به گزارش اورژانس آی تی باشگاه خبرنگاران ، از آنجا که زبان واقعی قابل فهم برای کامپیوتر زبان پالس های مغناطیسی یا صفر و یک ( باینری ) است . تمام زبان های برنامه نویسی لهجه های واسطی برای گفت و گو با دستگاه محسوب می شوند . اولین واسط بالاتر از باینری زبان اسمبلی است که از عبارت های کوتاه قراردادی تشکیل شده است و هر کدام معادل یک دستور باینری ( صفر ویکی ) هستند. هر چند به حافظه سپردن این عبارات کوتاه از دستورات صفر و یکی راحت تر بود ، اما همچنان قابلیت استفاده عمومی را نداشت . به همین دلیل زبان های سطح پایین اولیه همچون زبانی C نوشته شد که با ثبات ترین و محبوب ترین زبان برنامه نویسی از چهل سال پیش تا کنون است .
با این مقدمه متوجه می شویم که لهجه های گفت و گو با کامپیوتر ( زبان های برنامه نویسی ) را بر اساس نزدیکی شان به زبان اصلی دستگاه یعنی زبان باینری تقسیم بندی نسبی می کنند . هر چه زبان به زبان دستگاه نزدیک تر باشد زبان سطح پایین تری است و هر چقدر از زبان دستگاه فاصله بگیرد و به زبان انسانی نزدیک تر شود زبان سطح بالاتری خواهد بود .
قبل از انتخاب زبان برنامه نویسی که می خواهید بیاموزید ، باید هدف تان از برنامه نویسی را مشخص کنید . در ادامه درباره ابزارها و زبان هایی که برای هر کدام از اهداف باید بدانید توضیحاتی ارائه شده است .
برنامه نویسی طراحی و مدیریت محتوای وب :• زبان های نشانه گذاری :
زبان های نشانه گذاری در واقع زبان برنامه نویسی نیستند ، توسط آنها تابعی تعریف نمی شود ، محاسبه ای انجام نمی گید و رفتاری نسبت به رویدادها و ورودی و خروجی ها ندارد .
این زبان ها تنها نشانه هایی برای تعریف اولیه اشیا و چیزها هستند . برای مثال HTML و خانواده آن ، زبانی برای برچسب گذاری و تعریف اشیای موجود در صفحه وب است .
CSS زبانی در کنار HTML استکه نمایش گرافیکی اشیای تعریف شده توسط HTML را برای کامپیوتر کاربر توصیف می کند و XML زبانی نشانه گذاری برای مرتب و طبقه بندی کردن اطلاعت است . معمولی ترین استفاده XML این روزها ارائه خام آخرین مطالب پایگاه است که RSS نامیده می شود .
• جاوا اسکریپت
پیش از این در کنار جاوا اسکریپت ، وی بی اسکریپ ، وی بی اسکریپ ، اکتیو اسکریپ و جاوا نیز فعالیت کردند . اما امروز استاندارد ترین روش برای نوشتن برنامه هایی که روی کامپیوتر کاربر ناظر سایت اجرا می شوند برنامه نویسی به زبان جاوا اسکریپت است .
اگر می خواهید طراحی وب کنید در هر صورت به یادگیری این زبان احتیاج دارید.
• زبان های اختصاصی :
مهم ترین زبان هایی که اختصاصا برای وب طراحی شده اند عبارتند از : پی اچ پی ، ای اس بی ، رابی اند رولز و… که در این بین PHP یک زبان کد باز است که برگرفته از زبان C است و محبوب ترین زبان این حوزه محسوب می شود . زبان PHP توسط هر دو سیستم لینوکس و ویندوز پشتیبانی می شود ، ولی ASP و خصوصا ASP.net لزوما توسط سرور لینوکس که ارزان قیمت تر هستند پشتیبانی نمی شود.
زبان های حرفه ای چون C , Perl , #C , ، دلفی ، پایتون و … نیز توان انتشار محتوا تحت وب را دارند که در این بین Perl , #C و پایتون برای نرم افزارهای حرفه ای تحت وب استفاده می شوند .
برنامه نویسی اتوماسیون اداری :
برای نرم افزارهای اتوماسیون اداری و پایگاه داده چون بیشتر فعالیتهایی تجاری هستند سرعت کار به شدت اهمیت دارد . به همین دلیل است که معمولا از محیط های نرم افزاری ویژوال استفاده می شود . هر چند که در موارد خاص لازم است به زبان برنامه نویسی پایگاه داده نیز تسلط داشته باشید .
با این حال بسیاری از گروه ها ترجیح می دهند برای مستقل شدن از سیستم عامل کاربر و مشکلات نصب ، گستره کاربران و … نرم افزارهای اتوماسیون اداری را نیز به صورت تحت وب اجرا کنند .
برای فعالیت در این حوزه باید به این دو ابزار تسلط داشته باشید :
• زبان و ابزارهای برنامه نویسی :
نرم افزارهای تحت سیستم عامل های گرافیکی چون ویندوز برای افزایش سرعت تولید در ابزارهای برنامه( IDE ) نویسی تولید می شوند که ترکیبی از یک محیط گرافیکی ( برای مشخص کردن سریع اجزا پنجره ها و بعضی رفتارهای تکراری ) و محیطی برای کد نویسی است .
این نرم افزارهای کمکی خود کد گرافیک نرم افزار و رفتارهای تکراری را تولید می کنند .
از محبوب ترین این ابزارها می توان به ویژوال استودیو و دلفی اشاره کرد . که دلفی بر پایه زبان پاسکال عمل می کند . این زبان تا حدی برای تولید نرم افزارهای اتوماسیون و مدیریت داده تخصصی شده است که گاه یک نرم افزار اتوماسیون بدون یک خط کدنویسی و تنها با ابزارها و ویزارد ها تولید می شود .
• استانداردهای پایگاه داده :
استانداردهای پایگاه داده ( دیتابیس ) متفاوتی چون SQL , my SQL , Paradox ، اوراکل و … وجود دارند که برای تعامل با هریک از آنها باید با زبان اختصاصی شان آشنایی داشته باشید . البته محیط برنامه نویسی (IDE) چون دلفی بیشتر این فرایند را به طور اتوماتیک انجام می دهند . ولی برای تولید نرم افزار تحت وب نیاز به تسلط به آن دارید .
برنامه نویسی هوش مصنوعی و محاسباتی :برای برنامه نویسی هوش مصنوعی و محاسباتی سرعت اجرا اولویت دارد . به همین دلیل زبان برنامه نویسی باید به زبان ماشین نزدیک تر شود و سطح پایین باشد . از همین رو برای برنامه نویسی هوش مصنوعی چون پردازش داده تصویر ، روباتیک ، محاسبات نظامی ، از زبان هایی چون C و خانواده ان استفاده می کنند . البته زبان های تخصصی هوش مصنوعی مثل LISP نیز وجود دارند که آنچنان معمول نیستند و برای برنامه نویسی محاسباتی همچنان C گزینه اول است . با این حال زبان های تخصصی مثل فورتون و پاسکال برای استفاده دانشگاهی و محاسباتی ایجاد شد که به مرور در بین بقیه کاربان محبوب تر شده اند .
برنامه نویسی گرافیکی :منظور از برنامه نویسی گرافیکی ، نرم افزرهایی هستند که خروجی تصویری مثل یک بازی دارند . در این مورد تمام زبان های برنامه نویسی کتابخانه ای از توابع برای کار با کارت گرافیکی دارند . اما با توجه به امکانات سیستم عامل یا کارت های گرافیکی خاص ، کتابخانه توابع اختصاصی نیز نوشته شده است . برای مثال ویندوز و موتورگرافیکی به نام دایرکت ایکس دارد که خروجی تصاویر سه بعدی را آسان تر می کند .
همچنین کارت های گرافیک تخصصی رندر دارای چیپ هایی به نام OpenGL هستند که کتابخانه توابع تخصصی خود را دارد .
عموما برای برنامه نویسی نرم افزاهایی چون بازی ها دو راه وجود دارد یا استفاده از کتابخانه توابع آماده یا طراحی یک موتور گرافیکی از بنیان که یقینا استفاده از توابع آماده که البته احتیاج به آموختن دارد نسبت به طراحی از پایه اسان تر است .
اما پیشنهاد اورژانس آی تی به کاربرانمسلم است فراگیری هر دانشی نیاز به مقدمات اولیه است که در زبان برنامه نویسی زبان سی پلاس پلاس رو می توان به عنوان مبانی برنامه نویسی در نظر گرفت. در همین راستا نرم افزار آموزش این برنامه را براتون فراهم کردیم .
لازم به ذکر است بدانید این نرم افزار مخصوص گوشی های اندرویدی می باشد.
برای دانلود
اینجا کلیک کنید.
گزارش از محمد كرم درآبادي