آیین رفتن به پیشواز ماه مبارک رمضان
استان مرکزی نیز به عنوان سرزمین مفاخر و بزرگان با داشتن حدود شش هزار سال تاریخ، جایگاهی در میان آیین های کشور برای خود دارد که یکی از رسوم ماه رمضان در استان مرکزی به خصوص روستاها و شهرهای استان، آیین رفتن به پیشواز ماه مبارک رمضان است.
یکی از این رسوم روزه گرفتن سه روزه آخر ماه شعبان و سحرخوانی مردان در پشت بام هاست. مردان در سحرگاه های آخر ماه شعبان به پشت بام می روند و دعای سحر را می خوانند و این آیین تا پایان ماه رمضان ادامه می یابد.
این رسم در گذشته و در نبود وسایل ارتباط جمعی چون تلوزیون و ساعت های شماته دار انجام می شده است و نشانی از همدلی مردم برای برگزاری آماده شدن و وارد شدن به ماه رمضان است.
آیین ویژه ای به نام کلوخاندازان
پیش از این آیین ویژه ای به نام کلوخاندازان در بین خانوادههای بخش هایی از استان مرکزی مرسوم بود که معمولا در آخرین روز ماه شعبان انجام میشد که امروزه این آیین بیشتر در روستاها اجرا می شود.
در این آیین، بزرگ هر فامیل اغلب به عنوان عصرانه آش رشته تدارک میدید و سایر اقوام و با جمع کردن خویشان دورهم، به میمنت و مبارکیآمدن ماه مهمانی خدا جشن کوچکی را برگزار میکردند.
سنت دیرینه اهو اهو یکی دیگر از آداب متداول در این منطقه است که شامگاه چهاردهم ماه رمضان شب تولد امام حسن(ع) در روستای خورهه از توابع شهرستان محلات برگزار میشود.
براساس این سنت قدیمی با تاریک شدن هوا نوجوانان و کودکان در دستههای مجزا به در خانهها میروند و یکی از اعضای گروه که از همه بزرگ تر است با صدای بلند اشعاری را میخواند و دیگران با صدای بلند اهواهو میکنند.