طبق آمار رئيس انجمن تشخيص و درمان چاقي ايران، حدود 30 درصد کودکان به اضافه وزن و چاقي مبتلا هستند و از هر 4 کودک ايراني يک کودک به اين مشکل دچار است.
کارشناس مسئول بهبود تغذيه دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي به عوامل مؤثر در بروز چاقي اشاره کرد و گفت: عوامل ژنتيکي، محيطي، بيماري ها، اختلالات عصبي – رواني و مصرف برخي از داروها در بروز چاقي تأثير به سزايي دارد.
نسرين عليزاده گفت: سوخت و ساز پايين و تمايل زياد بدن براي استفاده از کربوهيدرات ها (مواد قندي) از دلايل ژنتيکي و ماشيني شدن زندگي و کاهش تحرک بدني، استفاده از خودرو، آسانسور، پله برقي، ماشين هاي لباسشويي و ظرفشويي، دستگاه هاي کنترل از راه دور و مصرف غذاهاي آماده و فست فودها، سس هاي چرب نظير سس مايونز، مواد قندي و شيريني، شکلات و نوشابه هاي گازدار از دلايل محيطي مؤثر در بروز اضافه وزن و چاقي به شمار مي رود.
وي عنوان کرد: کم کاري غده تيروئيد، بيماري هاي استخوان و مفاصل، اختلال در هورمون هاي جنسي هم ممکن است تعادل متابوليکي بدن را بر هم بزند و مشکل چاقي را فراهم آورد. به گفته اين کارشناس تغذيه، مصرف داروهاي ضد بارداري يا کورتون ها، داروهاي ضد افسردگي و ضد اضطراب که با ايجاد خواب آلودگي، بي تحرکي و کاهش مصرف انرژي همراه است باعث اضافه وزن و چاقي مي شود.
وي اظهار کرد: چاقي، احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي – عروقي، سکته ها، بيماري ديابت و انواع سرطان را افزايش مي دهد و زمينه بيماري هايي نظير بيماري هاي کبد، سنگ کيسه صفرا، تخريب غضروف مفصلي و سايش مفصل ها را فراهم مي کند.
وي تأکيد کرد: کودکان و دانش آموزان بايد از ميان وعده هاي سالم و با ارزش غذايي نظير ميوه، سبزي، شير، لقمه هاي خانگي (نان و پنير و گردو، نان و تخم مرغ)، انواع ميوه ها و سبزي ها نظير سيب، پرتقال، هلو، هويج، کاهو و خيار استفاده و از خوردن شيريني و شکلات بيش از حد و چيپس و پفک و ميان وعده هاي چرب به شدت خودداري کنند.