به گزارش
باشگاه خبرنگاران؛ از همان روزهاي آغازين ماه مبارك رمضان، سنت حسنه افطاري دادن در ميان مردم شهرها و روستاهاي مختلف ايلام آغاز مي شود.
پخت غذاهاي محلي و افطاري دادن به دوستان و آشنايان يكي از آداب و رسوم اين ماه است كه با پخت غذاهاي خوشمزه از قبيل حليم، شله، آش، بژي برساق، كله كنجي، شله زرد، آش گندم و شيره خرما و روغن محلي بياد ماندني تر مي شود.
اگر در رمضان، ايلام به شهر حليم (هريسه) ايران لقب داده شود، سخني به گزاف نيست، در اين ماه مبارك آن چنان بساط حليم فروشي در ايلام رونق مي گيرد كه بيشتر اغذيه فروشي هاي شهر هنگام افطاري پاتيل هاي بزرگ حليم را در مقابل مغازه جا انداخته و حليم اين غذاي خوش طعم و عطر را به روزه داران مي فروشند.
مردم ايلام كه حليم را در محرم، ماه عزاي سرور و سالار شهيدان به عنوان نذري مي پزند و ميان هيات هاي سوگواري و در و همسايه پخش مي كنند، به اين غذاي خوشمزه سنتي و محلي بسيار علاقه مندند.
ايلامي ها كه در پختن حليم بسيار تبحر و مهارت دارند، در ماه مبارك رمضان سفره هاي افطاري خود را با اين غذاي خوشمزه در كنار ديگر غذاهاي ساده رنگين مي كنند.
مردم ايلام بر پايه باوري قديمي و ريشه دار به حليم يا همان هريسه از منظر تبرك مي نگرند و معتقدند كه خوردن حليم در افطاري هم باعث ثواب و پاداش بيشتر روزه دار نزد خداي متعال مي شود و هم اين كه در تقويت بنيه و جلوگيري از كاهش قواي روحي و جسمي تا پايان ماه مبارك رمضان بسيار مفيد و موثر است.
ايلامي ها به ويژه مردم روزه دار با توجه به اين ويژگي ها در ماه مبارك رمضان بيش از هر غذايي حليم را ترجيح مي دهند و به همين سبب بازار حليم فروشان ايلام در اين ماه بيشتر از هر جاي ايران پر رونق و مي شود گفت كه سكه است.
يكي از شهروندان ايلامي گفت: رمضان، ماه مهماني خداست كه هر كسي سعي دارد با دادن افطاري به دوستان و آشنايان بهره هاي معنوي بيشتري از اين ماه برگيرد.
وی افزود: افطاري دادن به دوستان و اقوام نزديك در استان يكي از رسوم قديمي و كهن مردم ايلام است كه همه ساله در ماه مبارك رمضان انجام مي شود.
این شهروند ایلامی افزود: ميزبان تلاش مي كند با هر آنچه كه در توان دارد از روزه داران ماه مبارك رمضان پذيرايي كند.
وي توضيح داد: پخت غذاهاي خوشمزه محلي و شيريني هاي مخصوص از جمله آداب مردم ايلام در ماه رمضان است.
يكي ديگر از شهروندان ايلامي گفت: بسياري از مردم استان هم در نيمه ماه رمضان با دادن افطاري به مردم محله هاي فقيرنشين ضمن گرامي داشت ميلاد مسعود امام حسن مجتبي (ع) سنت حسنه نيكوكاري را به جا مي آورند.
ای شهروند افزود: از ديگر سنت هاي اين ماه مبارك هديه دادن به افرادي است كه در خانواده براي نخستين بار به سن تكليف رسيده و روزه مي گيرند كه پس از پايان نخستين روز با دادن هديه هاي نقدي، چادر نماز و... به آنان تبريك مي گويند.
وي از ديگر سنت هاي مردم ايلام در ماه مبارك رمضان را پخت غذاهاي خوشمزه محلي و پخش آن ميان همسايه ها برشمرد و گفت: اغلب خانم ها عقيده دارند كه پخت اين غذاها و توزيع آن باعث افزايش روزي مي شود.
وي ادامه داد: از ديگر سنت هاي حسنه مردم ايلام در ماه مبارك رمضان كه در شب هاي قدر اجرا مي شود، حضور گسترده مردم در مسجد محله براي به جا آوردند اعمال شب هاي قدر است.
يكي ديگر از شهروندان ايلامي گفت: پخت انواع غذاهاي نذري در عصر و هنگام افطاري و پخش آن در ميان مردم از ديگر آداب و رسوم مردم ايلام است.
وی افزود: اين غذاها بيشتر هنگام افطار پخش مي شود و هر كس به نشانه نيت و مرادي كه دارد سعي مي كند از آنها تناول و روزه خود را با اين غذاها باز كند.
وي ادامه داد: برپايي نماز جماعات در نمازخانه هاي ادارات با حضور چشمگير همه كاركنان از ديگر سنت هاي مردم استان در ماه مبارك رمضان است.
وي توضيح داد: برخي از افراد نيكوكار نيز در ماه مبارك رمضان و شب هاي قدر سعي مي كنند با پذيرش سرپرستي ايتام توشه اي براي آخرت خود ذخيره كنند.
شهروند ايلامي ديگري گفت: برخي از افراد با پخش مواد غذايي در ميان محله هاي فقير نشين شهر در شب هاي قدر از امام اميرالمومنين علي (ع) پيروي كنند و مريد ايشان مي شوند.
غلام اقبالي گفت: برگزاري كلاس هاي احكام و قرآن و برپايي سفره صلوات از ديگر آداب و رسوم مردم ايلام در ماه مبارك رمضان است. /س