"عباس ملکي" ديپلمات و استاد دانشگاه ايراني در مقاله جديدي تحت عنوان "تاکيد روحاني بر منطقه گرايي در عرصه سياست خارجي" با اشاره به ظرفيت هاي گسترده کشورمان معتقد است که دولت جديد ایران مي تواند به گسترش و تقويت روابط با کشورهاي همسايه بپردازد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری المانيتور ؛ نويسنده مقاله با اشاره به رويکرد "تعاملي" "حسن روحاني" رييس جمهور منتخب کشورمان به عرصه سياست خارجي مي افزايد "با آغاز به کار دولت روحاني در ماه اوت، دولت جديد جمهوري اسلامي ايران سياست خارجي خود مبتني با تعامل سازنده در قبال کشورهاي همسايه را در پيش خواهد گرفت. روحاني بر لزوم تقويت روابط ايران با کشورهاي همسايه و گسترش روابط منطقه اي ان کشور تاکيد کرده است. روحاني همچنين تاکيد کرده که گشايش بازارهاي تجاري و اقتصادي جديد مي تواند فرصت تازه را براي گسترش روابط پايدار ايران با کشورهاي همسايه فراهم کند. ايران از نظر ژوپوليتيک از موقعيت منحصر بفردي برخوردار است. ايران از جنوب به خليج فارس راه دارد و همچنين از شمال نيز به قفقاز و آسياي مرکزي راه دارد. در اين منطقه 11 کشور کليدي از جماه 6 کشور عضو شوراي همکاري خليج فارس همسايه ايران هستند. ايران همچنين با کشورهاي روسيه، ارمنستان، آذربايجان و قزاقستان نيز در همسايگي قرار دارد." 

نويسنده در ادامه مقاله با اشاره به همکاري کشورهاي منطقه با دولت آمريکا معتقد است که نبود روابط ديپلماتيک ميان ايران و آمريکا لزوما به معناي عدم امکان پيشرفت روابط ايران و کشورهاي همسايه نيست و در اين باره مي افزايد "ظرفيت هاي فراواني براي گسترش روابط ايران با هر يک از کشورهاي همسايه وجود دارد. اکثر اين کشورها با دولت آمريکا روابط خوبي دارند با اين حال نبايد اين گونه تعبير کرد که عدم وجود روابط ديپلماتيک ميان ايران و آمريکا مانعي در مسير گسترش همکاري هاي ايران با کشورهاي منطقه است.

 ايران در حوزه خليج فارس داراي ظرفيت هاي فراواني به منظور گسترش همکاري هاي امنيتي است. جمهوري اسلامي ايران مي تواند با تاکيد بر لزوم حفظ تمايمتي ارضي تمام دولتهاي منطقه بر پايه حفظ احترام و حقوق متقابل کشورها روابط خود با اين کشورها را بهبود بخشد. همچنين نهايي کردن يک پيمان جمعي ترک تخاصم نيز مي تواند سبب شود تا ايران اين اطمينان را کسب کند که کشورهاي همسايه حريم هوايي شان را در اختيار هيچ کشوري براي تجاوز عليه ايران قرار نخواهند داد.

همچنين عضويت ايران، عراق و يمن در شوراي همکاري خليج فارس مي تواند به تقويت مسائل امنيتي و اقتصادي کشورهاي عضو آن شورا بيانجامد. ايران در آسياي مرکزي نيز مي تواند تاثيرات فراواني برجاي گذارد. تاجيکستان، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ازبکستان و قرقيزستان از جمله کشورهايي هستند که داراي مشترکات فرهنگي بسياري با جمهوري اسلامي ايران مي باشند." 

نويسنده در ادامه مقاله با اشاره به ظرفيت هاي گسترده همکاري ايران با کشورهاي منطقه مي افزايد "ايران داراي ظرفيت هاي گشترده اي به منظور گسترش حمل و نقل و مبادله کالا در بازارهاي جديد کشورهاي همسايه است. ايران همچنين به عنوان دارنده ذخاير نفت و گاز مي تواند با چين و روسيه همکاري هاي نزديکي داشته باشد. ظرفيت هاي عظيم هوايي، زميني و دريايي جمهوري اسلامي مي تواند به آن کشور کمک کند تا با کشورهايي که در مجاورت درياي عمان و درياي مازنداران قرار دارند نيز همکاري داشته باشد. ايران داراي نظام گسترده راه آهن است که مي تواند به مناطق مختلف حاشيه خليج فارس راه داشته باشد." 

نويسنده به ظرفيت هاي موجود براي افزايش همکاري ايران و پاکستان اشاره مي کند و در اين باره مي افزايد "ايران و پاکستان مي توانند در حوزه امنيتي با يکديگر همکاري نزديکي داشته باشند. مرزهاي مشترک دو کشور مي توانند مامن تروريست ها و قاچاقچيان مواد مخدر باشند و به همين خاطر دو کشور بايد همکاري هاي امنيتي خود را گسترش دهند. ايران داراي منابع گسترده گازي و نفتي است و از همين رو مي تواند اين منابع را به کشورهاي هند و پاکستان صادر نمايد." 

نويسنده همچنين با اشاره به دولت "روسيه" بعنوان شريکي مناسب براي کشورمان مي افزايد "دولت روسيه در شرايطي که کشورهاي غربي تحريم هايي را عليه ايران اعمال کرده اند مي تواند يکي از شرکاي مناسب ايران باشد. روابط دوجانبه دو کشور مي تواند گسترش يابد و به حال "چند جانبه گرايي" درآيد. براي مثال ايران مي تواند از طريق روابط نزديک با دولت روسيه با ساير کشورهاي آسياي مرکزي و حوزه قفقاز نيز ارتباط خوبي را برقرار نمايد." 

نويسنده به اهميت روابط ايران و ترکيه نيز اشاره مي کند و مي افزايد "ترکيه يکي از کشورهاي همسايه ايران است و روابط گسترده اقتصادي با جمهور اسلامي ايران دارد. ايران بزرگترين بازار خاورميانه را در اختيار ترکيه قرار داده است. ايران مي تواند با دولت اسلامگراي عدالت و توسعه روابط تجاري و اقتصادي بيشتري داشته باشد با اين حال عضويت ترکيه در ناتو سبب شده تا دولت آمريکا و کشورهاي اروپايي بر ترکيه فشار آورند تا روابط خود با ايران را تقويت نکند. با اين حال روابط ايران و ترکيه ديرپاست و از دوران امپراتوري عثماني در قرن نوزدهم ميلادي وجود داشته است."





برچسب ها: ایران ، هسته ای ، آمریکا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار