به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان؛ زردآلو و بهخصوص برگه خشک شده آن (به صورت خیس خورده) ملین است. مغز شیرین هسته زردآلو نیز مقوی و مغذی است و طبیعتی گرم وخشک دارد؛ در ضمن مواد پروتیینی، چربی، قند، ویتامین A و آنزیمهای مختلفی نیز در آن وجود دارد.
نکته: زردآلو را بدون هسته و در سایه خشک کنید. زردآلوهایی که با دود گوگرد خشک میشوند، اگرچه رنگ زیباتری دارند ولی مضر هستند.
خواص زردآلو در طب قديم ايران
زردآلو در طب قديم ايران داراي طبيعت سرد و تر است.
1)تصفیه کننده خون است
2)عروق را باز می کند
3)ملین است
4)بوی بد دهان را رفع می کند
5)تب بر است
6)به علت داشتن کبالت برای کم خونی مفید است
7) ورم مفاصل را برطرف می کند
8) ضد نرمی استخوان است
9)برای قلیایی کردن بدن مفید است
خواص هسته و برگ زردآلو
مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است.
1- مغز آن تقویت کننده قوای جنسی است
2-روغن مغز هسته زرد آلو را اگر در گوش بچکانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان می کند .
3-روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است
4-روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم معده و روده است
5-روغن تلخ هسته ورم مقعد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد می کند.
6-دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است
7-برای تسکین گوش درد چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانید .
خواص درمانی
- زردآلود به علت دارا بودن ویتامین B برای درمان بیماریهای عصبی، روحی و روانی، خستگی، بیخوابی و فراموشی مفید است.
- زردآلو خاصیت آرامبخشی و نشاطآوری دارد؛ در ضمن خوردن آن به آنهایی که ناراحتیهای قلبی دارند نیز توصیه میشود.
- این میوه عطش را از بین میبرد و دفع کننده صفرا، اسید معده و پاککننده خون و همچنین تنظیمکننده فشار خون است.
- به خاطر وجود آهن در زردآلو، مصرفش برای درمان کم خونی نیز توصیه میشود.
- شما میتوانید التهاب معدهتان را با خوردن زردآلو کاهش دهید؛ البته توجه داشته باشید که زردآلو میوهای نفخآور است و از طرف دیگر خوردن مغز هسته آن، نفخ را از بین میبرد؛ پس میوه را همراه با مغز هستهاش بخورید.
- به آن دسته از افرادی که در معدهشان احساس سوزش میکنند یا از ناراحتیهای کبدی در رنج هستند توصیه میشود که زردآلو نخورند.
- مصرف مغز هسته زردآلو بهعنوان داروی سینهدرد، سرماخوردگی و نیز برای تقویت عمومی بدن و همچنین افزایش نیروی جنسی توصیه میشود.
- زردآلو منبع غنی بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) است. زردآلوهایی که رنگ نارنجی تیره دارند، حاوی بتاکاروتن بیشتری هستند. مواد غذایی حاوی بتاکاروتن باعث کاهش خطر بروز بیماری های قلبی، سکته، آب مروارید و بعضی سرطان ها می شوند.
مقادیر بالای بتاکاروتن و لیکوپن موجود زردآلو باعث می شود غذای مفیدی برای حفظ سلامتی قلب باشد. این دو ماده به عنوان آنتی اکسیدان، از اکسیداسیون Ldl، کلسترول و بروز بیماری قلبی جلوگیری می کنند. بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. بنابراین زردآلو منبع غنی ویتامین A است که در حفظ بینایی چشم مؤثر است و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی جلوی تخریب سلول ها توسط رادیکال های آزاد را می گیرد. رادیکال های آزاد، عدسی چشم را تخریب و باعث بروز آب مروارید می شوند یا اینکه ذخیره خونی چشم ها را از بین برده و باعث تخریب بافت چشم می شوند.
- زردآلو حاوی فیبرهای محلول در آب است. مطالعات نشان می دهد مصرف فیبرهای محلول باعث حفظ قند خون در مقدار طبیعی و کاهش کلسترول خون می شود. فیبر موجود در زردآلو از بروز یبوست و بیماری های روده ای جلوگیری می کند.
- برگه زردآلو سرشار از پتاسیم است. مصرف مواد غنی از پتاسیم باعث تنظیم فشارخون می شود. زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامین های گروه B برای درمان بیماری های عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و غیره مفید است.
- میوه و هسته شیرین زردآلو به علت دارا بودن ویتامین C برای تقویت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان، جلوگیری از خونریزی لثه مفید بوده وبه علت داشتن آهن، در خون سازی مؤثر است. همچنین این میوه تصفیه کننده خون، باز کننده عروق، رفع کننده بوی بد دهان بوده و تب بر است. از سوی دیگر، به علت داشتن کبالت برای کم خونی مفید بوده، التهاب مفاصل را برطرف و ضد نرمی استخوان است.
- زردآلو به علت داشتن مقداری اسید سالسیلیک، برای درد مفاصل و رماتیسم مفید است. خنک و اشتها آور بوده و خوردن آن باعث رفع تشنگی و عطش می شود. این میوه برای رفع یبوست و بواسیر مفید است.
- گفتنی است، مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا می شود و از یبوست جلوگیری می کند. برای مصرف برگه، ابتدا آن را با آب شسته و به مدت یک روز در آب خیس کنید. سپس با استفاده از لیموترش، هنگام صبح ناشتا، برگه خیس خورده را همراه با آب آن میل کنید زیرا برای رفع یبوست بسیار مفید است و حرارت درونی بدن را پایین می آورد.
مضرات
- از زیاده روی در مصرف زردآلو خودداری کنید، زیرا مصرف زیاد آن در هضم مواد غذایی ایجاد اختلال کرده و دچار اسهال می شوید اما برگه زردآلو برای قطع اسهال مفید است. افرادی که ناراحتی کبدی دارند، باید از زیاد خوردن زردآلو پرهیز کنند.
- هسته تلخ زردآلو مواد سمی به نام اسید سیانیدریک و اسید پروسیک دارد. لذا خوردن هسته تلخ زردآلو خطرناک است. مصرف زیاد زردآلو باعث ایجاد لک های سفید پوستی می شود.
- زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است، لذا برای سرد مزاجان مضر است.
- اگر زردآلو را همراه با هسته شیرین آن بخورید، دچار نفخ معده نخواهید شد. کسانی که دچار سوزش یا نفخ معده هستند، از مصرف زیاد زردآلو پرهیز کنند. زردآلو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است. بنابراین اشخاص مسن و کودکان باید از خوردن زیاد آن پرهیز کنند.
- این میوه را هنگام ناشتا و با معده خالی نخورید، زیرا سبب دل پیچه می شود. زردآلوی کال و نرسیده دیر هضم و نفاخ است. همچنین ترشح اسید معده را افزایش می دهد و باعث ترش کردن معده میشود.
- هرگز زردآلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید. بعد از خوردن زردآلو، آب سرد ننوشید یا با آب سرد استحمام نکنید، زیرا باعث ایجاد گاز و نفخ در معده می شود. اگر بعد از خوردن زردآلو دچار سنگینی و نفخ معده شدید، فوراً مقداری زیره را دم کرده و میل نمایید یا مقداری عرق زیره یا عرق نعنا بخورید./ب