ولادت حضرت اباالفضل العباس (ع)، روز جانباز، پرتاب اولین موشک زمین به زمین توسط آلمان، صدور فرمان امام خمینی (ره) برای تشکیل «ستاد انقلاب فرهنگی» و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 23 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 4 شعبان 1434 هجری و 13 ژوئن 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
ولادت حضرت اباالفضل العباس (ع)(26 ق) حضرت اباالفضل العباس (ع) فرزند برومند امام علی (ع) از مادری مشهور به امالبنین متولّد شد. حضرت اباالفضل (ع) از محضر پدری چون امیرالمؤمنین و برادرانی همچون امام حسن (ع) و امام حسین (ع)، فیوضات علمی، معنوی و اخلاقی برگرفت و در کمالات گوناگون به جایگاه رفیعی دست یافت.
حضرتش پس از شهادت پدر از همراهی و یاری برادرانش فروگذار نکرد و سرانجام به همراه امام و پیشوای خود، حضرت امام حسین (ع) در صحرای کربلا به شهادت رسید.
رحلت فقیه برجسته «شیخ زینالعابدین مازندرانی» (1271 ش) شیخ زینالعابدین بن مسلم بارفروشی مازندرانی، عالمی ربانی، فقیه صمدانی و از بزرگان علمای امامیه اوایل قرن چهاردهم هجری است. ایشان پس از مهاجرت به نجف اشرف از محضر شیخ حسن از شاگردان صاحب جواهر و سید العلمای مازندرانی بهرههای وافر برد. وی به حسن تقریر و بیان بین هم دوره ایهای خود ممتاز بود و از لحاظ علمی، استادی کامل به شمار میرفت. شیخ زینالعابدین همچنین مرجع تقلید جمع زیادی از شیعیان هند و عراق و ایران نیز بوده است. از فرزندان وی شیخ علی (صاحب فهرست جواهر) و حاج شیخ محمد حسین مجتهد معروفند. این عالم ربانی در 16 ذیالقعده سال 1309 ق وفات یافت. ذخیرةالمعاد (به فارسی که به سؤال و جواب معروف است و بارها چاپ و جمعی از بزرگان حواشی بسیاری بر آن نوشتهاند) زینةالعباد، مناسک الحج و غیر آن از جمله آثار ایشان است.
صدور فرمان امام خمینی (ره) برای تشکیل «ستاد انقلاب فرهنگی» (1359 ش) حضرت امام خمینی (ره) به منظور ایجاد تحول در دانشگاههای ایران طی پیامی، فرمان تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی را صادر کردند. ایشان در بخشی از پیام خود از اعضای این ستاد خواستند تا برای برنامهریزی رشتههای مختلف و خط مشی آینده دانشگاهها، بر اساس فرهنگ و ارزشهای اسلامی اقدام کنند. هدف اصلی از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، بازسازی و دگرگون ساختن نظام آموزش عالی کشور و زدودن مظاهر فرهنگ غرب از چهره دانشگاههای ایران بود. اعضای این ستاد به دستور حضرت امام، از بین کارشناسان و استادان مسلمان در تخصصهای مختلف برگزیده شدند. حیطه کار این ستاد که به شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر نام یافته است به تدریج گسترش یافت و ساماندهی امور فرهنگی جامعه را در زمینههای مختلف بر اساس فرهنگ غنی اسلام بر عهده دارد.
آغاز عملیات بیت المقدس (1367 ش) عملیات بیت المقدس 7 با رمز عملیاتی یا اباعبدالله الحسین در منطقه عمومی شلمچه آغاز شد. عملیات مزبور هنگامی آغاز گردید که نیروهای دشمن بعثی بارها شهرهای بی دفاع میهن اسلامی را آماج موشکها و بمب های شیمیایی خود قرار داده بودند و با تجمع نیروهایش در ناحیه شلمچه قصد تجاوز و محله ای جدید را داشتند. پس از صدور فرمان حمله، رزمندگان اسلام نیروهای دشمن را غافلگیر کردند و در نخستین مرحله از عملیات بیت المقدس با انهدام وسیع نیروهای بعثی عراق و تجهیزات جنگی آنان همراه بود. طی این دو مرحله چهار لشکر ارتش بعثی عراق منهدم شد.
تولد بابک بیات، سازنده ملودی های سینمای ایران (1385-1325 ش) بابک بیات پس از یک دوره بیماری به علت نارسایی کبدی در بیمارستان ایرانمهرت هران درگذشت. «بابک بیات» در سال 1325 در شهر تهران به دنیا آمد. از سن 19 سالگی در اپرای تهران مشغول به فعالیت شد. از آخرین فعالیتهای بابک بیات در این سالها ساخت موسیقی سریال ولایت عشق و قطعه کرال و ارکسترال «سرزمین خورشید» بود که در سال 1376 توسط ارکستر سمفونیک تهران و به رهبری «فریدون ناصری» اجرا شد. بابک بیات در کنار ساخت موسیقی حدود هشت سال است که در دانشگاههای تهران مشغول به کار بود و موسیقی فیلم تدریس میکرد.
