به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ سيد مجتبي فرهادي با بیان این مطلب افزود: اثر ارزشمند سنگ سيلا در يك كيلومتري جنوب شهر كنوني مورموري و در فاصله ۵۵ كيلومتري از مركز شهرستان آبدانان قرار گرفته است كه حكايت از سكونت و زندگي بشر با پيشينه دو هزار ساله در اين منطقه دارد.
وي اظهار كرد: سنگ سيلا مقبره اي در دل صخرههاي رسوبي (تُووِر) است كه به وسيله در ورودي مربع شكل نمايان شده كه بلنداي آن از دهانه مقبره سنگي بيش از دو متر و ۵۰ سانتي متر و رو به جنوب باختري و غروب خورشيد است.
فرهادي افزود: درون اين مقبره، صيقلي و داراي يك برآمدگي تراش خورده براي خوابانيدن اجساد و يك تاقچه كوچك به ارتفاع ۲۰ در ۱۰ سانتي متر براي روشن كردن شمع يا هر وسيله ديگر است.
وي بيان كرد: اين مقبره سنگي مربوط به دوره ساساني و اقوام ايراني ساكن در شهر مورموري است كه نوع كفن و دفن اين مكان نشان از حضور آيين هاي مختلف ايراني (سوشيانس= اعتقاد به آخرت) در آن دارد.
مدير ميراث فرهنگي آبدانان گفت: اين گور دخمه به شماره ۷۹۷۱ مورخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۰ در سياهه آثار ملي به ثبت رسيده است.
وي ياد آور شد: چنين گور دخمه هايي اغلب در مناطق كوهستاني زاگرس شامل استان هاي ايلام، چهارمحال و بختياري، كردستان، كرمانشاه و لرستان ديده شده است.
فرهادي توضيح داد: نزديك به ۱۰۰ اثر فرهنگي، مذهبي، تاريخي، طبيعي و گردشگري از جمله تپه، دخمه، قلعه، آبشار، تفرج گاه و غار در اين شهرستان شناسايي شده كه همگي در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
وي ياد آور شد: شهر مورموري در منطقه اي كهن واقع شده كه شامل روستاهاي باستاني آب انار، هليوه، سياهگل، سراب نقل، كوشك يا باغ جنت (هونگه)، پنج برار و جرقلاع است.
فرهادي ادامه داد: مورموري يكي از مناطق تاريخي و باستاني استان ايلام است كه آثار فراواني از جمله تپههاي پيش از تاريخ تپه سوزه، چنگره و تپه حمام را در خود جاي داده كه حكايت از ديرينگي اين ديار كهن دارد.
مدير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آبدانان اضافه كرد: مورموري آخرين منطقه ورود و خروج ايلام به خوزستان است كه از لرغه تا كرخه از جمله مناطقي است كه محل گذر عشاير كوچ رو و مردمان حوزه جنوب استان ايلام است.
مردمان اين بخش گرم و تفتيده از راه شغل كشاورزي و دامداري گذران زندگي ميكنند و مهمترين توليد آنان كشت غلات به ويژه گندم و پرورش دام است. /س