به گزارش
خبرنگاران اجتماعی باشگاه خبرنگاران از پنج سال پیش که بنیاد اجتماعی، اقتصادی و عام المنفعه برکت برای خدمت رسانی به محرومان کشور تاسیس شد، با خود برکت را به مناطق کمتر توسعه یافته کشور آورد، این بنیاد در سال های گذشته و در مناطق بجای ماهی دادن، ماهیگیری را به محرومان آموخت و بطور ریشه ای تاثیراتی در زندگی اجتماعی و اقتصاد و معیشت روستاییان ایجاد کرد، تاثیراتی که از نگاه ساکنان این مناطق با خیر و برکت است.
شیوه فقرزدایی عموما با توزیع نقدینگی از طریق بانکها و موسسات خیریه همراه است. مردم و موسسات خیریه وقتی میخواهند فردی را که در مضیقه و تنگدستی است ، یاری کنند به او کمک مالی میکنند. اما گسترش فرهنگ فعالیت اقتصادی و تولید میتواند مشکل را بصورت اساسی و بنیادین حل میکند؛ و این آن چیزی است که آموزش ماهیگیری در مقابل توزیع ماهی خوانده میشود وآنچه موسسه بنیاد برکت انجام داده است.
بنیاد برکت پنج سال پیش براساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و با ﺣﻤﺎﻳﺖ ﺳﺘﺎد اﺟﺮاﻳﻲ ﻓﺮﻣﺎن ﺣﻀﺮت اﻣﺎم(ره) تاسیس شد تا وضعیت اجتماعی و اقتصادی مناطق محروم کشور را متحول سازد. گستره فعالیت بنیاد برکت وسیع است و زمینههای آموزشی، بهداشتی، برقرسانی، آبرسانی، مخابراتی، فرهنگی و مذهبی، مسکن، ورزشی، انتظامی، جادهای، آبخیزداری، دامپروری، تامین سوخت و طرحهای هادی روستایی را شامل میشود.
یکی از اصلیترین اهداف تاسیس بنیاد برکت کمک و همیاری برای بهبود و ارتقای توانمندی اقتصادی و کارآفرینی افراد، گروهها و واحدهای کسب و کار مستعد فعالیت و فاقد دانش و مهارت لازم در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم است. هدفی که بنیاد ثابت کرد در این راستا حرکت میکند. این بنیاد توانسته است در مناطق محروم 19698 اشتغال مستقیم ایجاد کرده و تعداد کل اشتغال مستقیم وغیرمستقیم در قالب این طرحها 98500 نفر بوده است.
الگوی فعالیت این بنیاد پس از مطالعات اقتصادی بیش از 80 مدل جهان تدوین گشت، الگویی که نگاه به آن نشان میدهد نه کمنظیر که بینظیر است. الگوی فعالیت در این طرحها مشارکت حداکثر 49 درصدی با بنیاد برکت و 59 درصد مشارکت کارآفرین بومی در اجرای طرحهای کوچک و متوسط با استفاده از مدلهای مالیه خرد است واین یعنی کارآفرینان با داشتن طرحی در مناطق محروم میتوانند یک شریک قدرتمند داشته باشند که آنها را در کارآفرینی یاری کند. شرکای برکت از طریق استانداری، فرمانداری، بخشداریها، نمایندگی ستاد اجرایی در استانها، مسئولین و متنفذین محلی و اتاقهای صنعت استان به این بنیاد معرفی میشوند.
سیاست راهبردی بنیاد برکت در اجرای پروژه اقتصادی در مناطق محروم کشور، پرهیز از تصدیگری، اجرا و استفاده کامل از توان سازمانهای غیر دولتی،عام المنفعه، اشخاص حقیقی و حقوقی کارآفرین و سپردن مسئولیت و مدیریت طرح به کارآفرین بومی است. شراکت برکت برای توانمندسازی و استقلال سرمایههای خرد خصوصی در مناطق محروم است.
ارتقای توانمندی، دانش و مهارت حرفهای شرکای برکت از طریق آموزش و مشاورههای حقوقی و فنی، مالی و بازرگانی، از سیاستهای راهبردی این بنیاد است. بنیاد برکت در فرایند شراکت با کارآفرینانی که عموما از مردم عادی بوده و از دانش کافی در حقوق تجارت و مناسبات تولیدی بیبهره یا کم بهرهاند.
آموزش به بزرگسالانی که عموما زمینه لازم برای مطالعه و یادگیری را ندارند ، نمیتواند با تشکیل کلاس و امتحانات مرسوم که با دانش عملی تفاوت دارد، انجام گیرد. از این رو بنیاد برکت میکوشد با درگیری عملی کارآفرینان با فعالیت اقتصادی ، قوانین را به صورت عملی به ایشان بیاموزد.
بنیاد برکت تلاش دارد میزان سرمایه گذاری در مناطق کمتر توسعه یافته را تا ميزان حداقل 40 هزار ميليارد ريال، افزایش دهد و در همین حال مدل های توانمندسازی را بر حسب شرایط فرهنگی جغرافیایی مناطق مختلف کشور توسعه دهد. ایجاد مرکز همکار با مشارکت سازمان جهانی بهداشت در توانمندسازی مناطق کمتر توسعه یافته و معرفی مدل توانمندسازی بنیاد برکت به سایر کشورهای اسلامی، از برنامه های آینده بنیاد برکت است.
بنیاد برکت تاکنون اقدام به بررسی و تحلیل بیش از 2000 طرح اقتصادی در مناطق محروم کرده است که از میان آنها 130 پروژه را به مراحل عملیاتی و اجرایی رسانده، به نحوی که تاکنون بیش از 700 روستا در کشور را با جمعیتی بالغ بر 550 هزار نفرتحت پوشش قرارداده و حدود 100 هزار فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کرده است.
بنیاد برکت با توانمند سازی و ایجاد اشتغال در مناطق محروم، فقر را نه از راه تزریق نقدینگی که خود در بلند مدت فقرزاست بلکه با کمک به تولید درمان میکند. روش این بنیاد توزیع ماهی نیست، آموزش ماهیگیری است. با توانمند شدن مناطق محروم تولید در کشور گسترش مییابد و با همکاری بانکها در حمایت مالی از این شرکتهای نوپای تولیدی فقر به صورت اصولی ریشهکن میشود.
از سوی دیگر سرمایهگذاری در بخش محروم، توسعه پایدار را به دنبال خواهد داشت. با توسعهی پایدار ، کشور از هزینههای عدم توازن در امان خواهد بود و با محرومیتزدایی از طریق ایجاد مزیت در مناطق محروم که همان اشتغال است، مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ که خود از عوامل تشدید بیکاری، بزههای اجتماعی و شکاف طبقاتی است، کاسته خواهد شد.
بنیاد برکت با فعالیت خود خصوصیسازی را گسترش داده و باعث میشود فرد از حالت مصرف کننده به تولید کنندهای مطلع ارتقا یابد ./ل