رحلت بانوی مجتهده و عالمه «سیده نصرت امین اصفهانی» (1362 ش) حاجیه خانم سیده نصرت بیگم امین معروف به بانوی مجتهده اصفهانی در سال 1265 هجری شمسی در اصفهان متولد شد و از در 4 سالگی برای آموزش قرآن و فراگیری خواندن و نوشتن راهی مکتب گردید. در سن 15 سالگی با پسر عموی خود ازدواج کرد و از 8 فرزند، 7 تن آنها به مرگ زودرس درگذشتند و فقط یک پسر برای او باقی ماند. بانو امین در 20 سالگی به تحصیل زبان عربی و علوم دینی (فقه و اصول) پرداخت و همزمان به فراگیری حکمت و فلسفه مبادرت ورزید تا اینکه در سن 40 سالگی مرتبت و تسلط علمی ایشان مورد تأیید علما و مراجع تقلید وقت قرار گرفت و به دریافت درجه اجتهاد و روایت نائل شد. بانو امین از 40 سالگی تا پایان عمر پربرکت خود به مدت بیش از 55 سال به تألیف کتب، تدریس، پاسخگویی به پرسشهای دینی مردم و ارشاد مشغول بود. از این بانوی مجتهده آثار متعددی بر جای مانده که تفسیر قرآن کریم در پانزده جلد، اربعین الهاشمیه (عربی)، جامع الشتات (عربی)، معاد یا آخرین سیر بشر، مخزنالعرفان، روش خوشبختی و توصیه به خواهران ایمانی و سیر و سلوک در روش اولیاء از آن جملهاند. سیده نصرت امین در سال 1344 با سرمایه خود مکتبی به نام فاطمه (س) و نیز دبیرستانی دخترانه تأسیس کرد و در آن به پرورش تعداد زیادی از دختران مسلمان با روش دینی همت گماشت. این حکیم الهی که نسبت ایشان با سی واسطه به امیرالمؤمنین (ع) میرسد، پس از یک عمر خدمت خالصانه در 23 خرداد 1362 ش برابر با آخر شعبان 1403 قدر 97 سالگی در اصفهان بدرود حیات گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.
درگذشت «ابوسعید ابوالخیر» عارف و شاعر معروف (440 ق) ابوسعید فضل بنابی الخیر از اکابر و مشایخ عرفا و صوفیِ نامی قرن پنجم هجری در اواسط قرن چهارم هجری به دنیا آمد. وی از کودکی ریاضات سخت کشید و به خدمت جمعی از بزرگان صوفیه رسید. ابوسعید ابوالخیر پس از تَحمّل رنج فراوان در این راه، از دست بعضی از بزرگان، خرقهٔ خلافت گرفت و در خانقاه خود در میهنه و نیشابور به ارشاد سالکان و وعظ و هدایت مردم پرداخت. وی از اولین کسانی است که نظریهٔ وحدت وجود را در خراسان پراکند و قول و سماع را در میان خانقاهیان متداول ساخت و از این حیث در تاریخ تصوف، مقامی خاص دارد. ابوسعید در هشتاد و سه سالگی در میهنه وفات یافت. اسرارالتوحید فی مقامات الشیخ ابوسعید، شرح مفصلی از احوال اوست که توسط محمد بن منور یکی از نوادگان ابوسعید تا لیف شده است.
روز جانباز
چهارم شعبان سالروز ولادت با سعادت حضرت اباالفضل (ع) در جمهوری اسلامی ایران روز جانباز نامیده شده است.
آغاز قیام شاهزاده «اسماعیل میرزا صفوی» جهت ایجاد حکومت صفویه (905 ق) اسماعیل، ملقب به ابوالمظفر بهادر خان حسینی و معروف به شاه اسماعیل یکم مؤسس سلسله صفوی به عنوان اولین سل سه تماماً ایرانی، حاکم بر سراسر ایران پس از اسلام است. وی با رس میکردن مذهب شیعه و با زنده کردن هویت ایرانی مرزهای ایران را به حدود مرزهای ساسانیان رسانید و در واقع ایران را به عنوان یک واحد سیاسی مستقل پس از اسلام پس از حدود ۸۰۰ سال، تأسیس و تثبیت کرد. از وی اشعاری به ترکی آذربایجانی و به فارسی با تخلص «ختایی» برجای مان ده است. وی در حالی که چهارده سال بیشتر نداشت به کمک مریدانی که سخت به او معتقد بودند در سال هشت صد و هشتاد ه.ش شاه ایران شد و سلسله خویش را به نام جدش صفی الدین «صفویه» نامید.
تأسیس سازمان «شین فین» به عنوان شاخه سیاسی ارتش جمهوری خواه ایرلند (1906 م) ایرلند از اواخر قرن پانزدهم مستعمره انگلیس بود و سازمان شین فین با هدف استقلال ایرلند توسط یک روزنامه نگار برجسته ایرلندی به نام آرتور گریفیت در 13 ژوئن تأسیس شد. روش شین فین در ابتدا، مقاومت منفی در برابر انگلیسیها و عُمّال دولتی آنها بود ولی پس از چندی به مبارزه مسلحانه علیه دولت انگلستان تبدیل گردید. در نهایت به دنبال شورش مسلحانه و جنگهای چریکی که در سال 1920 م آغاز شد، در سال 1921، استقلال ایرلند جنوبی به دست آمد؛ اما شین فین به عنوان شاخه سیاسی ارتش جمهوری خواه ایرلند، بعد از استقلال ایرلند جنوبی، در کنار مبارزات مسلحانه ارتش جمهوری خواه ایرلند شمالی (ای را)، برای وحدت دو بخش شمالی و جنوبی ایرلند، به مبارزات سیاسی خود ادامه داد تا این که پس از دو سال مذاکرات فشرده با دولت انگلیس و احزاب پروتستانِ طرفدار انگلیس در ایرلند شمالی، در دهم آوریل 1998 م، رهبران شین فین موافقت نامه صلحی با انگلیس امضا کردند. بر اساس این موافقت نامه، ایرلند شمالی به یک منطقه خودمختار تحتالحمایه انگلیس تبدیل میگردد. در این میان، مسئله ایرلند شمالی همچنان حل نشده باقی ماند.
پرتاب اولین موشک زمین به زمین توسط آلمان نازی علیه انگلستان (1944 م) از زمان اعلان جنگ آلمان نازی به انگلستان، آلمانیها با استفاده از هواپیما، انگلیس را که از صحنه جنگ زمینی دور مانده بود، مورد حمله قرار میدادند. در طی این حملات، خسارات عمدهای به نیروهای هوایی و هواپیماهای آلمان وارد میآمد؛ در نتیجه آلمان درصددِ ساخت سلاحی بود که از راه دور، انگلستان را مورد هدف قرار دهد. از اینرو موفق به ساخت موشک شد و آن را بر ضد انگلستان و دیگر متفقین به کار بُرد. موشکهای زمین به زمین، برای ارتش آلمان، ارزانتر و کمخطرتر از پرواز هواپیما بر فراز خاک انگلیس بود. این سلاح جدید که موشک "V یک «نام» داشت نخستین بار در سیزدهم ژوئن 1944 مبر روی لندن پرتاب شد ولی دقت عمل آن، آنطور که انتظار میرفت نبود و همزمان با تکمیل و رفع نواقص آن، مرکز تهیه و تولید این موشکها توسط هواپیماهای انگلیسی بمباران شد. این موشکها، اولین موشکهای زمین به زمین در جهان بودند و پس از جنگ جهانی دوم، سایر کشورها با تکمیل تکنولوژی آن، موشکهای زمین به زمین پیشرفته امروزی را ساختند. آغاز نخستین جنبش سراسری و بزرگ فلسطینیها علیه صهیونیستها (1921 م) در
اولین سالهای قیمومیت انگلیس بر فلسطین، نخستین جنبش سراسری و بزرگ
فلسطینیها علیه صهیونیستها، در 13 ژوئن 1921 م آغاز شد. این نهضت ضد
استعماری، بیانگر اعتراض مسلمانان به سیاستهای استعمارگرانه انگلیس و
طرفداری این کشور از صهیونیستهای ساکن در فلسطین بود.
بر اساس این سیاست
استعماری بود که مهاجرت صهیونیستها از سراسر نقاط جهان به فلسطین آغاز شد
تا مقدمات تشکیل دولت صهیونیستی در خاک فلسطین فراهم شود. در راستای اجرای
این سیاست، تعداد صهیونیستها از حدود 35 هزار نفر در سال 1923 م به بیش از
600 هزار نفر یعنی حدود یک سوم جمعیت فلسطین در آستانه تشکیل رژیم
صهیونیستی در سال 1948 مرسید.
برخی از رخدادهای امروز • 1934: در «ونیز» نخستین ملاقات هیتلر با موسولینی صورت گرفت که بعدا به اتحاد دو کشور ناسیونال سوسیالیست انجامید. • 1952: یک جت میگ 15 شوروی یک هواپیمای اکتشافی ارتش سوئد را که به خواست آمریکا به آبهای استون یا نزدیک شده بود سرنگون ساخت و هواپیمای دیگر را که برای یافتن هواپیمای اول به پرواز درآمده بود در آسمان منهدم ساخت. پس از فروپاشی شوروی، استونی به عضویت ناتو درآمده است! • 1982: خالد پادشاه کشور سعودی در 70 سالگی درگذشت و فهد برجایش نشست که او نیز در اوت 2005 درگذشت و عبدالله جایش را گرفت. • 1995: ژاک شی راک رئیس جمهور فرانسه اعلام داشت که بدون توجه به قراردادهای موجود، آزمایشهای هسته ای را از سر خواهد گرفت تا بتوان سلاحهای اتمی فرانسه را نوسازی کرد.