مراسم روز جهانی محیط زیست هر ساله با موضوعات مختلف در کشورهای مختلف برگزار می شود. مغولستان میزبانی مراسم امسال را بر عهده دارد. شعار روز جهانی محیط زیست 2013 "تفکر، خوردن، صرفه جویی" است که مبارزه با تولید زبالههای غذایی، هدر رفتن مواد غذایی و تشویق انسان به کاهش ردپای خود در این زمینه را هدف گذاری کرده است. در حقیقت، روز جهانی محیط زیست خواستار این است که هر یک از ما پیش از خوردن تفکر کنیم و به نجات محیط زیست کمک کنیم.
بنابر اعلام برنامه محیط زیست سازمان ملل، تولید مواد غذایی در جهان حدود 25 درصد از زمینهای قابل سکونت را اشغال کرده و سهمی 80 درصدی در جنگلزدایی دارد. همچنین، این بخش مسئول 70 درصد از مصرف آب شیرین بوده و سهمی 30 درصدی در انتشار گازهای گلخانهای دارد. از این رو، زمانی که غذایی دور ریخته شده و یا هدر می رود، در حقیقت، تمامی این منابع ارزشمند نیز از بین می روند.
به رغم تلاشهای صورت گرفته و با توجه به آهنگ سریع رشد جمعیت جهان، اتلاف مواد غذایی همچنان یکی از نگرانیهای بزرگ جهانی محسوب می شود. این در حالی است که میلیونها نفر با چالش تامین مواد غذایی مورد نیاز خود مواجه بوده و هزاران نفر به واسطه هدر رفتن مداوم مواد غذایی با گرسنگی و سوء تغذیه مواجه هستند. تقریبا یک سوم از مواد غذایی تولیدی جهان - نزدیک به 1.3 میلیارد تن - در سال تبدیل به زباله شده و هدر می روند.
در ادامه این مطلب نگاهی گذرا به بزرگترین تولیدکنندگان زبالههای غذایی در جهان خواهیم داشت.
آمریکا
بنابر مطالعات صورت گرفته، 30 درصد از کل مواد غذایی تولید شده در آمریکا به ارزش 48.3 میلیارد دلار در سال دور ریخته می شوند. افزون بر این، ارزیابیهای صورت گرفته نشان می دهند، نیمی از آب مصرف شده برای تولید این مواد غذایی نیز هدر می رود.
انگلیس
زبالههای غذایی همچنان یکی از موضوعات و نگرانیهای اصلی زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی در انگلیس محسوب می شود. سالانه هفت میلیون تن مواد غذایی به ارزش بیش از 10 میلیارد پوند در این کشور دور ریخته می شوند که میانگین 480 پوند برای هر خانواده در سال را نشان می دهد.
کانادا
شهروندان کانادایی در میان مردمی قرار دارند که تغذیه خوبی داشته، اما میزان مصرف آنها به حدی است که میلیاردها دلار زباله غذایی در سال تولید می کنند. ارزش سالانه زبالههای غذایی مردم کانادا حدود 27 میلیارد دلار برآورد شده است.
آلمان
بنابر مطالعه صورت گرفته توسط دانشگاه اشتوتگارت در سال 2012، خانوادهها، صنایع، خرده فروشیها و بخش تامین غذا و پذیرایی در آلمان، سالانه 11 میلیون تن زباله غذایی تولید می کنند.
استرالیا
بنابر آمار و ارقام ارائه شده، سالانه حدود 4.5 میلیون تن مواد غذایی در استرالیا به هدر می روند. نتایج پژوهش "موسسه استرالیا" نشان داده است که ارزش سالانه زبالههای غذایی این کشور برابر با 5.2 میلیارد دلار است.
دانمارک
بنابر ارزیابیهای صورت گرفته، هر دانمارکی سالانه حدود 660 کیلوگرم زباله غذایی تولید می کند. خانوادهها و مراکز تامین مواد غذایی و پذیرایی بزرگترین تولید کنندگان زبالههای غذایی در دانمارک هستند.
نروژ
حدود 335 هزار تن از کل مواد غذایی تولید شده نروژ در نهایت به صورت زباله هدر می روند. این در شرایطی است که به دلایل زیست محیطی، اخلاقی و اقتصادی، حجم بالای زبالههای غذایی در این کشور مسالهای نامطلوب محسوب می شود.
هلند
خانوادههای هلندی به واسطه تولید قابل توجه زبالههای غذایی شناخته شده هستند. بنابر ارزیابیهای صورت گرفته، میزان تولید سالانه زباله غذایی برای هر نفر در این کشور حدود 40 کیلوگرم است.
مالزی