالاترین وضعیت این شاخص را مربوط به مصرف نان سفید دانست و گفت: نان سفید به بیشترین میزان سطح گلوکز خون را بالا می برد، لذا مصرف مواد که شاخص قندی بالایی دارند قبل، بعد و در حین ورزش توصیه می شود.
وی افزود: شاخص قندی بالا سبب افزایش میزان گلوکز خون می شود و این اتفاق به نوبه خود کارایی ورزشکاران را به میزان قابل توجهی بالا می برد.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در ادامه با اشاره به نیاز به مایعاتدر ورزشکاران ابراز داشت: توصیه می شود ورزشکاران هنگام ورزش کردن از محلول گلوکز شش تا هشت درصد استفاده کنند تا بدن آنها دچار افت قند خون نشود.
بابایی ادامه داد: بهتر است ورزشکاران هر 15 تا 20 دقیقه 10 تا 20 میلی لیتر نوشیدنی مصرف کنند.
وی با بیان اینکه مصرف نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه و دلستر در حین ورزش توصیه نمی شود، گفت: مصرف این گونه مواد سبب اختلال در قند خون ورزشکاران می شود.
بابایی به ورزشکاران توصیه کرد: بعد از ورزش مقادیری کربوهیدرات نظیر نان، برنج، ماکارونی، نان شیرینی و ... استفاده کنند، چرا که 24 ساعت طول می کشد که گلیکوژن عضلانی تامین و بازسازی شود.
این کارشناس تغذیه و رژیم درماین در ادامه میزان پروتئین مورد نیاز روزانه یک فرد عادی را شش دهم گرم بر حسب کیلوگرم دانست و گفت: ورزشکاران نیازمند میزان پروتئین بیشتری هستند که میزان آن بسته به نوع ورزش متفاوت است و این رقم در ورزشکاران1.5 تا دو گرم بر حسب کیلوگرم و در بدنسازی به 5/2 گرم نیز می رسد.
بابایی در ادامه چربی مورد نیاز بدن را روزانه 15 تا 20 درصد کالری روزانه برآورد کرد و ابراز داشت: به هیچ وجه رژیم های بدون چربی توصیه نمی شود، زیرا چربی منبع انرژی است.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی استفاده رژیم های پرچرب را به ورزشکاران توصیه نکرد و گفت: اگرچه ورزش سبب سوزاندن فست فودها می شود، اما این در حالی است که متابولیک این گونه مواد آسیب جدی به قلب و عروق وارد می کند.
بابایی درادامه استفاده از مکمل ها را تنها در صورتی مجاز دانست که زیر نظر کارشناسان تغذیه باشد و ابراز داشت: مصرف خودسرانه مکمل ها و پودرها مشکلات کبدی، کلیه ای، روده ای و ... را به وجود می آورد.
وی افزود: مصرف خودسرانه پودرها زمینه های ایجاد سرطان را بوجود می آورد.
بابایی در پایان مصرف هورمون ها را به هیچ وجه توصیه نکرد و تصریح کرد: مصرف این هورمون ها به هیچ وجه توصیه نمی شود، چرا که اصلا برای ورزشکاران تولید نشده اند. /س