به گزارش
مجله شبانه باشگاه
خبرنگاران،تغذيه بيماران قلبي با تغذيه ديگران فرقي ندارد. اگر دستگاه گوارش که عضلاتش ۱۲ ساعت در حال استراحت بوده است، ناگهان به فعاليت شديدي بپردازد ناخودآگاه نه فقط فشار شديدي روي معده وارد مي شود بلکه عضله قلب نيز تحت فشار قرار مي گيرد
روزه داري اصولا براي قلب مفيد است زيرا عضله قلب مثل موتور يک خودرو است هرقدر اين موتور وزن کمتري را تحمل کند استهلاک کمتري خواهد داشت.
ماه رمضان، ماه برکت و سلامت و ماه خودسازي و پرداختن به جسم و روح است.ماه رمضان بهترين فرصت براي تصفيه بدن از چربي ها و مواد زايدي است که طي سال در بافت هاي آن جمع شده است.
بنابراين اگر در کنار فضايل معنوي اين ماه، به سلامت جسمي خود اهميت مي دهيد، با رعايت يک رژيم غذايي متعادل، به بدن خود کمک کنيد تا بتواند علاوه بر حفظ تناسب و تعادل، بهتر روزه داري در اين ماه را تحمل کند.
حتما تاکنون درباره رژيم غذايي مناسب در ماه رمضان مطالبي خوانده يا شنيده ايد. نکته تکرارشونده در گفته بسياري از کارشناسان اين است که اکثر مردم حتي کساني که به بيماري هاي مزمني مثل ديابت، امراض قلبي و غيره مبتلا هستند، مي توانند تحت نظر پزشک روزه بگيرند.
اين امر دلالت بر اين دارد که فوايد روزه آن قدر براي بدن زياد است که حتي کساني که بيمار هستند نبايد خود را از مزاياي آن محروم کنند. از آن جا که قشر زيادي از جامعه ما درگير امراض قلبي، عروقي هستند، در اين گزارش درباره بيماري هاي قلبي و روزه داري صحبت مي کنيم.
اولين سوالي که به ذهن مي رسد اين است که آيا روزه گرفتن براي بيماران قلبي مفيد است يا خير. اين سوال را با دکتر سيداحمد سررشته داري متخصص داخلي و قلب درميان مي گذاريم. وي در پاسخ به اين سوال مي گويد: ضرب المثلي هست که مي گويد منشاء تمام امراض معده است و دواي آن نخوردن است.
بنابراين نخوردن دواي بسياري از امراض از جمله امراض قلبي است. اما بيماران قلبي به ۲ دسته تقسيم مي شوند. يک عده کساني که بستري هستند و نمي توانند و نبايد روزه بگيرند، دسته دوم بيماران سرپايي هستند که يک عده معالجه شده اند و يک عده تحت معالجه قرار دارند. عده اي که معالجه شده اند و بايد ۳ بار در طول روز دارو بخورند، طبيعي است که نمي توانند روزه بگيرند اما آن هايي که مي توانند داروهايشان را سحر و افطار بخورند، مي توانند روزه بگيرند.
اما بيماراني که مرخص شده اند و تحت معالجه هستند، در صورتي که چربي و قند بالا دارند و دائم بايد دارو بخورند، نمي توانند روزه بگيرند. اما اگر مي توانند داروهايشان را به تجويز پزشک در افطار و سحر ميل کنند، مي توانند روزه بگيرند، روزه داري اصولا براي قلب بسيار مفيد است زيرا عضله قلب مثل موتور يک خودرو است. هرقدر اين موتور، وزن کمتري را تحمل کند استهلاک کمتري خواهد داشت.
اگر روزه داري باعث لاغري فرد شود، در شرايطي که انواع رژيم هاي لاغري توسط برخي مورد آزمايش قرار مي گيرد، پس روزه داري ساده ترين و بهترين رژيم لاغري است و در نتيجه آن فشار روي قلب کمتر مي شود، چربي هاي اضافه بدن مي سوزد و از بسياري از بيماري ها ازجمله بيماري هاي قلبي حاد، فشارخون، سکته هاي قلبي، مغزي، مشکلات کليوي و غيره جلوگيري مي شود.
امروزه در پس زمينه تمام بيماري ها، چاقي ديده مي شود چاقي هم در نتيجه افزايش چربي ها رخ مي دهد. بدترين نوع چاقي، بزرگ شدن شکم و باسن است و در اين ناحيه بدترين نوع چربي ذخيره مي شود. بنابراين بهترين چربي سوز براي افراد چاق، روزه داري است. در بيماران قلبي که از چاقي رنج مي برند، روزه توصيه مي شود منتهي با تجويز پزشک به شرطي که داروهايشان را در ۲ وعده سحر و افطار بتوانند ميل کنند.
دکتر سررشته داري با تاکيد بر کليد اصلي موفقيت در روزه داري مي گويد: کم خوردن براي همه از جمله در بيماران قلبي طي ماه رمضان توصيه مي شود. کم خوردن باعث استراحت دستگاه گوارش و به تبع آن کم شدن فشار روي موتور قلب مي شود. بنابراين مي توان گفت روزه داري در پيش گيري از امراض قلبي بسيار موثر است.
