در این جلسه یکی از مسائلی که مدت زمان بسیاری پیرامون آن بحث و ارائه نظر شد موضوع ساماندهی و هماهنگی در تعیین امام جماعت مساجد در سطح استان گلستان بود.
بنا بر آنچه در این جلسه مطرح شد برای تعیین امام جماعت مساجد در سطح استان چه در روستا و چه در سطح شهر چند دستگاه اقدام میکند که تبلیغات اسلامی و اوقاف نمونه آنها هستند.
در برخی موارد نیز اهالی محل با انتخاب یک شخص و ارائه پیشنهاد آن به حوزه علمیه قم برای انجام امورات امام جماعت مسجد آن محل یا روستا از طرف حوزه علمیه قم معرفی میشود.
تعیین امام جماعت باید توسط همان استان انجام شود
مسئول رسیدگی به امور مساجد استان گلستان در این جلسه ابراز داشت: برای استفاده بهتر از ظرفیت مساجد در استان باید یک هماهنگی بین دستگاههایی که در امور مساجد کارهای اجرائی انجام میدهند، برقرار شود.
حجتالاسلام قاسم لیوانی گفت: یکی از مسائلی که نیاز به هماهنگی و ساماندهی دارد موضوع تعیین امام جماعت مساجد در استان است.
وی ادامه داد: در خصوص امام جماعت مساجد استان گلستان امروز هم اداره کل تبلیغات اسلامی، اوقاف و حتی حوزه علمیه قم اعلام نظر میکنند و این شخصیت تاثیرگذار در استان را تعیین و یا تغییر میدهند.
امام جماعت موقت گرگان تاکید کرد: این درحالی است که متاسفانه هیچ بانک اطلاعاتی و یا یک مرجع بالاتری برای ایجاد هماهنگی در این خصوص وجود ندارد.
وی ابراز داشت: تاکید مقام معظم رهبری بر تشکیل مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز برای ایجاد هماهنگی و نظم در مسائل گوناگون مرتبط با مسجد بوده است.
لیوانی با اشاره به اینکه برای تعیین امام جماعت برخی مساجد در گلستان حوزه علمیه قم اظهار نظر میکند، خاطرنشان کرد: تعیین و تغییر امام جماعت در استان باید توسط همان استان به دلیل شناخت بهتر آنها از منطقه انجام شود.
وی تصریح کرد: اینکه هر دستگاهی در این خصوص میخواهد نظر بدهد مشکلی وجود ندارد و نهادهای متولی همانند گذشته اینکار را انجام دهند اما با این مرکز هماهنگ باشند.
لیوانی عنوان کرد: اینکه امام جماعتی در یک مسجد مشخص میشود ولی هیچ نهادی در جریان نباشد و نظمی در اینخصوص وجود نداشته باشد درست نیست.
مردم در خصوص مسائل فرهنگی و مذهبی به صورت خودجوش عمل میکنند
مدیرکل تبلیغات اسلامی گلستان اظهار داشت: با توجه به اینکه تعیین امام جماعت در مساجد سالهای زیادی است که به این شکل انجام میشود برای ساماندهی آن سه پیشنهاد دارم.
حجتالاسلام نورالله ولینژاد افزود: هر کدام از نهادها در استان درخواست مردم در محله برای تعیین امام جماعت را در مرکز رسیدگی به امور مساجد مطرح کند و پس از برسی آن شخص معرفی شود.
وی بیان کرد: یکی از راههای دیگر که میتواند این موضوع را سامان دهد این است که تعیین و تغییر امام جماعت مسجد کامل بر عهده مرکز رسیدگی باشد.
ولینژاد گفت: اما در اینجا این امکان وجود دارد که به سمت دولتی شدن پیش برویم که هرجا کار فرهنگی و مذهبی به سمت دولتی شدن رفت مشکل ایجاد شد.
وی اضافه کرد: مردم در خصوص مسائل فرهنگی و مذهبی به صورت خودجوش عمل میکنند و دخالت نهادی در ایم امر امکان کمرنگ شدن حضور مردم را بالا میبرد.
ولینژاد تصریح کرد: راه دیگر این است که چهارچوبی در خصوص تعیین و تغییر امام جماعت مطرح شود و با هماهنگی و نظارت این مرکز اتفاق بیافتد.
مرکز رسیدگی به امور مساجد نظارت عالی داشته باشد
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان در این خصوص اظهار داشت: اگر این مسئله بخواهد با محور مرکز رسیدگی به امور مساجد و دخالت تمام و کمال این مرکز انجام شود به نظر من مشکل پیش میآید.
حجتالاسلام سیدمحمدجواد رئوفسیدنژاد اضافه کرد: زیرا مسائل مربوط به امور مسجد تا به امروز به صورت مردمی و خودجوش انجام میشده است.
وی تاکید کرد: من پیشنهاد میکنم تا تمام امور مساجد به دست خود اهالی محل انجام شود و مرکز رسیدگی به امور مساجد در کنار مردم و در انتها با یک نظارت عالی با صدور حکم امام جماعت را معرفی کند.
دو عضو دیگر مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز با تهیه بانک اطلاعاتی جامع از تعیین و تغییر امامان جماعت در مساجد استان و نظارت بر عملکرد آنها و واگذاری امور به مردم موافق بودند.
محمدی و جعفری اعتقاد در این جلسه بر این موضوع تاکید داشتند: مرکز رسیدگی به امور مساجد با یک نظارت عالی بر عملکرد جاری که تا به امروز انجام میشده است این امر را هدایت و ساماندهی کند ولی با توجه به حساس بودن مردم در مسائل مذهبی دخالت مستقیم نداشته باشد.
حق رای برای مرکز تعیین شود/ توان مجموعه در یک نقطه متمرکز شود
مسئول معاونت فرهنگی سپاه نینوای گلستان در این جلسه تاکید کرد: اگر به واقع میخواهد مسائل مربوط به مساجد بخصوص تعیین امام جماعت ساماندهی شود باید تمام توان مجموعه در یک نقطه متمرکز شود.
ابوطالب پسرکلو عنوان کرد: اگر قرار است مسائل جاری در کنار فعالیت تا به امروز دستگاههای متولی انجام شود بهتر است یک حق رای و اظهار نظر هم برای مرکز رسیدگی به امور مساجد در امر تعیین و تغییر امام جماعت ایجاد شود.
پسرکلو بیان کرد: امروز هر کدام از دستگاهها و نهادها در امور مساجد فعالیت میکنند اما هماهنگی در بین آنها وجود ندارد.
وی متذکر شد: اگر مرکز رسیدگی به امور مساجد در کنار دستگاهها و نهادها یک نظارت عالی داشته باشد و با اعلام نظر بتواند یک نظمی در اینخصوص ایجاد کند بهتر است.
مردم باید امام جماعت را بخواهند و او را بپذیرند
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی گلستان ابراز داشت: یکی از مسائل و حساسیتهایی که در خصوص امام جماعت وجود دارد این است که مردم باید امام جماعت را بخواهند و او را بپذیرند.
حجتالاسلام جواد نجفی تاکید کرد: به نظر من همین روالی که در حال انجام است ادامه پیدا کند و این مرکز نگاه نظارتی و رسیدگی به مشکلات احتمالی را بر عهده داشته باشد.
بهتر است این مرکز بیشتر به مسائل فرهنگی و آبادانی معنوی در مساجد ورود پیدا کند.
در انتهای جلسه با بررسی جوانب مختلف و جمعبندی نظرات اعضا مقرر شد تا تصمیم نهایی و تصویب این موضوع با بررسیهای بیشتر در جلسه بعدی تصویب شود./ج1