مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛دعاي حضرت علي عليه السلام هنگام ديدن هلال ماه:امام صادق عليه السلام از پدرانش، که بر آنان درود باد ، روايت کرده که فرمودند: حضرت علي عليه السلام هنگامي که در کوفه بود براي ديدن هلال ماه رمضان از شهر خارج مي شد و مردم با ايشان خارج مي شدند، پس وقتي امام، هلال را مي ديد، مي فرمود: خدايا! اين هلال را بر ما هلالي بگردان که همراه امنيت و ايمان و سلامت و اسلام و سلامتي از بيماري و فراغت براي طاعتت باشد و ما را به خواب اندک کفايت فرما اي مهربان!
از آن حضرت روايت شده که فرمود: هنگامي که هلال ماه را ديدي، حرکت نکن و بگو خدايا! از تو نيکي اين ماه و گشايش و نور و شکوفايي و برکت و پاکي و روزي اين ماه را خواستارم و از تو خير آنچه در آن است و خير بعد از آن را خواستارم و از شر آنچه در آن است و شر آنچه بعد از آن است، به تو پناه مي برم.
خدايا! اين ماه را با امنيت و ايمان و سلامت و اسلام و برکت و توفيق براي آنچه دوست داشته و خشنود مي شوي، بر ما وارد ساز.
دعاي هنگام افطار:امام باقر عليه السلام روايت مي کند که حضرت علي عليه السلام هنگام افطار، روي دو زانويش مي نشست تا اينکه سفره پهن مي شد و مي فرمود: به نام خدا، بار خدايا! براي تو روزه گرفته و با روزي ات افطار مي کنيم، پس از ما بپذير، به درستي که تو شنوا و دانايي. (1)
نيايش امام رضا عليه السلام:دعا در آخر ماه شعبان: از عبدالسلام بن صالح هروي نقل است که گفت: در روز جمعه آخر ماه شعبان نزد آن حضرت رسيدم، فرمود: اکثر ماه شعبان گذشته و اين آخرين جمعه آن است؛ در باقي مانده اين ماه، اشکالات گذشته را تدارک کن، تا آنجا که فرمود: در باقي مانده اين ماه بسيار بگو: پروردگارا! اگر در ايام گذشته ماه شعبان، ما را نبخشيده اي، در باقي مانده اين ماه، ما را ببخشاي.
دعا هنگام طلوع هلال ماه: از آن حضرت روايت شده که فرمود: اي شيعيانم! آن گاه که هلالِ ماه رمضان طلوع کرد، با دست بدان اشاره ننماييد، بلکه رو به قبله ايستاده و دست ها را به سوي آسمان بلند کنيد و هلال را مخاطب قرار داده و بگوييد: پروردگار ما و تو، پروردگار جهانيان است. خداوندا!
اين هلال را بر ما هلالِ مبارک قرار ده و ما را براي روزه ماه رمضان موفق کن؛ ما را در اين ماه در آسايش و سلامتي، سالم گردان و از گناهان به دور دار و به طاعتت مشغول دار، به درستي که تو بر هر کار قادر و توانايي. (2)
دعاي امام جواد عليه السلام در شب اول ماه رمضان:عبدالعظيم حسني از امام جواد عليه السلام روايت کرده؛ در شبي که هلالِ ماه رمضان را ديدند، نماز مغرب را خواندند. بعد از پايان نماز و نيت روزه، دست هايشان را بلند کردند و فرمودند: خدايا! اي آنکه تدبير امور به دست توست و بر هر کاري توانا هستي! اي آنکه به خيانت ديدگان و آنچه به سينه ها پنهان داشته و قلب ها پوشيده مي دارند، آگاه هستي.
تو مهربان و دانايي. خدايا! ما را از کساني قرار ده که نيت کردند و عمل نمودند و از کساني قرار نده که سنگدل شدند و ملول گرديدند و از کساني قرار نده که بر غيرِ عمل تکيه مي کنند. خدايا! بدن هايمان را از بيماري، سلامتي عطا کن و بر اعمالي که بر ما واجب ساخته اي ياري مان نما تا اين ماهت از ما بگذرد، در حالي که واجباتت را در آن عمل کرده باشيم. خدايا!
ما را بر روزه اش ياري و به نمازش موفق گردان و ما را در آن براي نماز، با نشاط بگردان و از قرائت قرآن پوشيده مدار و دادن زکات را براي ما آسان گردان. خدايا! آنچه از روزيت نصيبمان ساخته اي براي ما آسان گردان و آنچه بر ما تقدير فرموده اي، برايمان آسان نما و آن را حلال و پاک، خالي از گناهان و خالص از خطاها و آلودگي ها قرار ده. خدايا! جز غذاي پاک به ما خوراک نده، غذايي که آلوده و حرام نباشد.
روزيت را بر ما حلال گردان که ناپاکي و بيماري در آن نباشد. اي آنکه آگاهيش به رازها و پنهاني ها همانند آنچه آشکار است، مي باشد. اي آنکه بر بندگانش به احسان و نيکي عنايت مي کند.
اي آنکه بر هر کار، توانايي و به هر چيز، دانا و آگاهي! يادت را به ما الهام کن و کارهاي سختت را از ما دور دار و کارهاي آسانت را روزيمان فرما و به راه هدايت، راهنمايي مان کن و به راه درست، موفقمان نما و از بلاها محافظت و از گناهان و خطاها باز دارمان. اي آنکه گناهان بزرگ را کسي جز او نمي آمرزد و بدي را جز او برطرف نمي سازد، اي مهربان ترين مهربانان و بزرگوارترين بزرگواران! بر محمد (ص) و خاندان پاکش درود فرست و روزه ما را پذيرفته و به نيکي و تقوا متصل فرما، و همچنين تلاشمان را ستوده و نمازمان را نيکو شمرده و قرائت قرآن مان را بالا رونده و دعاهايمان را شنيده شده قرار ده و ما را به نيکي راهنمايي کن و از سختي، دور و آساني را برايمان مقرر فرما و درجاتمان را بالا برده و نيکي هايمان را دوچندان نما و روزه و نمازمان را بپذير و دعاهايمان را بشنو و خطاهايمان را بيامرز و از گناهانمان درگذر.
ما را از عمل کنندگان رستگار قرار ده، و از کساني که به آنان خشم فرمودي و گمراه شدند، قرار نده تا اينکه ماه رمضان از ما بگذرد، در حالي که روزه و نمازمان را پذيرفته و اعمالمان را پاک کرده و گناهانمان را آمرزيده باشي، و در آن از هر خيري بهره اي به ما بده؛ به درستي که تو معبودِ اجابت کننده اي و پروردگار مراقب، و تو به هر چيز احاطه داري. (3)
پي نوشت ها:
1- صحيفه امام علي عليه السلام، ج 1، ص 203 ـ 199
2- صحيفه امام رضا عليه السلام، ص 195 ـ 193
3- صحيفه امام جواد، ص 199 ـ 195