روزه داري در واقع به نحوي به حفظ تعادل کسب انرژي و ميزان فعاليت در بدن منجر مي شود. در واقع هر فردي بايد به ميزان مورد نياز بدن خود انرژي کسب کند و مطمئن باشدکه آن مقدار انرژي را در طول روز مي سوزاند، انرژي مازاد در بدن تبديل به چربي هاي مخرب و به تبع آن امراض بي شماري مي شود. بنابراين اگر فردي فعاليت چشمگير بدني ندارد، نبايد انرژي مازاد کسب کند. روزه داري باعث مي شود، بدن به آن تعادل و تناسب نزديک شود و به ميزان فعاليت بدن، انرژي به دست آورد.
حتي در مورد کساني که پرهيز دارند، روزه منع نمي شود زيرا پرهيزي که در مورد يک بيمار مبتلا به امراض قلبي، عروقي اعمال مي شود، پرهيز از استرس، پرخوري، مصرف غذاهاي پرانرژي و پرهيز از استراحت متمادي است. در روزه داري تمام اين اتفاقات مي افتد يعني بدن فعاليت هميشگي را دارد، کمتر کسب انرژي مي کند و در مجموع روزه براي اين عده نيز مفيد است.
وي درباره تغذيه بيماران قلبي مي گويد: تغذيه آن ها فرقي با تغذيه ديگران ندارد. توجه داشته باشيد که بدن مثل يک خودرو است. هنگام روشن شدن خودرو، ابتدا بايد آن را گرم کرد و بعد گاز داد. بدن نيز همين طور است. اگر دستگاه گوارش که عضلاتش ۱۲ ساعت در حال استراحت بوده است، ناگهان به فعاليت شديدي بپردازد، ناخودآگاه نه فقط فشار شديدي روي معده آورده ايد بلکه عضله قلب که وظيفه خون رساني به بدن را نيز دارد، تحت فشار قرار مي گيرد.
بنابراين در افطار ابتدا مايعات گرم و بعد شيرين براي بالا بردن قند خون صرف شود. مايعات گرم زودتر جذب مي شود و در اولويت قرار دارد. درست مثل يک مسابقه که ورزشکار ابتدا بدن خود را گرم مي کند و بعد مسابقه شروع مي شود. دستگاه گوارش هم بايد ابتدا با حجم غذاهاي مايع و ولرم پر شود زيرا احساس گرسنگي را هم به سرعت برطرف مي کند. نيم ساعت تا ۴۵ دقيقه بعد از افطار زمان مناسبي براي صرف غذاي حجيم تر است.
به هنگام سحر نيز مصرف غذاهاي کم حجم و پرانرژي مثل انواع گوشت سفيد شامل ماهي يا مرغ توصيه مي شود. زيرا گوشت سفيد بهترين پروتئين براي بيماران قلبي است. ميوه، آب ميوه و خوردن داروي به موقع نيز نبايد فراموش شود. از طرفي ديگر خوردن گوشت قرمز و چربي هاي حيواني براي اين بيماران توصيه نمي شود زيرا اين مواد غذايي در عضلات معده به مدت طولاني مي ماند و اين امر باعث فشار آمدن روي قلب مي شود.
هم چنين بايد متذکر شد پس از افطار قلب با حداکثر توان خود کار مي کند تا خون مورد نياز عضلات دستگاه گوارش را فراهم کند. تحرک عضلات بلافاصله پس از افطار فشار مضاعف روي قلب مي آورد. بنابراين براي يک قلب ضعيف، ورزش توصيه نمي شود اما يک ساعت قدم زدن حدود ۱۱ صبح و يک ساعت قبل از افطار به اين بيماران توصيه مي شود و ضرري ندارد. در اين حالت قلب فقط به عضلات خون رساني مي کند و تحت فشار قرار ندارد.
وي درباره علل کاهش سن مبتلايان به امراض قلبي توضيح مي دهد: نداشتن دانش نگهداري بدن و بي تحرکي مهم ترين علت است. بيشتر جوانان تحرک کافي ندارند، غذاهاي پرچرب مي خورند و بلد نيستند از بدن و قلب خود نگهداري کنند. آن ها اغلب انرژي نمي سوزانند و به علت مصرف غذاهاي پرچرب رگ هاي قلبشان تنگ مي شود.
چاقي مفرط، استرس و اضطراب، وراثت، چربي بالا، کشيدن سيگار و ديابت نيز دست به دست هم داده است تا سن ابتلا به بيماري قلبي در ايران پايين بيايد. توصيه ما به افراد اين است که پياده روي را فراموش نکنند، سعي کنند کمتر از خودرو شخصي استفاده کنند. ترک سيگار و کوهنوردي در روزهاي تعطيل هم بسيار موثر است. متاسفانه بيشتر روزهاي تعطيل رستوران ها شلوغ است و بيشتر جوانان پس از صرف يک وعده غذاي چرب استراحت مي کنند. با چنين اوضاعي نمي توان انتظار داشت قلب سالمي داشته باشند.
دکتر سررشته داري به عنوان آخرين توصيه ها به بيماران قلبي مي گويد: توصيه اکيد ما اين است که اين افراد بايد داروهايشان را به موقع بخورند، غذاهاي پرانرژي و چرب نخورند، در ميهماني هاي افطاري پرخوري نکنند، به دستورات پزشک خود توجه کنند و طبق نظر وي روزه بگيرند.