به گزارش
گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران ،سردار محمدباقر نیکخواه مسئول پدافند شیمیایی در دوران جنگ و پژوهشگر دفاع مقدس در گفتوگو با فارس در خصوص دفعات حمله شیمیایی رژیم بعث عراق به ایران، اظهار داشت: در دوران جنگ تحمیلی، رژیم صدام با حمایت استکار جهانی، 582 نوبت به ایران حمله کرد که دیگر نمیتوان از آن به عنوان حمله شیمیایی یاد کرد؛ بلکه صدام جنگ شیمیایی علیه ایران به پا کرده بود؛ تمام اسناد این جنگ شیمیایی را هم به سازمان ملل فرستادیم.
* نباید با دست خودمان جنایات صدام را تقلیل دهیم
وی ادامه داد: این در حالی است که بنیاد شهید طی مراسمی در روز جهانی مبارزه با سلاحهای شیمیایی در موزه صلح تهران، آمار 352 نوبت حمله شیمیایی را اعلام کرد که آماری نادرست بوده است و نباید با دست خودمان جنایات صدام را تقلیل دهیم.
سردار نیکخواه درباره علت اختلاف در اعلام دفعات حمله شیمیایی دشمن به ایران، بیان داشت: بنیاد شهید بدون تحقیق و با استناد به آمار اولیه این رقم را اعلام کرد؛ در حالی که بنده در دوران جنگ تحمیلی به عنوان مسئول پدافند شیمیایی در منطقه حضور داشتم و روزانه بمبارانها را ثبت میکردم و گزارشهای رسمی از این حملات در دست دارم.
* فقط 65 هزار جانباز شیمیایی تحت پوشش بنیاد شهید هستند
وی با اشاره به تعداد مصدومان شیمیایی جنگ در ایران گفت: در مجموع در سراسر کشور 100 هزار جانباز شیمیایی نیاز به مراقبت دارند که از این تعداد 65 هزار نفر تحت پوشش بنیاد شهید هستند؛ علاوه بر اینها 250 هزار نفر هم هستند که در معرض گازهای شیمیایی قرار گرفتند؛ این مصدومان معمولاً در شهر فاو تا شعاع 40 کیلومتری جزایر مجنون، منطقه شلمچه، حلبچه و حومه آن حضور داشتند و به دلیل آلوده بودن فضا، مصدوم شدند.
مسئول پدافند شیمیایی در دوران جنگ گفت: گاهی اوقات عوامل دیررس در برخی از این مصدومان شیمیایی بروز میکند که این مصدومان متوجه نیستند و فکر میکنند به آسم، مشکلات پیری یا تنفسی دچار شدهاند؛ اگر این افراد به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند و از طرفی دستگاه بهداشت و درمان ما پویا باشد، اینها در زمره کسانی که نیاز به مراقبت پزشکی دارند، قرار میگیرند؛ اما به دلیل مشکلات مالی و نیروی انسانی یا موانع دیگر، از پذیرش مصدوم به عنوان جانباز شیمیایی ممانعت میکنند.
* وضعیت درمانی جانبازان شیمیایی خوب نیست
وی در خصوص وضعیت عمومی جانبازان شیمیایی دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، اظهار داشت: از جهت درمان، تأمین دارو و رسیدگی مداوم در احیای سلامت جانبازان، اقدام مناسبی صورت نمیگیرد و خیلی از جانبازان با مشکلات تهیه داروهای گرانقیمت مواجه هستند؛ با توجه با معادلات ارزی اخیر برخی از جانبازان نمیتوانند داروهای خود را تهیه کنند.
* 3 هزار پرونده شیمیایی بلاتکلیف در بنیاد شهید
سردار نیکخواه ادامه داد: دستگاههای مسئول به ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران آن گونه که باید به جانبازان شیمیایی رسیدگی نمیکند؛ جانبازانی هستند که پرونده ندارند؛ به دلیل اینکه در زمان جنگ بر اساس انگیزه و تعهد در جبهه حضور پیدا کردند و دنبال سابقه جبهه نبودند. آنها در زمان جنگ، قدرت جوانی داشته و مقاومت بدنیشان بالا بود. از سویی دیگر چون عوارض گازهای شیمیایی به ویژه گاز خردل دیررس است، این جمع از قربانیان سلاحهای شیمیایی، آن موقع مدارک تهیه نکردند و بعضاً بستری نشدند، بعد از سالها از زمان مصدومیت آنها این عوارض بروز کرده است. سایر نهادها شیمیایی بودنشان را نمیپذیرند؛ به رغم اینکه تأییدیه تیپ، لشکر و یگان را دارند که این رزمنده در فاو و مجنون شیمیایی شدند، اما چون در جایی بستری نشدند، پرونده ندارند و حمایت نمیشوند؛ در مجموع بیش از 3 هزار پرونده دست بنیاد شهید است که تکلیف آن را روشن نمیکنند.
