در منابع طب اسلامی و طب سنتی حجامت به عنوان یکی از ارکان مهم درمان ذکر شده است و بیماری های گوناگون را درمان می کند و به صورت اختصاصی در منابع طب اسلامی به عنوان پیشگیری و درمان همه بیماری ها شمرده شده است و در مورد بیماری های خاص و درمان تمامی بیماری های ناشی از غلبه خون توصیه شده است. بوعلی سینا اعتقاد دارد صفرا و سودا نیز از طریق حجامت قابل دفع است.
حجامت پیشگیرانه خطرآفرین نیست و به منظور پیشگیری از بیماری ها می توان هرسال حداقل در فصل بهار حجامت کرد و حداقل فاصله زمانی برای حجامت از یک بار در ماه شروع می شود تا چهل سالگی چهل روز یک بار؛ پنجاه سالگی پنجاه روز یکبار و... ولی حجامت درمانی اگر توسط افراد غیر مطلع انجام شود، ممکن است موجب درمان نشده یا اشکالاتی را پدید آورد. در مورد افراد زیر نباید حجامت کرد:
۱ افرادی که با تعریف طب اسلامی و طب سنتی دچارغلبه شدید بلغم هستند.
۲ کودکان از بدو تولد تا چهار ماهگی
۳ زنان باردار تا ماه چهارم بارداری
۴ زنان در ایام عادت ماهیانه
۵ افراد دارای کمبودپلاکت خون
حجامت در همه وقت مجاز نیست و در روایات اسلامی زمان های خاصی برای موثرتر بودن آن توصیه شده است.
حجامت به لحاظ ماه شمسی: تقویم سُریانی یا رومی از چند هزار سال قبل تاکنون در خاورمیانه رواج داشته است. در احادیث اسلامی هفتم حزیران بهترین روز حجامت در طول سال معرفی شده و در ادامه آن آمده است که اگر به انجام حجامت در این روز موفق نشدید چهاردهم حزیران نیز می توانید به این کار مبادرت کنید. ماه حزیران ششمین ماه تقویم سریانی است که بین ایار و تموز قرار دارد.
حزیران ۳۰ روز دارد و امسال از ۲۴ خرداد آغاز و به ۲۲ تیر ختم می شود. هفتم و چهاردهم حزیران در سال ۱۳۹۱ بر ۳۰ خرداد و ۶ تیر مطابق آمده است. هر ساله یک یا دو روز جابه جایی در تطبیق این دو تقویم شمسی دیده می شود. پزشکان طب سنتی هر ساله این دو روز مهم حجامت را محاسبه کرده و به بیماران خود اعلام قبلی می دهند.
حجامت به لحاظ ماه قمری: طبق حدیثی که از امام رضا(ع) منقول است حجامت در روزهای ۱۲ تا ۱۵ ماه قمری تاثیر بیشتری دارد. این مسئله به کامل بودن ماه قمری مربوط است و شبیه اثر کره ماه بر جذر و مد آب دریا و رودخانه است. در مرتبه بعدی می توان روزهای ۱۰ تا ۲۳ ماه قمری را لحاظ کرد.حجامت به لحاظ فصول سال: بنابر همان باور بهترین اوقات حجامت به جز حزیران، زمانی است که هوا معتدل باشد، یعنی در چهل روز نخست بهار و چهل روز آغاز پاییز. در فصل زمستان (خصوصاً دی ماه) و فصل تابستان (بجز ۱۴ حزیران که ذکر شد) حجامت اثر اندکی خواهد داشت.
توصیه های بعد از حجامت۱. تا دوازده ساعت سیگار نکشید.
۲. تا ۲۴ ساعت ورزش یا کار سنگین نکنید.
۳. تا ۲۴ ساعت ماهی و لبنیات و غذای شور و غذاهای سرد و تند و تیز مصرف نکنید.
دوازده ساعت پس از حجامت می توانید حمام کنید./ب