سردار نیکخواه خاطرنشان کرد: یکی از همرزمان به نام «امیر فلاحپیشه» با من به جبهه اعزام شد؛ بعد از مدتی وی دچار ضایعات شیمیایی شد؛ با وجود اینکه کمیسیون پزشکی این مسئله را تأیید کرد، اما اعلام شد که این مسئله نادر است و ما نمیتوانیم، به عنوان کمیسیون بر بحث شیمیایی بودن شما صحه بگذاریم؛ آقای فلاحپیشه به شهادت رسید بدون اینکه پروندهای داشته باشد.
* 10 هزار شهید شیمیایی داریم
وی یادآور شد: از دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تا کنون 10 هزار شهید شیمیایی در ایران داشتیم که حدود 2 هزار تن از این شهدا، غیر نظامی بودند که در مناطق سردشت، مریوان، بانه، اشنویه، روستاهای اطراف استان خوزستان حضور داشتند؛ نمونهای از این مورد، در روستای «دیره» استان کرمانشاه بود که در یک حمله شیمیایی، 250 نفر از مردم به شهادت رسیدند.
* سردشت به مرکز فوقتخصصی نیاز دارد
وی با اشاره به روز هفتم تیرماه 1366 و سالروز بمباران شیمیایی سردشت، گفت: در بمباران شیمیایی سردشت، بیش از هشت هزار نفر از مردم شهر مصدوم شدند؛ هم اکنون بیش از 1800 نفر از این مصدومان نیاز به مراقبت ویژه دارند؛ قرار بود کلینیک فوقتخصصی شیمیایی برای مصدومان سردشت توسط بنیاد شهید ایجاد شود که نمیدانم این قضیه به کجا رسید.
مسئول پدافند شیمیایی در دوران جنگ بیان داشت: در بمباران شیمیایی 31 تیرماه 1367 در روستاهای «زیره» و «دیره» استان کرمانشاه نیز بیش از 2 هزار نفر از مردم مصدوم و بیش از 250 شهید شدند؛ در این منطقه هم امکانات نیست. به طور کلی مناطقی از جمله جوانرود، پاوه، نودشه، مریوان، سردشت، بانه و اشنویه در استانهای مرزی کشور در دوران جنگ بمباران شیمیایی شدند و نیاز است مراکزی برای درمان جانبازان باشد تا این قربانیان مجبور نباشند برای درمانشان به تهران بیایند.
* برخی گازهای شیمیایی عوارض ژنتیکی دارند
وی در خصوص تأثیر گازهای شیمیایی بر نسلهای بعدی، گفت: برخی گازهای شیمیایی عوارض ژنتیکی دارند که در توارث انتقال پیدا میکند؛ تاکنون در 2 ـ 3 مورد مشاهده شده است که عوارض پوستی به فرزندان رزمندهها منتقل شده است؛ گاهی هم این عوارض تبدیل به سرطان خون و ریه میشود؛ در برخی هم بافت چشم را از بین میبرد؛ امیدواریم با توجه به پیشرفت، علم پزشکی ژنتیک این مسائل قابل پیشگیری باشد.
به گزارش توانا، سردار محمدباقر نیکخواه در دوران جنگ تحمیلی مسئولیتهای تبلیغات جبهه و جنگ در جنوب، قرارگاه کربلا و قرارگاه خاتمالانبیا(ص) و از سال 1364 تا پایان جنگ مسئولیت پدافند شیمیایی را بر عهده داشت؛ وی تاکنون4 جلد کتاب، صدها مقاله، یادداشت و مصاحبه پیرامون سلاحهای شیمیایی و بررسی وضعیت جانبازان شیمیایی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.